Cubes je luxusný, ale ceny má nadsadené

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Na Bajkalskej ulici nedávno pribudla ďalšia reštaurácia. V novom hoteli Aston sme navštívili reštauráciu s hranatým názvom CUBES Restaurant. Keďže hotel je určený najmä biznis klientele, rovnakým smerom sa, podľa očakávania, orientuje aj tunajšia hotelová reštaurácia.

Oceniť treba, že pri vstupe nechýba bezbariérový prístup z ulice. Interiér reštaurácie je moderný, ale na nič sa nehrá, je presvetlený, pritom citlivo členený, takže nepostrádate pri stolovaní pocit intimity.

Reštaurácia sa sama označuje ako luxusná a tento pocit máte pri pohľade na prestreté stoly - servírovanie nemá chybu, personál ovláda všetky pravidlá servírovania, vrátane výmeny či preloženia príborov. Ponuke dominuje stredomorská kuchyňa a niektoré vybraté lahôdky z rôznych končín sveta, primerane je zastúpená aj ponuka vychádzajúca z regionálnych, teda stredoeurópskych tradícií - ale aj pri nich vás môže prekvapiť cena.

Kuchára ctí odvážne no primerané používanie húb a hríbov ako aj veľmi nápaditá obloha pri všetkých typoch jedla. Zo studených predjedál sme si vybrali Parmskú šunku s kúskami žltého melóna (172 Sk) a Jarnú divinovú paštétu s brusnicovým pyré (285 Sk!).

Cenový šok pokračoval pri polievkach. Cenou objednať si priam provokovala Pikantná polievka halaszlé s kúskami rýb, zjemnená suchým vínom a kyslou smotanou, posypaná drvenými čili papričkami (249 Sk), bola dobrá, naozaj v nej bolo viac druhov rýb, ale ani tak sme nepochopili, čo viedlo k jej cene. Podobne ako v prípade ďalšej polievky. Hustá kapustnica s kúskami klobásy, údeného kolena a lesnými hubami (172 Sk) je síce porcia, ktorá by vynahradila kompletný obed, ale predsa len... Najmä v porovnaní s tým, čo stojí exotická Pikantná thajská krevetová polievka so shitaki hubami dochutená čerstvými čili papričkami, ďumbierom a okyslená tamarínom (141 Sk) či s primeranou cenou, čo pýtajú za našský Zlatistý vývar mladého kuraťa ochutený koreňovou zeleninou a cestovinami tagliolini (45 Sk), ktorý prezentoval štandard lepšej reštaurácie. Nadštandard s primeranou cenou bola Lahodná provensálska paradajková polievka z čerstvých paradojok, s pažítkou dochutená pestom genovese (74 Sk).

Z teplých predjedál sme sa rozhodli pre Jemnú kuraciu pečeň so zrelým avokádom a drveným korením (179 Sk), ak sa neprepečie, na takomto jedle sa nedá nič pokaziť. Vaječno-kukuričná polenta s plátkom opečenej šunky (155 Sk) je sýte predjedlo, tri placičky so šunkou a oblohou však boli nielen sýte, ale aj chutné.

Nezvyklú kombináciu predstavuje prvé z hlavných jedál Vykostené kuracie stehno na cesnaku s grilovanou cibuľkou podávané so smotanovým tzatziki (276 Sk) - tradičný grécky uhorkový šalát s jogurtom sa pri použití smotany zmenil na chutnú omáčku, ktorá jedlo ozvláštnila. Už na potešenie očí poslúžila Bravčová panenka v slaninových plátkoch na podusených lesných hríbikoch (329 Sk), oslovil nás pestrý výber dusených domácich húb, mäso bolo dobrej chuti a jemné, ale už sme koštovali ešte jemnejšie upravenú bravčovú sviečkovicu. V zástupe dobrých jedál pokračovala Paštéta z lístkového cesta plnená kuracím ragú (309 Sk), je to vlastne smotanové ragú s hráškom a karotkou, časť z toho v kornútku z lístkového cesta. V ponuke rybých špecialít sme našli Tenké rezy zubáča a lososa zvinuté v kelovom liste a podávané na chrumkavej zelenine s holandskou omáčkou (385 Sk). Ani za tie sa kuchár nemusí hanbiť. Pri pohľade na jedálny lístok sme ocenili, že tu ponúkajú uhorské špeciality a tak sme si dali Hovädzí perkelt s maslovými haluškami (186 Sk). V prvom rade - nebol to perkelt. Perkelt (pôvodne pörkelt) je mäso vydusené do čistej šťavy, ktorá sa jasne oddeľuje od tuku na povrchu. Napriek tomu, že kuchár použil najvhodnejšie a veľmi jemné mäso, šťava pripomínala skôr jedálenský guláš s nakrájanou zeleninou a zbytočne zahustenou šťavou. A podobne chutila. Halušky tiež neboli jemné a drobné, ako by človek od maslových halušiek očakával.

Reštaurácia Cubes si však reputáciu napravila dezertmi - originálnymi Cubes rezmi (109 Sk) a Mousse au chocolate (98 Sk). Celkovo - napriek chybičkám vedľmi slušná reštaurácia, kvalita jedál by však k cenám mala ešte dorásť.

Páčil sa vám článok?