Na Hlavnom námestí je všetko po starom
Trochu netradične sme sa tentoraz vybrali do najväčšej reštaurácie v meste, ktorou v týchto dňoch nepochybne sú Vianočné trhy na Hlavnom a Hviezdoslavovom námestí. Kým jedny organizuje magistrát, druhé mestská časť Staré Mesto. Jazyku i žalúdku to je však jedno, rozhodujúce je, aby tam chutilo.
V priebehu niekoľkých dní sme opakovane navštívili oba trhy. Tu je niekoľko postrehov, o ktoré by sme sa radi podelili s tými, ktorí trhy už navštívili, alebo sa sem len chystajú. Začneme na Hlavnom námestí, kde je stánkov s občerstvením viac. Najskôr treba poznamenať, že ich usporiadanie zostalo verné koncepcii minulých rokov a magistrát nechal trhovníkom voľnú ruku v aranžovaní trhových miest. To sa zvrhlo na prehliadku gýčov a pútačov všetkého druhu.
Bolo síce sľubované, že dôjde k obmene trhovníkov, väčšina z nich je však návštevníkom známa aj z minulých rokov. Výraznejšie sa nezmenil ani sortiment špecialít. Výnimkou sú azda len zemiakové špirály (2 €), ktoré však ponúka každý druhý stánok. Až mi je to divnô, povedal by klasik. Alebo ide len o náhodu a novinku zaviedla väčšina trhovníkov spontánne bez toho, aby sa na tom dohodli, alebo to koordinovali.
Potešil nás návrat stánku balkánskej reštaurácie U mamičky, ktorý bol v minulosti spestrením trhu a tešil sa obľube návštevníkov, najmä nebohého kolegu Gusta Bartovica. Ponuka je skromná - azda len štyri či päť jedál, všetky sú však pripravované pred očami zákazníka a hlavne sú originálne. Dali sme si Pleskavicu so syrom kajmak v bosanskej somune (3,50 €) a treba povedať, že to bolo vynikajúce. Novinkou je grilovaná ryba - morský vlk, príprava však trvá asi 15 minút a celá ryba stojí 25 €. Neochutnali sme, ale na budúce skúsime.
Presne oproti cez námestie sme objavili ďalšiu originálnu špecialitu - zemiaky z panvice so slaninou, cibuľou a smotanou. Jednoduché, veľmi chutné a hlavné za dobrú cenu (1,50 € / 200g), pričom ponúkajú tu aj dvojitú porciu za 3,00 €.
Nemôžeme sa ubrániť dojmu, že stánky, ktoré ponúkajú menej jedál a majú skromnejší sortiment, ponúkajú aj vyššiu kvalitu. Určite však ponúkajú väčšiu hygienu - za absolútny trapas považujeme, keď v stánku ponúkajú pečené mäso a štrúdle či sladké lokše poliate čokoládou, navyše ak je tácka s lokšami opretá o hromadu opečeného mäsa. Najvyšší čas, aby sem zavítali hygienici, takýto spôsob nakladania s potravinami totiž, podľa nás, nemôže obstáť.
Aj keď lokše majú, ako tradične, skoro v každom stánku, vybrali sme si špecialistu - stánok Babičkine lokše, kde sme ochutnali tú s kačacím mäsom (1,70 €). Lokša bola plnená mletým mäsom z pečenej kačky a bola vynikajúca.
Zastavili sa aj v Grillbare U Zdeničky, kde majú veľkú ponuku klobás a mäsových výrobkov. Po Zdeničke síce ani chýru, od urastených mládencov sme si dali jeleniu klobásu s chlebom a horčicou (3,00 €). Jedna bola upečená už skôr a tak nám ju vlastne len ohrievali. Bola pečená v oleji a možno by bolo lepšie, keby ju pred pečením narezali, aby sa zbavila zbytočného tuku a pri konzumácii neprskala masť kade-tade.
Opačnú skúsenosť sme mali v stánku The Flinstones, kde sme si tiež dali pečenú klobásu (2,70 €). Tá však nebola prepečená vôbec a ani po opakovaných pokusoch sa ju prepiecť nepodarilo. V tomto stánku sme však ocenili varený ríbezlák (1 €), ktorý v porovnaní s konkurenčnou ponukou vareného vína vyšiel u nás najlepšie.
Vo všetkých navštívených stánkoch sme dostali riadny doklad o zaplatení.
O týždeň sa podelíme s postrehmi z Hviezdoslavovho námestia.
Naše hodnotenie: 2 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Trhovníci neboli o našej návšteve vopred informovaní. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.