Lanai ponúka exotiku aj pirohy
Lanai ponúka exotiku aj pirohy - lanai
Na Dunajskej ulici sa reštauráciám akosi nedarí. Sú asi na troch adresách, ale žiadna z nich nemá dlhšie trvanie. Aj v parteri polyfunkčného domu na rohu Dunajskej s Lazaretskou sa vymenilo niekoľko reštaurácií. Už dva roky je tam Restaurant & Cafe & Bar LANAI. Keďže je pomenovaná po šiestom najväčšom z hlavných Havajských ostrovov, tušili sme, že kuchyňa bude zrejme exotická. Rozhodne sme však nečakali, že bude kombinovaná s bryndzovými pirohmi.
Napriek tomu, že časť interiéru je otvorená do ulice, vo vnútri je aj cez deň akési prítmie. Možno aj preto, že v barovej časti sú len úzke okná pod stropom. Interiéru dominuje drevo - od podlahy, cez barový pult, stoly až po obklad stien. Stoličky a kreslá sú potiahnuté čiernou kožou, na stolíkoch sú čierne lampy.
Otvorené tu majú od 8.00 h, takže v ponuke nesmú chýbať raňajky - od 1,50 do 6,90 €. Neraňajkovali sme, takže nevieme, či sa sem oplatí prísť hneď zrána. V ponuke sú ďalej predjedlá, polievky, veľké polievky ako hlavné jedlo, cestoviny, jedlá z kuracieho a hovädzieho mäsa, z ososa, špeciality a šaláty.
Z polievok sme si dali paradajkovú z čerstvých paradajok s bazalkou a parmezánom (2,50 €) a mrkvový krém so zázvorom (2,50). Obe boli príšerne horúce a keďže sú servírované v miskách, chladli len pomaly. Porcie boli navyše zbytočne veľké, stačili by polovičné za polovičné ceny. Chuťovo sme však ani proti jednej nemali výhrady.
Z veľkých polievok sme si dali jemnú pikantnú polievku z rybacieho vývaru s udon rezancami s kuracím mäsom Lanai (7,80 €). Rozhodne nebola jemne pikantná, pálila ako čert. Nám to síce nevadilo, iný zákazník by sa však mohol oprávnene sťažovať.
Z hlavných jedál sme si objednali lososový steak na citrónovo-vermutovej omáčke s kaviárom a citrónovým maslom (10,00 €) a pečenými rozmarínovými zemiakmi (2,20 €). Ten kaviár musel byť rafinovane ukrytý, pretože sme ho neobjavili. Omáčka bola priliš riedka.
Faux pas sa podarilo čašníčke, ktorá tu robila len tretí deň, keď nám namiesto kuracích roliek plnených špenátom a syrom s tekvicovým pyré (9,50 €) doniesla kuracie rolky plnené liči, jablkom a kozím syrom v parmskej šunke s koriandrovým pyré (12,90 €). Po reklamácii nám jedlo odniesla a po štvrťhodine sme sa dočkali toho správneho. Ako kompenzáciu nám poskytli pätinovú zľavu. Jedlo bolo v pohode, akurát tekvicové pyré bolo skôr zemiakové ako tekvicové.
Najväčšie sklamanie sme však zažili na druhý deň, keď sme si dali ossobuco, čiže teľacie lýtko pečene v zelenine so zázvorom a hniezdom z vaječných tagliatelle (11,80 €). To nebol močing s kosťou, ale kosť obrastená tenkou vrstvou močingu. V Miláne by takého kuchára poslali taniere umývať. Navyše tu, ako pri všetkých hlavných jedlách, bola zbytočne veľká porcia prílohy.
Lanai nás rozhodne nenadchol. Čakali sme viac. A nezachráni to milý úsmev ani žiadna zľava.
Naše hodnotenie: 2 hviezdičky
Maximum: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o návšteve informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.
Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 1998-2014 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.