Gallo Rosso má pravú taliansku kuchyňu
Gallo rosso má pravú taliansku kuchyňu - Gallo rosso1
Na nároží hotela Carlton bola od nepamäti vždy nejaká kaviareň či reštaurácie. Od rekonštrukcie hotela v roku 2003 tu už bolo asi päť rôznych prevádzok, ktoré skôr či neskôr z rôznych príčin skončili. Naposledy tu bol pokus o lepšiu prešporskú reštauráciu Savoy, ten však zrejme nevyšiel, pretože už niekoľko týždňov je tu talianska reštaurácia Ristorante GALLO ROSSO.
Ako sme sa dozvedeli táto reštaurácia patrí do rovnomennej siete vo Viedni a v okolí - možno ju nájsť vo viedenskom Rodaun, v Gumpoldskirchene, či v Laxenburgu. Bratislavská Ristorante Gallo Rosso je teda ich štvrtá reštaurácia a prvá mimo rakúskej metropoly.
Interiér tejto reštaurácie nebol výraznejšie prebudovaný. Oproti svoje predchodkyni je len oveľa luxusnejší. Hneď pri vstupe nás prekvapil taliansky personál, ktorému síce pomáha slovenská dievčina, tá sa však podľa všetkého len zaúča, pretože všetko podstatné sme sa dozvedeli od Taliana či jeho naturalizovaného šéfa, ktorý už láme aj slovenčinu.
Ponuka je jednoduchá, no napriek tomu bohatá. Štyri polievky, šesť šalátov, po desať predjedál a cestovín, tri rizotá a po osem jedál z rýb a mäsa. Ochutnali sme dennú zeleninovú polievku Minestra (3,80 €) a tradičnú stredomorskú rybaciu polievku (5,90 €). Zeleninová bola vynikajúca, pravá talianska s množstvom rôznej sezónnej zeleniny. Rybacia nás sklamala, nechýbali v nej síce mušle, kalamáre a krevety, nenašli sme v nej však ani kúsok skutočnej ryby. Nebola zlá, len nebola rybacia.
V talianskej reštaurácii treba ochutnať cestoviny, tak sme si nechali poradiť penne s rezancami sviečkovice a barolo vínom (12,90 €). Čašník z Neapola nám to naservíroval so slovami „pasta fantastica" a musíme potvrdiť, že boli naozaj vynikajúce. Cestoviny uvarené al dente a skvelá omáčka so sviečkovicou.
Ako pomyselné secondi piatti sme si dali niečo z mäsových jedál - teľacie po sicílsky, či v parmezánovom cestíčku podávané so špagetami pomodoro (14,90 €). Opäť jedno vynikajúce jedlo. Dva vyprážané teľacie rezne na hromade paradajkových špagiet. Fakt výborné a dosť sýte.
Napriek tomu, že Bratislava ani Viedeň nie sú pri mori, Taliani z Gallo Rosso si zrejme zakladajú na tom, že v ponuke musí byť aj čerstvá ryba. A tak sme neodolali pokušeniu a dali si mix morských rýb pre dve osoby (49 €). Cenovo to síce vyzerá riadna pálka, ale keďže išlo o kilo rýb, vyšlo nás to lacnejšie, ako keby sme si dali morského vlka či pražmu po 6,50 € za 100 gramov. Obrovská pražma kusy grilovaného lososa a krevety boli vynikajúce.
Na všetky jedlá sme čakali trochu dlhšie, ako býva v Bratislave zvykom, ale stálo to za to. A mali sme záruku, že sme dostali na stôl čerstvo pripravené jedlo. Kocka domáceho tiramisu (4,80 €) pochopiteľne nebola robená špeciálne pre nás, ale bola výborná. A čo nás príjemne prekvapilo, vôbec nebola sladká, ako býva na Slovensku zvykom.
Pre Bratislavčanov bude Gallo Rosso zrejme trochu pridrahé, turistov zase talianska reštaurácia v Bratislave nebude veľmi lákať. Zatiaľ túto novú bratislavskú reštauráciu hostia trochu obchádzajú, varia tu však fakt veľmi dobre - tak po taliansky.
Naše hodnotenie: 4 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.
Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 2012 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.