Na Hviezdoslavovom námestí je lepšie
Tohtoročné Vianočné trhy na Hviezdoslavovom námestí zorganizovala staromestská samospráva po novom. Nové stánky a ich nové rozmiestnenie vyvoláva rozpaky, mestská časť sa totiž rozhodla uprednostniť gastronomické stánky, ktoré situovala do promenády. Naopak stánky s vianočným tovarom nasmerovala na fasádu domov či zimné záhrady reštaurácií. My sme sem však prišli ochutnávať.
Tých zhruba desať stánkov s občerstvením sme obehli pomerne rýchlo. Hneď skraja sme narazili na stánok Szendreiovcov so zemiakovými plackami, ktoré vyhlasujú za najlepšie v EÚ. V celej EU určite nie sú najlepšie, potvrdí to každý, kto ochutnal tie na viedenskom Spittelbergu, ale v Bratislave určite nemajú páru. Stoja 2,50 €, čo sa môže zdať veľa, ale v porovnaní s plackami ostatných trhovníkov to nie je pridrahé. Škoda len, že sú dochucované vegetou, stačila by soľ, korenie a bylinky. Ochutnali sme tu aj kapustnicu (3,00 €), tá však nebola taká svetová. Oproti vyobrazeniu na pútači bola chudobnejšia - okrem kapusty tam boli dve kolieska klobásy a hríbik. Možno sme však mali len smolu a klobásky sa nám neušlo. Majú tu však vynikajúcu huspeninu (3,00 €), ktorá je varená z údeného mäsa a na dne misky sme ho mali požehnane. V sivom priemere trhovníkov s lokšami a cigánskymi pečienkami tento stánok vyniká tým, že má originálnu ponuku. Navyše ponúka vynikajúce varené víno (1,00 €)a ku každému pagáč zadarmo. Pri každom nákupe sme dostali doklad o zaplatení.
Cenu za inováciu si určite zaslúži stánok U Bažiča, ktorý ponúka grilované bravčove stehno zadné (3,00 €/100g). Na elektrickom grile tu opeká osem bravčových stehien, ktoré potiera korením a postupne odrezáva opečené kúsky. Servírujú ho s chlebom, horčicou, chrenom, baraním rohom. Vynikajúce, škoda len, že tu nedávajú doklad o zaplatení. Keď sme oň požiadali, trvalo to asi 2 minúty, kým sme ho nedostali.
V stánku č. 5 - Špeciality na grile sme si dali cigánsku pečienku. Na naše prekvapenie, ide o toho istého prevádzkovateľa, ktorý má stánok aj na Hlavnom námestí. A aj tu má zvláštnu cenotvorbu - trochu zavádzajúco neponúka cigánsku za konečnú cenu, ale cena sa tvorí súčtom viacerých položiek - cigánska (2,30 €) + žemľa (0,40 €) + horčica (0,30 €) + cibuľa (0,25 €), teda celkom 3,25 €. V porovnaní s ponukou ostatných trhovníkov bola konečná cena jedla podstatne vyššia. Doklad o zaplatení sme tu nedostali.
Kapustnicu sme si dali aj v stánku č. 9 reštaurácie Avalon (3,00 €) bola to však asi najpôstnejšia kapustnica na trhoch. Bola v nej len kapusta a trochu mäso, žiadna klobása ani hríby. Proti gustu žiaden dišputát, veď existuje asi 1000 receptov na kapustnicu, táto nijako neohúrila. Doklad o zaplatení sme nedostali.
Naopak, vynikajúcu kapustnicu (3,00 €) sme dostali v stánku reštaurácie Castum na konci radu gastronomických stánkov. Bola poriadne hustá - okrem kapusty v nej bolo veľa mäsa, húb a klobásy. Fakt dobrá. Chutné boli aj lokše s kapustou a slaninkou (1,60 €), akurát plnená lokša prekladaná na štvrtiny sa neje pohodlne. Doklad o zaplatení sme dostali. V stánku č. 3 - Najlepší punč v meste sme si dali punč (1,90 €/0,2 l). Bol slabučký, za 0,90 € však ponúkajú možnosť dokúpiť si 0,02 l alkoholu. Doklad sme nedostali.
Staré Mesto na tento rok zabezpečilo keramické hrnčeky na horúce nápoje, ktoré však nikto z trhovníkov neponúka. Sú totiž trojdecové! Takže dobrý úmysel sa minul účinkom a varené tak stále pijeme z plastu. Celkovo hodnotíme vianočné trhy na Hviezdoslavovom námestí ako krok vpred. Na budúci rok by to mohlo byť ešte lepšie.
Naše hodnotenie: 3 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Trhovníci neboli o našej návšteve vopred informovaní. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.