Pod Kamenným stromom varia chutne

10.9.2013
0
Pod kamenným stromom varia chutne - pod_kamennym_stromom Pod kamenným stromom varia chutne - pod_kamennym_stromom
Páčil sa vám článok?

Vo dvore a v podzemí meštianskeho domu na Sedlárskej ulici 10 sme objavili reštauráciu, ktorá sa označuje ako literárna kaviareň, pre niekoho je to piváreň, pre iného vináreň. Keďže tu varia, aj keď nie celý deň a celý týždeň, pre nás to je aj reštaurácia. Volá sa POD KAMENNÝM STROMOM, aj keď ten kamenný strom spod brány niekto medzičasom ukradol.

Pod Kamenným stromom je vlastne aj pod zemou - sú to neveľké pivničné priestory upravené na kaviareň či piváreň. Dole sa ide po drevených schodoch, v prednej časti je bar a nefajčiar, v zadnej, kadiaľ sa prechádza na toalety, je dymiť dovolené. Steny sú pôvodné klenbové tehlové, zo starých tehál vymurovali však nové priečky a barový pult. Na stenách sú police s množstvom kníh rôznych žánrov, ktoré sú poukladané úplne bez ladu a skladu. Jeden šikovný knihovník by sa im tu zišiel, aby tu urobil poriadok. Mobiliár je drevený - starý a ošúchaný, možno aj nový s umelou patinou. Drevené lavice pri stenách sú zrejme robené na mieru, nie sú veľmi pohodlné, ale úplne funkčné. Interiér je jednoduchý, v kontraste s tehlou je biela drevená podlaha a biele drevené police a výtvarné diela na klenbe pivnice.

Pod Kamenným stromom nemajú žiadny jedálny lístok - s výnimkou drobných jedál, ktoré ponúkajú celý deň k pivu či vínu: pečená klobása, grilovaný hermelín, oškvarková nátierka, nakladaný hermelín, zapekačka s kozím syrom, tlačenka a podobne, všetko za 3,30 €. Napriek tomu tu majú kuchyňu, ale len päť dní v týždni - tie pracovné, pretože kuchára majú len jedného a ten si potrebuje tiež oddýchnuť.

V lete Pod Kamenným stromom ponúkajú najmä ryby, v zime jedlá z mäsa. Kuchyňa na naše prekvapenie nie je v podzemí, ale na dvore - v drevenej búde, kde sa vraj varí aj v zime. V lete je pred ňou príjemná terasa. Na toto rozdelenie kuchyne a výčapu najviac doplácajú čašníčky, či si sadnete dole, alebo hore - nabehajú sa rovnako. Nápoje nosia spod zeme, jedlo z dvora.

Pod Kamenným stromom sme boli dvakrát a celkom nám tu chutilo. Nebola to síce žiadne gastronomické umenie, ale taká poctivá domáca kuchyňa. Polievky sme si dali mrkvovo-zázvorovú a karfiolovú (samostatne stoja 2,50 €, k jedlo len 1,60 €). Obe boli krémové a chutné.

Z hlavných jedál sme si dali tresku s rajčinami a pestom (7,60 €), slávky na víne s maslom a petržlenom (7,60 €), chuck flat steak s omáčkou demi glace a varenými zemiakmi (11,80 €), makrelu na rímskej rasci s varenými zemiakmi (6,50 €).Na pleskáča s chilli vlasmi (5,90 €) nám už nezostalo miesto.

Ryby nám chutili, aj steak z pliecka bol dobrý. Výhradu máme k zemiakom, ktoré sme chceli varené, dostali sme ich však opekané. Navyše boli presolené. Na podporu konzumácie humpoleckého piva (1,40-1,60 €) či bazovej limonády (1,90 €) to je dobrý recept, kuchár by však mal nechať hosťom viac slobody na dosolenie jedla. Personál nebol vyučený, ale bol príjemný a zručný.

Pod Kamenným stromom sa na nič nehrajú, cítili sme sa tu uvoľnene, jedlo nám chutilo, pivo tiež, určite sem ešte prídeme ochutnať, čo kuchár vymyslí nabudúce.

Naše hodnotenie: 3,5 hviezdičky
Maximum: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o návšteve informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 1998-2013 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?