Zylinder stavil na prešporskú kuchyňu
Zylinder stavil na prešporskú kuchyňu - Zylinder1
Návrat ku koreňom je úplne prirodzený, len hlupák nechce poznať, čo tu bolo pred ním. To isté platí aj gastronómii. V posledných rokoch po boome cudzokrajných kuchýň, pribúdajú reštaurácie s domácou slovenskou či prešporskou kuchyňou. Takou je aj Cafe & Restaurant ZYLINDER na Hviezdoslavovom námestí. Otvorili ju nedávno v susedstve zabehnutých reštaurácií. Napriek tomuto hendikepu si Zylinder našiel svojich zákazníkov.
Aj keď to nebude niektorým po vôli, Zylinder sa snaží obnoviť tradíciu rakúsko-uhorskej kuchyne, keď Bratislava bola Prešporkom a rozvoniavala tými najlepšími jedlami z celej monarchie.
Z predjedál sme si nechali poradiť Terinu z domáceho údeného pstruha so sezónnou zeleninou a s domácou hubovo-cibuľovou čalamádou (9,90 €). veľmi originálne a chutné, akurát pchať prílohy do sklenených pohárikov s úzkym hrdlom, podobne ako v ďalších spriatelených prevádzkach, nie je najpraktickejšie.
Z polievok sme si dali tú z regionálnych sladkovodných rýb, čo mal byť vlastne jemný krém s cesnakovo-bylinkovými krutónmi (4,90 €). Viac ako jemný krém však táto rybia polievka pripomínala kašu, za to však mimoriadne chutnú.
Zylinder ponúka jedlá z mäsa, rýb, šaláty, zemiakové špeciality ako bryndzové halušky (7,90 €), špenátové pirohy (7,90 €) či zemiakové gule plnené údeným mäsom (8,90 €). Vlakovou loďou reštaurácie je však tafelspitz - varené hovädzie mäso. Tu ho servírujú ako celé menu - ako prvú špikovú kosť s grilovaným chlebom, potom silný hovädzí vývar, v ktorom sa tafelspitz varí so zeleninou z varu a s mäsovými štrúdľami, a nakoniec samotné mäso, ktoré servírujú s krémovým špenátom, rakúskymi strúhanými pečenými zemiakmi, so žemľovým chrenom a s pažítkovou omáčkou, jablkovým pyré s chrenom. Mäso môže byť hovädzie predné (19,90 €) alebo hovädzie zadné - kvetová špička (22,90 €).
My sme sa však dali zlákať hovädzím „Szeged" gulášom, čiže restovanou hovädzou sviečkovicou so segedínskou kapustou a domácimi špeclami (16,90 €). Aj keď pravý szegedínsky guláš musí byť z bravčového, táto hovädzia variácia na szegedín bola vynikajúca. K tomu smotana a plátky sterilizovanej cvikle.
Na Zylindri sme ocenili, že tu ponúkajú jedlá, ktoré inde nedostanete. Napríklad perkelt z bravčových paprčiek a kolena s maslovo-špenátovými haluškami s vajcom (11,90 €), hovädzí chvost dusený na červenom víne, s omáčkou zo sezónnych húb a krúpovo-šošovicovým rizotom (14,90 €), alebo jemne pikantný sumčí paprikáš so špenátovými haluškami a kyslou smotanou (12,90 €).
Z dezertov sme si dali Kaiserschmarren, čiže cisársky trhanec flambovaný s Grand Marnier, servírovaný s čučoriedkovým a malinovým čatní (4,90 €). Ocenili sme, že to bola porcia veľkosťou primeraná dezertu, teda žiadna náhrada hlavného jedla. Škoda, že niektoré časti boli priliš opečené, až spálené.
Keďže dnešný Prešporok už nemá vlastné pivo, čapujú tu plzenské. Pokiaľ ide o vína, v ponuke je slušný výber malokarpatských vín, akosi nám tu chýbalo Château Palugyay, ktoré sa pred 100 rokmi pilo nielen v Prešporku.
Celkovo hodnotíme Zylinder ako veľmi originálny koncept, ktorý však zrejme ocenia skôr zahraniční turisti ako domáci štamgasti. Určite sa sem ešte vrátime.
Naše hodnotenie: 4 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.
Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 2012 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.