Mlyn patrí na špicu vo svojej kategórii

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Názov podniku MLYN nepochybne pochádza z lokality, kde leží, aj keď možno pochybovať, či na Mlynských nivách v Bratislave niekedy vôbec stál veterný mlyn, hoci aj nepodobný tomu, ktorý má reštaurácia v erbe.

Mlyn restaurant je reštaurácia v mlynársko-rustikálnom štýle a tomuto duchu zodpovedá nielen zovňajškom, ale aj nastavením menu, aby efektívne slúžilo tej spoločenskej kategórii, ktorá sa kedysi v mlynoch stravovala: obchodníci a iní cestujúci. Dnes je to skupina úradníkov, ktorí bohato využívajú menu a - cez obed býva plno. Nečudo, jedlá z denného menu stoja bez koruny stovku, chuťou nezaostávajú za jedlami na objednávku, ktoré dostať v cenovej hladine viac než miernej, a pomerne rýchlo.

Reštaurácii dominuje drevené obloženie a nábytok zo svetlého dreva, dlaždice na zemi pripomínajú drevené doštičky. Lampy majú ako tienidlá použité sitká na osievanie múky. Krb, akvárium, sedenie na pavlači, či pri falošných okienkach, dotvárajú príjemnú atmosféru.

K prednostiam podniku patrí relatívny dostatok miesta na parkovanie. Zároveň je to asi jediná reštaurácia tejto cenovej kategórie, kde ponúkajú denne po polnoci domácu fazuľovú polievku, pečené rebrá, miestnu špecialitu - upečenca, či hydinovú tlačenku. Cez deň však ponúkajú aj vyberanejšie jedlá a ak si dva dni dopredu objednáte, môžete si tu pochutiť na pečenom prasiatku, husi, kačke, moriakovi alebo kuracích stehienkach či krídelkách. Výber polievok je síce obmedzený, zato ponúkajú množstvo hlavných jedál, aj hotových, vrátane rýb, bezmäsitých jedál a cestovín, v kombinácii tradičnej ponuky reštaurácií a pôvodných vlastných receptov. Chybičkou azda je, že všetky bezmäsité jedlá sú vyprážané.

Vyskúšali sme všetky polievky, dve z trvalej ponuky a z denného menu Kelovú polievku (25 Sk), ktorá zodpovedala štandardu. Nad štandard už bola Domáca fazuľová polievka s mäsom a klobásou (75 Sk) i Slepačí vývar s mäsom a rezancami (35 Sk). Prvé špeciality sme ochutnali z teplých predjedál - Upečenec (79 Sk) sú špekáčky naplnené balkánskou paprikou na čiernom pive s množstvom cibule. Ľahkým predjedlom bol Zapekaný encián s mandľami (84 Sk), príjemne chrumkavý - zaujímavý nápad.

Z vyše sto hlavných jedál sme vyberali dlho, zato pripravené boli rýchlo a tu treba pochváliť obsluhu - hoci sa Mlyn na nič nehrá, v mnohých reštauráciách vyššej cenovej kategórie tak dôsledne nedbajú o to, aby všetkým stolovníkom priniesli naraz, ako tu. Mäsitým jedlám, ktoré sme dostali, možno vytýkať málo nápaditosti pri oblohe (čo prekvapuje pri celkovej fantázii tunajšej kuchyne). Inak sme len chválili. Morčací rezeň tety Bety (159 Sk) sú vyprážané morčacie prsia naplnené kapiou, údenou slaninou, klobásou, šunkou a syrom. S opekanými zemiakmi (50 Sk) takmer nezvládnuteľná porcia. Detviansky rezeň (159 Sk), ktorý poznáme od Veľkých Františkánov, kde sme ho však dostali prisuchý, tu pripomína pôvodný vzor - veľký rezeň z karé naplnený šunkou a syrom bol šťavnatý a preliaty výpekom, výborné. Kuracie prsia na rošte s kačacou pečeňou na víne (159 Sk) sú lahôdkou, aj keby cena bola menej mierna. K nim sme mali ďalšiu špecialitu Zemiakové plátky (30 Sk) - fritované zemiaky nakrájané na pol centimetra hrubé plátky. Vrcholom v kategórii mäsitých jedál boli Bravčové závitky so slaninou a klobásou (169 Sk) - chuť kúskov panenky údeniny zdôrazňovali a dali tak vyniknúť jemnosti mäsa. Z cestovín sme sa rozhodli pre Sedliacke bryndzové halušky (139 Sk) - je to tiež nekaždodenná kombinácia, slušná dávka bryndzových halušiek obohatená strúhaným neúdeným syrom, s kusom opečenej klobásky.

Pri dezertoch čašník upozornil, že guľky sú z polotovarov, skúšku ale nebanujeme. Nugátové knedlíky (75 Sk) chcel kolega len ochutnať, čo si uvedomil až keď zjedol posledný, a veľmi podobný osud mal aj druhý dezert z polotovaru Marhuľové knedlíky (75 Sk). O ďalšej špecialite hodnotiteľ vyhlásil, že Makové šúľance (65 Sk) - zemiakové cesto plnené aj posypané makom - boli také dobré, že to polotovar nemôže byť.

Nezostalo nám iné, len skonštatovať, že vo svojej kategórii patrí Mlyn na špicu.

Páčil sa vám článok?