Toscany neponuká len chute Toskánska

4.11.2011
0
Páčil sa vám článok?

V novom štvorhviezdičkovom hoteli DoubleTree by Hilton sú hneď dve reštaurácie. Jedna je výlučne pre návštevníkov hotela, druhá je otvorená aj pre ľudí z ulice. Nachádza sa na rohu Trnavskej cesty a jej spojnice s Kalinčiakvou a volá sa Bistro & Lounge TOSCANY.

Ako už názov naznačuje, stavili tu na taliansku kuchyňu, a ako sme sa dozvedeli z jedálneho lístka, aj na jedného z najznámejších bratislavských kuchárov - Marcela Ihnačáka. S jeho gastronomickým umením sme sa stretli už v dvoch bratislavských reštauráciách - rozbiehal petržalské Liviano a neskôr šéfoval kuchyni v Au Café.

Interiér reštaurácie ladí so zemitými farbami hotela. Hnedé steny, drevené stoly, béžové stĺpy. Dopĺňa ich čierna v podobe ťažkých kresiel, ktoré sú mimochodom pohodlné, ale priťažké na zdvihnutie, takže ich všetci po dlažbe len ťahajú. Toscany však nie je len reštaurácia - vpravo sú dva vysoké stoly s barovými stoličkami (majú tu mimochodom veľmi slušný výber miešaných nápojov), v ľavej časti je klubové kaviarenské sedenie. Nás však zaujímalo hlavne to, ako tu varia.

Najskôr ešte postreh k tunajšej kuchyni - barový pult, ktorý sa ťahá pozdĺž väčšej časti reštaurácie, vlastne nie je barovým pultom , ale súčasťou kuchyne. Kuchári totiž pripravujú jedlá priamo za ním! Už sme sa v Bratislave stretli s otvorenou kuchyňou, ale toto je asi najotvorenejšia kuchyňa v meste. Pochopiteľne, že občas cítiť vône pripravovaného jedla, nie je to však obťažujúce, neodniesli si to ani naše zvršky. Na pulte nechýbajú prútené košíky s čerstvou zeleninou a ovocím, čo má byť zrejme signál, že tu varia len z čerstvých surovín.

V ponuke majú päť predjedál vrátane jednej polievky, šesť cestovín ako Primi piatti, sedem hlavných jedál ako Secondi piatti a štrnásť domácich dezertov. V čase našej návštevy mali polievku kapustovú, tzv. kapustnicu. Nebola síce toskánska ani talianska, ale bola fakt výborná (4,00 €). Taká skoro už vianočná - s klobáskou, údeným mäsom aj sušenými hubami.

Z cestovín sme si vybrali Toskánske rizoto s hovädzím mäsom, paradajkami a ovčím syrom pecorino (12,00 €) a bolo tiež veľmi chutné, akurát bolo trochu redšie. A tých hobliniek pecorina mohli byť viacej.

Z hlavných jedál sme si dali Restované králičie mäso s olivami, špenátom, paradajkami a bielym vínom (12,00 €) servírované na opečenom krajci chleba. Bolo to fakt vynikajúce. Králičie mäso je síce trochu tuhšie, ale ocenili sme, že mäso bolo vykostené a polovicu porcie tak netvorili kosti.

Vynikajúci bol aj Grilovaný teľací steak podávaný s restovanou mladou mrkvičkou a zrelým balzamikom (19,00 €), ktorý sme si dali s opekanými zemiakmi s cesnakom a rozmarínom (3,00 €). Ani proti tomuto jedlu sme nemali najmenšiu výhradu. Obrovský kus teľacieho bol prepečený presne podľa želania.

V Toscany tvrdia, že všetky dezerty sú domáce, tak sme neodolali a dali si hneď tri - Syrovú tortu (5,00 €), Créme brűlée (5,00 €) a jemný smotanový krém Panna Cota (3,00 €). Vo všetkých troch prípadoch sme boli spokojní.

Cenovo patrí Toscany hotela Double Tree k najdrahším v meste, kvalita je tu však tiež špičková. Pre hostí štvorhviezdičkového hotela tie ceny možno nie sú prehnané, pre priemerného Bratislavčana z ulice určite áno. Keďže porovnateľne dobré reštaurácie v meste nedostali od nás „päťku", nedostane ju ani Toscana. Aj keď patrí k najlepším.

Naše hodnotenie: 4,5 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.

Páčil sa vám článok?