U Prasiatka majú veľké porcie aj ceny

12.8.2012
0
U prasiatka majú veľké porcie aj ceny - Uprasiatka1 U prasiatka majú veľké porcie aj ceny - Uprasiatka1
Páčil sa vám článok?

V Kernovom dome zo strany Rybárskej brány je už niekoľko mesiacov otvorená nová Slovenská reštaurácia U prasiatka. Predtým tu bola nóbl reštaurácia Fish Gate, neskôr nejaký klub nie najlepšej povesti a teraz na chodníku pribudli masívne drevené stoly a lavice, sťaby z dediny na Horehroní či na Liptove.

K reštauráciám podobného charakteru v centre mesta po našich skúsenostiach pristupujeme s odstupom. Sú totiž, ako by ich jedna mater mala a ako sme sa presvedčili, aj mala - rovnaký typ prevádzky nájdete na Michalskej, na Sedlárskej aj na Panskej ulici. Jednu z nich sme označili ako pascu na turistov, ďalšiu ako stroj na vyťahovanie peňazí z vreciek zahraničných návštevníkov Bratislavy. Napokon sme sa odhodlali aj k prasiatku na Rybárskej bráne.

Dovnútra sme sa na prvýkrát nedostali, pretože čašník nás usadil na terase so slovami, že tu nám bude lepšie, pretože vo vnútri nemajú zapnutú klimatizáciu. Letmý pohľad do jedálneho lístka nás nenechal na pochybách, že aj Slovenská reštaurácia U prasiatka nestojí o domácich zákazníkov, ale o turistov. Príliš veľký výber, vysoké ceny, "tradičné" jedlá a veľké porcie. Jedálny lístok je totiž aj fotoalbumom jedál, čo hladní turisti jednoznačne musia oceniť.

V ponuke majú jedlá z kuracieho, bravčového a hovädzieho mäsa, dva druhý rýb (pstruh a zubáč), špeciality slovenskej kuchyne ako bryndzové či furmanské halušky, kapustové strapačky a bryndzové pirohy - všetko za 7,90 €, čo tu bola, mimochodom, najnižšia cena jedál.

Z polievok sme ochutnali slepačiu s rezancami (3,90 €). Na prekvapenie bola poriadne hustá, aj keď najmä vďaka rezancom. Nechýbalo mäso, varená mrkva však bola nechutne rozvarená. Ocenili sme, že kuchár si poradil aj bez sušených polievkových korení a iných dochucovadiel.

Z trojice hlavných jedál naša voľba padla na teľací paprikáš na smotane s haluškami (11,90 €). Musíme povedať, že porcia to bola poriadna - obrovský oválny tanier bol plný až po okraj. Chuťovo to nebolo zlé, aj keď v paprikáši by nemala chýbať paprika a paradajka, toto pripomínalo skôr guláš. Zarazil nás rozvarený bobkový (vavrínový) list umiestnený uprostred jedla - nechce sa nám veriť, že v hrnci ich bolo toľko, aby stačili na všetky porcie. Alebo to len ten jeden koluje z taniera na tanier.

Kuchár je tu zrejme stará škola, takže stále robí Gordon Blue za 13,90 € (správne má byť Cordon Bleu). Najdrahším jedlom v ponuke U prasiatka sú steaky - 21,90 €, či grilované rebierka 18,90 €. Pozor, to však nie sú konečné ceny. Na účte sa automaticky objaví 5-percentné prepitné! Informácia o tomto zvyku je na poslednej strane jedálneho lístka, kam sa už len málokto pozrie. Je to podľa nás jednoznačne zlodejina, ktorú sa ešte snažia zakryť tým, že ju skryjú dozadu.

Po skúsenostiach zo slovenských pivníc a staroslovenských krčiem či reštaurácií tohto rangu, sme odchádzali s pocitom, že tu varia spomedzi nich asi najlepšie, ceny však majú jednoznačne najvyššie. Mimochodom, na záver sme sa dostali aj do vnútra, kde zostal nóbl interiér po predchádzajúcich podnikoch a slovenskú reštauráciu tam zďaleka nepripomína nič. Či tu zostane slovenská reštaurácia aj po letnej sezóne, ešte len uvidíme.

Naše hodnotenie: 2 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.

Páčil sa vám článok?