Namiesto Sultána je piváreň U gazdu

16.9.2011
0
Páčil sa vám článok?

Uprostred Mickiewiczovej ulice - na križovatke s Ulicou 29. augusta, bola donedávna arabská reštaurácia Sultán. Už viac ako dva mesiace je tam však Reštaurácia a piváreň U GAZDU s domácou českou, slovenskou, maďarskou a rakúskou kuchyňou.

Interiér na naše prekvapenie neprešiel výraznejšou úpravou a U gazdu to stále vyzerá skôr ako v kaviarni ako v pivárni. Biele kožené kresielka, zelenkavo-hnedé steny a na nich okrem televíznej obrazovky visia drevené dekorácie plzenského pivovaru. Okrem nefajčiarskej časti s barom je U gazdu aj priestor pre fajčiarov - pripomína skôr stan hľadaného lýbijského plukovníka, zrejme ďalší relikt z čias, keď sa tu schádzali priatelia arabskej kuchyne a vodnej fajky. Kým v nefajčiarskej časti stoly a stoličky vytvárajú dojem jedálenskej časti, tá fajčiarska je vyložene kaviarenska - prútené kresielka a sklenené stolíky. Ani starý chomút na stene nikoho nepresvedčí, že to je tu U gazdu.

Jedálny lístok je tu pomerne skromný - tri polievky, nejaké predjedlá a jedlá k pivu, trinásť hlavných jedál na objednávku, dva šaláty, dva dezerty a denné menu (polievka, 3 hlavné jedlá, dezert).

Neochutnali sme domáci nakladaný encián (3,29 €), ani utopencov U gazdu (1 €) - vraj neboli dobre odležaní. Tak sme skúsili Syrový tanier (4,30 €), ktorý tvoril kúsky parenice, olomoucké syrečky, údené syrové korbáčiky, a encián. Celé to bolo posypané akousi zmesou korenia a soli - k pivu celkom dobré.

Sklamaním pre nás boli polievky. Najmä slepačí vývar (1,20 €) bol veľmi slabučký - nielenže tam nebol ani kúsok mäsa, nebola tam ani jeho chuť. Varená mrkva a rezance to zachrániť nemohli. Moravskú cesnačku s tradičnými olomouckými syrmi, s chrumkavou opečenou klobásou a krutónmi (2,20 €) nám naservírovali v smaltovanom kotlíku zavesenom na šibeničke bez taniera, do ktorého sme si mohli postupne z polievky naberať. Tento spôsob stolovania sa nám nezdá veľmi šťastný, určite by sme dali prednosť obyčajnému tanieru. Cesnačka bola z pravého cesnaku, nechýbali olomoucké syrečky, jedno nadrobno pokrájané koliesko klobásky však bolo nedôstojné. Polievka dňa - v našom prípade Zeleninová polievka, bola prekvapujúco primastná.

Z hlavných jedál sme si dali Jelení chrbát dusený na červenom víne, podávaný s kelovým prívarkom a s krehkou opraženou slaninou (13,99 €). Bolo to vynikajúce, akurát, že jelenie rezy sa v hlbokom tanieri nepohodlne krájajú. Pokiaľ to chcú takto servírovať, odporúčame mäso upraviť na menšie kúsky.

Veľmi dobrá bola aj Bravčová panenka zahalená do chrumkavej slaniny s bryndzovými haluškami a s viedenskou cibuľkou (7,99 €), akurát halušky boli trochu vlažné.

Šťavnatý kurací steak s lahodnou vínovou omáčkou s hlivou, podávaný s čerstvým špenátom a batatovým pyré, zapečeným s oštiepkom (8,99 €) by bol chutný, len omáčka bola príliš slaná.

Vyprážaný encián s hranolkami a tatárskou omáčkou v rámci obedového menu za 3,95 € bol vynikajúci.

Celkovo sme od gazdu odchádzali so zmiešanými pocitmi. Svoje urobil konflikt charakteru podniku s interiérom, plzenské a nemecké kvasinkové pivo tu však čapujú výborné.

Naše hodnotenie: 2,5 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.

Páčil sa vám článok?