Maximilián Restaurant na Obchodnej má dve tváre
Maximilián restaurant na obchodnej má dve tváre - maximilian1
Na Obchodnej ulici to žije, dôkazom čoho je nielen obmena obchodov, ale aj reštaurácií. Pre niekoho by to bolo možno dôkazom, že to tu práve nežije, na druhej strane je sympatické, že kde jedni končia, ďalší začínajú. Na mieste kaviarne Cafe Central je už niekoľko mesiacov nová reštaurácia MAXIMILIÁN RESTAURANT.
Nachádza sa dome na Obchodnej 52, kde sa údajne pred 100 rokmi nachádzalo obchodné centrum Maximiliánov dvor. Toľko k pôvodu názvu, od toho sa však odvíja aj kuchyňa, ktorá sa orientuje na tradičnú prešporskú a slovenskú kuchyňu. V ponuke však je aj pizza a od piatka do nedele výlučne talianska kuchyňa.
Interiér je iný v barovej časti a iný v zrekonštruovanej pivnici. Kým hore to pripomína skôr americký motorest z 60-tych a 70-tych rokov, keď boli v móde červené kožené či koženkové stoličky, pivnica vracia návštevníka na začiatok minulého storočia. Do podzemia sa však nedostane každý, hore je totiž zväčša prázdno a tak hostí dole nepúšťajú.
Pokiaľ ide o kuchyňu, napriek tomu, deklarujú, že ide najmä o slovenskú kuchyňu a 90% surovín je slovenského pôvodu, v jedálnom lístku a v chladiacich vitrínach na náš vkus dominujú talianske jedlá a suroviny.
Istá dvojtvárnosť interiéru sa prejavuje aj v kvalite služieb. Taký je aspoň záver našich dvoch návštev, ktoré dopadli rozdielne.
Prvýkrát sme sem prišli v nedeľu. Na stole sme mali jedálny lístok, kartu s ponukou pizze a ďalšiu kartu s talianskymi špecialitami Luigiho (Specialita Italiane con Luigi). Na pizzu a talianske jedlá sme zvedaví neboli, tak sme chceli ochutnať prešporské špeciality - rybaciu polievku podľa Maximilána (1,80 €), prešporský teľací rezeň so zemiakovým šalátom (10 €), bravčovú panenku na dubákoch a pečené zemiaky na rozmaríne (10 €). Na dunajského jesetera pečeného v soľnej kruste (3,50 g/100 g, minimálna váha 3,5 kg), sme radšej hneď zabudli, pretože je podávaný len na objednávku. Ako nám oznámil mladý roztržitý čašník, zabudnúť sme mali aj na ostatné jedlá. Od piatka do nedele tu totiž varí Luigi a on varí len talianske jedlá. Tie boli navyše uvedené len po taliansky, takže sme poriadne netušili, čo si objednávame. Dali sme cestoviny s darmi mora, stredne prepečený steak entrecote (15 €) a šafranové rizoto, ktoré malo byť s klobásou, Luigi nám ho však urobil s cukinou! Netušil to čašník ani my, keď sme si však vďaka chytrému telefónu preložili talianske názvy jedál, žiadali sme vysvetlenie. Klobása vraj bola pikantná, tak nám dal cukinu.
Nedeľná návšteva bola katastrofálna. Jediné jedlo, ktoré znieslo prísnejšie hodnotenie, boli cestoviny so slávkami, rizoto bolo bez chuti, steak bol prepečený do sucha. Na druhý deň sme teda prišli opäť a tentoraz sme mali šťastie - namiesto Luigiho varil kuchár, ktorý nám pripravil vynikajúcu bravčovú panenku na dubákoch a skvelé jahňacie kotlety na rozmaríne so špenátom.
Hovorí sa, že netreba dať na prvý dojem, v gastronómii to však asi celkom neplatí. Nebudete predsa dvakrát vyhadzovať peniaze za jedlo, čo vám nechutí. My sme pri druhej návšteve mali šťastie, iný zákazník ho však mať nemusí, ani ho nemusí pokúšať.
Naše hodnotenie: 2 hviezdičky
Maximum: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o návšteve informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.