Vo Vetvári sa dá dobre a lacno najesť

12.2.2012
0
Páčil sa vám článok?

Na Biskupiskej ulici v susedstve Kultúrneho domu Vetvár je rovnomenná reštaurácia VETVÁR. V čase fašiangov je tu často plno, reštauráciu využívajú organizátori plesov ale aj Biskupičania na rodinné oslavy. Na druhýkrát sme sa sem dostali, aby sme ochutnali, ako a čo tu varia. A boli sme milo prekvapení.

Vstup je priamo z ulice. Na podlahe je koberec, steny sú obložené drevom. Pri každom stole je nástenná lampa, tá však slúži skôr na dekoráciu, pretože interiér osvetľujú stropné bodové svetlá. Vpravo je barový pult a za ním kuchyňa, pred barom je oddelený priestor s prútenými kresielkami pre štamgastov. Vľavo je jedálenská časť s drevenými stolmi a stoličkami.

Jedálny lístok nemá Vetvár zbytočné preplnený. Okrem predjedál a polievok ponúka rybu a mušle, hydinu, bravčové, hovädzie, rezne, špeciality podniku, rizotá, bezmäsité jedlá a cestoviny. Okrem toho tú majú aj pečenú hus, kačicu, koleno, prasiatko. To všetko však len na objednávku 1-3 dni vopred. Zaujalo nás, že pri každom jedle uvádzajú, ktoré alergény môže obsahovať.

Ponúkať chlieb s masťou a cibuľou ako Biskupickú pochúťku (0,70 €) nie je veľmi originálne a rozhodne nepatrí medzi predjedlá.

Keďže kurací vývar s domácimi rezancami (1,00 €) už nemali, dali sme si fazuľovú polievku Jókai s údeným mäsom, klobásou a rezancami (1,80 €). Neboli tam síce rezance, ale fazule, klobásy a údeného v nej bolo požehnane. Bola to aj poriadna porcia (0,33 l) a vynikajúca. Zlá nebola ani frankfurtská (1,00 €) z denného menu, na fazuľovicu však nemala.

Z hlavných jedál sme si dali gratinované mušle s cesnakom a syrom (7,90 €), ktoré neboli zlé, škoda len, že citrón k nim servírujú nakrájaný na plátky a tak ním len ťažko možno pokvapkať mušle.

Veľmi dobrý bol aj steak z hovädzej sviečkovej (10,50 €), ktorý sme si dali so šťuchanými zemiakmi (1,30 €). To, čo sme dostali na tanieri však neboli šťuchané zemiaky podľa očakávania - pôsobilo to na nás skôr ako opečené roztlačené - čakali sme roztlačené varené zemiaky.

Bravčové medailóniky obalené v slaninke s hríbovou omáčkou s kôprom a paprikou podávané so zemiakovými guľami (8,50 €) boli veľmi dobré. Akurát tie zemiakové gule sme si predstavovali inak - toto boli akési príliš mäkké knedlíky.

Rozhodne najlepší bol teľací paprikáš podávaný s vajíčkovými haluškami (11,80 €). Ten fakt nemal chybu - naša najlepšia voľba.

Ako sme správne vytušili, špeciality kuchyne tu nie sú veľmi žiadané. Biskupičania totiž dávajú prednosť osvedčeným jedlám ako vyprážaný eidam (3,90 €), bravčový či kurací rezeň so šťuchanými zemiakmi a smotanovo - hríbovou omáčkou (7,90 €), čiernohorský rezeň (5,70 €) či Cordon Bleu (5,70 €) tu podávaný ako Gordon Bleu. V ponuke nás zaujal XXL rezeň z bravčovej panenky (9,90 € / 300 g). Urobiť z panenky rezeň veľkosti XXL si fakt vyžaduje veľké umenie.

Celkovo nás Vetvár milo prekvapil. Napriek niektorým nedostatkom je kuchyňa dobrá, na bratislavské pomery sú aj ceny prijateľné. O tom, že to je spôsobené lokalitou nepochybujeme. Oceniť musíme veľmi pohotovú a pozornú obsluhu. Čašník jedlá poznal a vedel poradiť, čo nebýva všade pravidlom.

Celkovo hodnotíme reštauráciu Vetvár ako dobrý bratislavský štandard. Ničím nás tu nenadchli, ale vyslovene ani nesklamali. Ak budeme mať niekedy cestu do Podunajských Biskupíc, určite sa tu ešte zastavíme.

Naše hodnotenie: 3 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.

Páčil sa vám článok?