Namiesto Chez Dávid je dnes pivovar
Židovská reštaurácia Chez David na Zámockej ulici bola pred štrnástimi rokmi prvou v Bratislave, ktorej sme v Bedekri gurmána udelili najviac hviezdičiek. Vtedy to bola špičková bratislavská reštaurácia s vynikajúcou kuchyňou. Dnes už nie je. Namiesto židovskej kuchyne je v dolnej časti Zámockej ulice pivovarská reštaurácia ZÁMOCKÝ PIVOVAR.
Vstup do reštaurácie je bariérový, interiér je rozdelený do dvoch častí - nefajčiarskej a fajčiarskej. Hlavná reštauračná časť je zariadená jednoduchým dreveným mobiliárom, barové stoličky sú potiahnuté čiernou kožou, pozornosť vzbudia dve klubové červené kreslá pri stolíku s dennou tlačou. Pozdĺž pravej strany je dlhý barový pult, ktorý sa končí dverami kuchyne. Smerom do Pilárikovej ulice je presklená zimná záhrada, kde sú medené varne piva. Interiér tejto miestnosti pôsobí príjemne a otvorene.
Ako sme sa už presvedčili viackrát, pri dobre reštaurácii nie je rozhodujúce, ako to vo vnútri vyzerá, ale ako tam chutí. Preto sme boli zvedaví, čo dobré ponúka Zámocký pivovar. Či tu náhodou niečo nezostalo aj z tej židovskej kuchyne.
Medzi predjedlami nás zaujali viaceré pochúťky - či už obyčajný chlieb s husacou masťou a cibuľou (2 krajce/ 1,90 €), domáca huspenina s cibuľou, octom a chlebom (3,00 €), kopaničiarska tlačenka (3,30 €), alebo kuracie pečienky na cibuľke (3,20 €). Nakoniec sme si vybrali hovädzí tatársky biftek so 6 hriankami (9,70 €). Servírovaný bol na originálnom drevenom podnose, s priehlbinami na všetky ingrediencie, ktorými treba dobrý tatárak dochutiť. Bol dobrý, akurát hrianky boli zbytočne mastné.
Z polievok sme ochutnali slepačí vývar s rezancami a mäsom (1,90 €) a tradičnú cesnakovú s krutónmi s syrom (2,50 €). Slepačí vývar bol trochu slabší a pripomínal skôr vývar z kuraťa ako zo sliepky, cesnačka mala všetko čo má mať. Polievkový minisúboj vyhrala cesnaková.
Medzi hotovými jedlami nás lákal zámocký teľací guláš s bavorská knedľou (7,30 €), segedínsky guláš s parenou knedľou (6,90 €) či sviečková z falošnej sviečkovice na smotane s knedľou (7,00 €). Nakoniec sme podľahli ponuke zámockej kuchyne - dali sme si viedenský teľací rezeň (9,90 €), ktorý sme si však nedali s domácim zemiakovým šalátom, keďže bol s majonézou, ale s hranolčekmi. Teľací rezeň nebol zlý, akurát ten trojobal na ňom vôbec nedržal. Aj hranolčeky boli priveľmi mastné, nabudúce si dáme radšej varené zemiaky.
Vynikajúce bolo dusené jahňacie koleno so štuchanými zemiakmi a domácou omáčkou (10,90 €) - bola to poriadna porcia a ešte k tomu veľmi chutná. Neodolali sme ani grilovaným teľací rebierkam s cesnakovým dressingom a chlebom (9,90 €). Bola to tiež pomerne slušná porcia a boli slušne prepečené. Mimochodom, s teľacími rebierkami sme sa stretli v Bratislave prvýkrát. Za zmienku stojí, že tu majú asi najlacnejší vyprážaný syr s hranolčekmi a tatárskou omáčkou (4,90 €).
Ako sme sa dozvedeli, Zámocký pivovar je skutočný pivovar, kde varia štyri druhy domáceho piva. Desinu nemajú, tak sme ochutnali Zámockú svetlú dvanástku (1,70 €/0,5 l) a Zámockú tmavú trinástku (1,70 €/0,5 l). Pivo to bolo veľmi dobré.
Veľmi príkladná bola aj obsluha, za celý čas jej nebolo čo vytknúť. Celkovo sme sa tu cítili veľmi príjemne. Je to síce piváreň, ale taká trochu nóbl. Aj keď tie ceny vôbec nie je nejako prehnané. Naopak, niektoré jedlá tu majú fakt za skoro ľudové ceny.
Naše hodnotenie: 3 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.