V Apponyiho paláci je Divná múza
V apponyiho paláci je divná múza - divna_muza1
Vo dvore Apponyiho paláca v rohu Hlavného námestia bola donedávna reštaurácia Ruby, ktorú tu otvorili po komplexnej rekonštrukcii paláca a Starej radnice. Napriek tomu, že to nevarili najhoršie, dostatok zákazníkov si nezískala a tak prišiel reštart. Namiesto Ruby je tu teda od leta Cafe Bar Restaurant DIVNÁ MÚZA.
Spojením s Múzeom vinohradníctva a Národným salónom vín, ktorý v Apponyiho paláci otvorili v rovnakom čase, vzniká príležitosť vytvoriť príjemný priestor nielen pri milovníkov slovenských vín, ale aj dobré jedla. Tak sme teda Divnú múzu minulý týždeň navštívili.
Interiér reštaurácie je prakticky nezmenený, v lete prevádzka vyťažila z neveľmi využívaného nádvoria, ktoré sa stalo hlavným pódiom pre kuchyňu, ale vo večerných hodinách aj pre bratislavských dídžejov.
Návšteva Apponyiho paláca je sama osebe zážitkom, boli sme preto zvedaví, čím nás prekvapí jedálny lístok a kuchár. Predjedlá, jedna polievka podľa dennej ponuky, jedlá z kuracieho mäsa, bravčového, hovädzieho, jahňaciny, teľaciny, diviny, ryby, šaláty, cestoviny a rizotá. To všetko sme našli v ponuke Divnej múzy, z každého druhu však išlo o dve-tri, maximálne štyri jedlá. Z predjedál sme si dali Mozzarella Buffala na teplom paradajkovom pyré s tekvicovým olejom (5,90 €). Výborná kombinácia, len aj mozzarella mala byť teplá, pretože studené na teplom veľmi nechutí.
Zaujalo nás, že polievku ponúkajú vždy len jednu. Takto má zákazník istotu, že polievka je vždy čerstvá. Na rozdiel od reštaurácií, kde vám denne ponúkajú aj 10 druhov „čerstvých“ polievok. Mali sme hovädzí vývar s niťovkami a koreňovou zeleninou - bol vynikajúci, ako od mamičky.
Z kuracieho mäsa sme si dali kuracie prsia plnené parmskou šunkou a šalviou Saltimbocca (7,90 €) s varenými zemiakmi (1,90 €). Proti mäsu sme nemali žiadnu výhradu, zemiakov bolo priveľa, ale to je taký slovenský neduh - dojesť sa prílohou alebo chlebom.
Z rýb sme si dali zubáča na ľahkom šaláte s kôprovým creime fraiche (15,90 €). Ryba bola výborná, na naše prekvapenie aj šalát bol podobne ako predjedlo a varené zemiaky preliaty tekvicovým olejom. Je síce chutný a zdravý, ale nemusel by byť v každom jedle.
Na záver sme si nenechali ujsť sladké pokušenie - Gundel palacinky s vlašskými orechmi (3,90 €) nemali chybu. K tomu všetkému pohár dobrého vína z národného salónu (1,50 - 3,40 €/ dcl).
V pondelok sme chceli návštevu zopakovať a ochutnať niečo iné, na naše prekvapenie však bola brána Apponyiho paláca v podvečer zatvorená. To, že majú voľné pondelky múzejníci, je známe, Divná múza to však nemala nikde napísané. A tak sme sa prehnali a hodnotenie musíme uzavrieť konštatovaním, že jedna lastovička leto nerobí a jedna návšteva neumožní urobiť si objektívny úsudok.
Naše hodnotenie: 4 hviezdičky
Maximum: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o návšteve informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.
Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 1998-2013 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.