Namiesto A Klubu je maďarský Balass Restaurant
Reštaurácia A Klub bola na Panskej ulici najmenej desať rokov. V tom čase patrila k najlepším reštauráciám bratislavského štandardu. Hodnotili sme ju pred deviatimi rokmi a odvtedy sme sa neraz vrátili, pretože tu varili poctivo a dobre. Kedysi to bola jedna z mála reštaurácií medzi Čumilom a Vtáčou fontánou. Dnes je Panská plná podnikov, ktoré stavili najmä na turistov. A Klub skončil a jeho miesto zaujala reštaurácia s maďarskou kuchyňou BALASS Restaurant.
Názov nesie podľa Ballassovho paláca, kde sa nachádza. Sama sa uvádza sloganom, že do Starého Mesta prináša poctivú gastronómiu. Keďže tento rok sme v Bratislave navštívili už dve nové maďarské reštaurácie, boli sme zvedaví, ako sem zapadne Balass Restaurant. Interiér reštaurácie neprešiel výraznejšou obmenou, až na drobnosti prakticky všetko zostalo ako v A Klube. Čo sa však zmenilo, je jedálny lístok.
V ponuke majú predjedlá, polievky, kotlíkové jedlá (polievky), jedlá z rýb, tradičné jedlá, jedlá z mäsa a špeciality. Z predjedál sme ochutnali baklažánový krém Erdély s chlebom (4,90 €) a Hortobágyi palacinku (4,90 €), obe podľa pôvodnej receptúry. V oboch prípadoch sme však zažili sklamanie - jednak z toho nebolo cítiť baklažán, bolo to nápadne biele s prevahou smotany, navyše konzistencia nebola vôbec krémová, ale celé to bolo akési rozmočené. Nenadchla nás ani hortobáďska palacinka, ktorá bola evidentne zohrievaná, aj to nepodarene, keďže mäsová plnka bola studená! Lákavo nevyzerala ani farba mletého kuracieho mäsa - bolo totiž neprirodzene biele.
Chuť sme si chceli napraviť vývarom z bažanta Megyer (3,90 €). O tom, že to bola polievka z bažanta sme ani na chvíľu nezapochybovali - v kúsku mäsa zostal brok aj s perím. Z vlastnej skúsenosti vieme, aké je ťažké vybrať z bažanta broky, v reštaurácii v centre mesta by sa to však stávať nemalo. Vývar bol navyše prislaný.
Rybacej polievky Halászle (4,90 €) sme sa dočkali až pri druhej návšteve, keďže prvý krát ju vypredali na zľavové kupóny. Čudná obchodná politika, keď radšej predajú s 56% zľavou, ako za pôvodnú cenu! Halászlé tu servírujú v kotlíku, nebolo najhoršie, jedli sme však v Bratislave aj lepšie.
Z rýb sme si dali paprikáš zo sumca na tvarohových cestovinách čusa (9,90 €). Prvý nedostatkom bolo, že namiesto cestovín paprikáš servírujú na haluškách, druhým, že paprikášu bolo pomenej a sumca v ňom ešte menej. Nedávno sme ochutnali paprikáš s tvarohovými rezancami v maďarskom Dunakészi a treba priznať, že tento Balassov mu nesiahal ani po päty.
Podobnú výhradu sme mali aj k sumcovi na grile na spôsob Pekárova žena zapečený s paprikou, paradajkami a zemiakmi so smotanou (9,90 €), kde bolo rybie mäso opäť v menšine.
Naopak dobré bolo ragú z diviaka s uhorskými knedľami (9,90 €) ako aj hovädzí tokáň Esterházy na červenom víne s uhorskými knedľami (11,90 €). Menej spokojní sme boli s vyprážané kuracími prsia mi Puszta plnenými hydinovou pečeňou praženou na slanine a cibuľke (9,90 €). Pečeňovej plnky bolo málo, slanina a cibuľka chýbali úplne.
Napriek tomu, že niektorí z nás majú slabosť pre maďarskú kuchyňu, musíme priznať, že tentoraz nás sklamala. Určite to potvrdí každý, kto spoznal, ako chutia iné bratislavské maďarské reštaurácie.
Naše hodnotenie: 2 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.
Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 2012 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.