Rumelka už po deviatej večer nevarí
Rumelka už po deviatej večer nevarí - rumelka1
Umelka, čiže Umelecká beseda Slovenska mala niekoľko rokov nálepku pohostinského zariadenia najnižšej cenovej kategórie. Pred dvoma rokmi prišli vytvárníci s novým konceptom a začali rekonštrukciu a prestavbu, ktorá prakticky pokračuje dodnes. V areáli tejto národnej kultúrnej pamiatky postupne vznikli záhradná reštaurácia ZUmelka, piváreň PUmelka, reštaurácia RUmelka a galéria GUmelka.
Uplynulý víkend sme navštívili RUMELKU, čo je vlastne reštaurácia, ale taká pivárenská. Interiér je rustikálny, masívne drevené stoly a stoličky. Hendikepom je slabšie vetranie. Okná sa nedajú otvárať a v daždivých letných dňoch tu je sauna. Príjemnejšie je na terase, ktorú po zbúraní tehlového múra rozšírili smerom do ulice. Interiér dopĺňajú dekorácie značiek pív, ktoré tu čapujú.
V ponuke majú slušný výber jedál, ide zväčša o domácu reštauračnú a krčmovú klasiku. Majú štyri tradičné polievky, dali sme si dve - domáca fazuľová s rezancami, údeným kolenom a klobásou (2,10 €) a držková polievka (2,10 €) nemali chybu. Akurát porcie sú trochu väčšie, ale to sa v reštauráciách tohto druhu asi patrí. Jedna takáto polievka veru zaženie hlad.
Predjedlá sú skôr jedlami k pivu, ako napríklad nakladaný encián (2,70 €) a utopenec s chlebom a cibuľou (2,50 €). Jedlá na grile majú byť hlavným lákadlom - najmä pečené grilované bravčové koleno s oblohou (12,50 €) a bez chleba (0,20 €). Ochutnali sme ho a nemalo chybu.
Najpočetnejšia je ponuka hlavných jedál, kde sú jedlá z hovädzieho, bravčového, kuraciny a morčaciny. Vybrali sme si hovädzí guláš Umelka s knedľou (5,50 €), kuracie prsia plnené mozzarellou a baby špenátom (6,70 €), vyprážaný kurací Gordon Blue (6,90 €). Guláš bol výborný, knedľa parená, akurát ho nám čašníčka doniesla tesne pred držkovou polievkou. Či urobil chybu kuchár alebo čašníčka, pred jedným hosťom by sa dva chody súčasne objaviť nemali. Kuracie s mozzarellou a špenátom bolo v pohode, keď sme si objednali Cordon Bleu, čašník nás upozornil, že to je Gordon Blue! Všade ma svete je to „modrá stuha“, len v niektorých krčmách na Slovensku to bude stále „modrý Gordon“. Chuťovo sme nemali výhrady. K obom jedlám sme si dali varené zemiaky, ktoré mali dokonalý tvar a pôsobili skôr ako zohrievané polotovary.
V ponuke majú aj ryby, šaláty, cestoviny a bezmäsité jedlá. Pri takej rozmanitej ponuke a počte jedál (len hlavných sme napočítali 17), nebude zrejme všetko čerstvé.
Najviac nás však sklamalo, že večer po 21.00 h sa tu už nenajete. Čašník hosťa radšej pošle preč hladného. Vraj posledné objednávky prijímajú do 20.30 h, nikde to však neuvádzajú a tak hladného hosťa tu večer čaká sklamanie.
V RUmelke sme ocenili vynikajúci pomer kvality a ceny. Nikto síce nie je dokonalý, ak však nečakáte zázraky, dá sa tu slušne najesť.
Naše hodnotenie: 3 hviezdičky
Maximum: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o návšteve informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.
Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 1998-2014 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.