Belgickú krčmu na Panskej ulici vystriedala nemecká
Belgickú krčmu na panskej ulici vystriedala nemecká - Krigel1
Po tom, ako na Panskej ulici v lete zatvorili kedysi vychytený belgický pub De Zwaan, bolo len otázku času, kedy tu otvoria ďalšiu krčmu. Prešlo niekoľko mesiacov a je tu nemecká krčma Zum Dortmunder KRIGEL. Ako už názov napovedá, pije sa tu hlavne dortmundské pivo. A ako sme zistli nemecká je aj tunajšia kuchyňa.
Interiér zostal nezmenený. V prednej časti je výčap s niekoľkými stolmi, vzadu jedálenská časť s kuchyňou. Interiér stredovekého domu s klenbami je štýlový, dominuje drevo, ktoré už za tie roky získalo tú správnu patinu.
Krigel zatiaľ mnoho Bratislavčanov zrejme neobjavilo. Tunajšia ponuka však je originálna a má šancu nájsť si stálych zákazníkov. Najmä ak majú radi futbal a fandia dortmundskej Borussii. Každú sobotu tu totiž ide na televíznej obrazovke priamy prenos z nemeckej Bundesligy.
Ponuka jedál Zum Dortmunder Krigel nás milo prekvapila. Domáca syrová nátierka s čerstvým chlebom (4,90 €) či mníchovské biele párky so sladkou horčicou a praclíkom (7,90 €) sú celkom dobrým predjedlom.
Z polievok sme ochutnali hovädzí vývar s pečeňovými knedličkami (3,50 €) a nemali sme žiadnu výhradu. Ocenili sme, že polievka nebola presolená, ako býva v Bratislave zvykom.
Z hlavných jedál sme mali problém vybrať si. Skoro sme spadli na zadok, keď sme videli ponuku bravčového rezňa v piatich hmotnostných kategóriách s prílohou podľa vlastného výberu. Od malého (150 g/5,90 €) cez stredný (250 g/ 7,90 €) veľký (500 g/13,90 €) a extraveľký (750 g/18,90 €) až po obrovský (1000 g/21,90 €). Napriek tomu, že radi a veľa jeme, na takúto výzvu sa treba poriadne pripraviť.
Kto nemá rád bravčové, môže si dať za tie isté peniaze morčací rezeň, ale ten len v troch veľkostiach - 150 g (5,90 €), 250 g (7,90 €) a 500 g (13,90 €). Okrem toho Krigel ponúka pečenú klobásku s kari omáčkou a hranolkami, ale najmä špeciality - grilované bravčové koleno s kapustovým šalátom, xchrenom a chlebom (1,5 kg/14,90 €) alebo grilované bravčové rebierka s kyslými uhorkami a BBQ omáčkou (750 g/11,90 €). My sme si dali hovädzie mäso na pive so žemľovou knedľou (8,90 €). Bol to vlastne hovädzí guláš, ktorý bol vynikajúci. Len tých knedlí bolo k veľkosti porcie mäsa a omáčky trochu málo.
Z hklavných jedál nás zaujala polovica grilovaného kurčaťa so zemiakovým šalátom za veľmi dobrú cenu (300 g/ 6,90 €) či bravčové pečené mäso so zemiakovými knedľami a pivovou omáčkou (7,90 €).
Nemecká krčma na Panskej ulici okrem toho ponúka svetlý a kvasinkový Krombacher a každý deň nejaký benefit. Azda najväčším lákadlom bude ten pondelkový - 50% zľava na jedlo a nápoje! V utorok majú akciu Flip a coin - Hoď si mincou a vyhraj! V stredu tu je od 18.00 do 22.00 dámska jazda a prosecco zadarmo, vo štvrtok od 18.00 h Party po práci a piatok so sobotou patria pivu, vínu, dobrému jedlu a futbalu.
Zum Dortmunder Krigel do Bratislavy podľa všetkého prináša novú kultúru gastronómie. Z kuchyne sme začuli nemčinu, preto, zdá sa, sa týmto konceptom je nemecký majiteľ.
Nestihli sme ochutnať všetko, čo tu ponúkajú, určite sa tu však ešte zastavíme. Naše prvé návštevy zväčša dopadnú dobre. Každý sa totiž na začiatok snaží ukázať v tom najlepšom svetle. Uvidíme, či to personálu Krigelu vydrží. Zatiaľ sme nemali voči kuchyni, ani obsluhe žiadne výhrady. Možno len tých hostí tu je zatiaľ pomenej. Oni však prídu a keď budú spokojní, tak sa určite aj vrátia.
Naše hodnotenie: 4,5 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.