Z Prešporskej kúrie je druhý Meštiansky pivovar
Z prešporskej kúrie je druhý meštiansky pivovar - Pivovar dunajska1
Vo Vešeleniho záhrade na Dunajskej ulici je po rokoch smútku opäť čulo. Namiesto kedysi vychýrenej Prešporskej kúrie tu otvorili druhý Bratislavský MEŠTIANSKY PIVOVAR. Ten prvý na Drevenej ulici sme navštívili pred poldruha rokom a boli sme veľmi spokojní. Preto sme boli zvedaví, či sa mu ten na Dunajskej vyrovná.
Objekty reštaurácie prešli zásadnou rekonštrukciou, akosi sa však na zabudlo na záhradu, ktorá bola ešte pred niekoľkými rokmi chráneným areálom. Pred vchodom do reštaurácie je zničený chodník, na ktorom parkujú autá, všade je plno piesku, hliny a prachu. Možno by to chcelo metlu a najskôr si poriadne pozametať pred vlastným prahom.
Meštiansky pivovar má dva objekty - po ľavej strane je menšia časť, kde sa varí pivo a je tu reštaurácia či piváreň so studenou kuchyňou. V hlavnej budove je reštaurácia s barom a kuchyňou, kde ponúkajú aj teplé jedlá.
Interiér je prerobený veľmi vkusne. Drevené stĺpy sú obmurované tehlami, na podlahe je drevo a vzorovaná dlažba, mobiliár je drevený - či už ide o stoly, lavice alebo stoličky. Táto časť Meštianskeho pivovaru je rozľahlá - pozostáva prakticky z troch priestorov.
Vzhľadom na veľkú kapacitu reštaurácie je tu aj primeraný počet personálu. Sympatické čašníčky nám vedeli poradiť, každé jedlo poznali, vedeli čo sa deje v kuchyni aj vo výčape.
V jedálnom lístku, ktorý je podobný ako ten na Drevenej ulici, sú studené aj teplé predjedlá, polievky, jedlá z hydiny, „sviňka", niečo z býčka, ryby, rybky, rybičky, niečo múčne, šaláty a sladké jedlá a dezerty. Čapujú tu Bratislavský ležiak (1,20 €/ 0,3 l a 1,90 €/ 0,5 l) a Bratislavský bubák tmavý (1,70 €/ 0,4 l).
Vraj je tu vynikajúca domáca huspenina s mäskom (3,50 €). Tej sme odolali, ale z polievok sme neodolali milovanej domácej držkovej (3,30 €). Bola vynikajúca. Ocenili sme, že bola bez zápražky, akurát držky mohli byť nakrájané na kratšie rezance. Zo svinky sme neodolali pikantným marinovaným rebrám pečeným na lavovom kameni (13,90 €). Tie sme ochutnali aj na Drevenej ulici a označili sme ich vtedy za najlepšie v Bratislave. Tie na Dunajskej ulici boli rovnako dobré, ak nie je kúsok lepšie. Jednak to boli rebierka z mladého prasiatka, jednak boli pečené v celku a neboli to žiadne ohlodané kosti, ale z oboch strán bolo na nich dosť mäsa. Odporúčame. Pozor však, porcia je to ako pre valacha.
Nesklamal ani jemne pikantný pivovarský gulášek s cibuľou a pivom s domácou parenou knedľou (7,50 €). Medzi rybami ponúkajú prešporské halászlé s bielym maďarským chlebom (7,90 €) - varené zo štyroch druhov rýb a servírované v kotlíku. Bolo vynikajúce a dosť sýte, akurát namiesto bieleho maďarského chleba sme dostali celkom iný. Po otázke, kde je kenyér, sa slečna ospravedlnila, že im ho nedoviezli. To však bolo treba povedať na pri objednávke. Neľutujeme však, halászlé bolo skvelé.
V jedálnom lístku nechýbajú tradičné jedlá domácej kuchyne, vrátane szegedínskeho guláša, hovädzieho vareného, vyprážaného syra s hranolčekmi a tatárskou omáčkou (6,90 €), či teľací wiener schnitzel (8,90 €).
Proti jedlu ani pivu sme nemali vážnejšie výhrady. Meštiansky pivovar si podľa všetkého rýchlo nájde svojich zákazníkov. Reštaurácie na Dunajskej ulici dostali silného konkurenta a Vešeleniho záhrada by sa po nevyhnutných úpravách mohla stať opäť miestom príjemného oddychu, ale aj dobrého jedla a piva.
Naše hodnotenie: 4 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.