Špičková reštaurácia nemusí byť v centre

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Kaviareň a reštaurácia s príznačným názvom AGLIO OLIO sídli nenápadne zastrčená neďaleko bývalej zdravotníckej školy na Záhradníckej ulici, ale aj z tejto pozície predbieha celý rad špičkových podnikov v centre.

Žiaľ, bude ťažšie dostupná vozíčkarom, lebo sa do nej vstupuje z chodníka dosť vysokým schodiskom. Vnútri zasa nie je každý priestor pre tých, ktorí majú slabší zrak - jedálenskú časť architekt vyriešil ako intímne prostredie, chýba jej stropné osvetlenie a ťažko sa čítajú nielen drobné písmenka popisujúce jedlá, ale aj samotné názvy jedál. Sviečky na stoloch veľmi nepomôžu. Škoda, lebo inak je podnik naozaj jasne nad priemerom gastronomickej Bratislavy.

Slová aglio a olio znamenajú v taliančine cesnak a olej, teda jednak cesnakový dresing a jednak dve najcharakteristickejšie ingrediencie talianskej kuchyne. Tým tiež znamenajú orientáciu podniku, ktorý ponúka rad vybraných špecialít na apeninské variácie. Oproti vchodu je bar, ktorý oddeľuje od pracoviska kuchára s grilom funkčná dekorácia, na hrade sa sušia šunky, salámy a klobásky. Vpravo od vchodu je kaviarenská časť ladená do jemne smotanovej farby, paradoxne lepšie osvetlená. Vľavo je tmavšia jedálenská časť, za ňou oddelený priehľadným závesom rad stolov obklopený pohovkami a kreslami bohato vybavenými vankúšmi, opäť smotanovej farby.

Pozornosťou podniku sú olivy zapečené v drobných rolkách z pizzového cesta, zaliate bylinkovým olivovým olejom. Pri nich pomerne dlho čakáme na predjedlo. Ponúkaný sortiment je vyslovene taliansky, vyskúšali sme ich päť. Sashimi pizza (279 Sk) je bohatá dávka tyčiniek z pizzového cesta s kúskami čerstvých rýb (losos, tuniak, buterfish) a vystačila by aj ako hlavné jedlo. Rovnakým dojmom pôsobí aj porcia Šalátu San Daniel (239 Sk), teda sicílskeho šalátu s kozím syrom vypraženým v cestíčku. Je to vynikajúce a vďaka šalátu ľahké predjedlo. Výber originálnych talianskych suchých salám (199 Sk) predstavuje päť druhov salám od jemnej po výrazne pikantnú, podľa hodnotiteľa jedna lepšia ako druhá. Obdiv a pochvalu zožali aj Grilované tigrie krevety (249 Sk), podobne aj Grilovaná chobotnica Aglio olio podľa šéfkuchára (329 Sk), tá však mala maličkú chybičku - našlo sa v nej pár zrniek morského piesku.

Po predjedlách začali objednávky prúdiť na stôl plynulo. Z ponúkaných polievok sme si objednali Minestrone (89 Sk), tentoraz s dominujúcou paradajkovou chuťou, trochu pripomína boršč a odlišnú od polievok s rovnakým názvom v iných reštauráciách. Paradajková polievka (89 Sk) z dennej ponuky je veľmi dobrá a veľmi nás zaujala Fazuľová alla Siciliana (89 Sk) v ktorej sa priatelili biele fazuľky s tmavými a chuť im dodávali kúsky veľmi dobrého údeného mäsa. Štvrtou bol Mäsový vývar s rezancami (89 Sk) podľa starého talianskeho receptu.

Z hlavných jedál o body prišla len Grilovaná treska so šampiňónovou omáčkou (399 Sk) - porcia bola skôr menšia, chutila sucho, pretože aj omáčky bolo veľmi málo. Zato absolútne bez výhrad obišiel test dvoch variácií z toho istého druhu mäsa: Bravčová panenka na grilovanej cukete (329 Sk), preliata šampiňónovou omáčkou a so Zemiakovými parisienkami (79 Sk) bola mäkulinká a šťavnatá rovnako ako Bravčová panenka na rozmaríne (329 Sk) s omáčkou z červeného vína a dvoma fúzikmi pažítky a s majstrovsky vyšľahaným Zemiakovým pyré (79 Sk). Bez straty bodov, ale len ako lepší štandard obstáli Ravioli s ricottou a špenátom (279 Sk). Mimo jedálneho lístka - podľa čašníka mávajú občas takúto ponuku - nám ponúkli Sépiové tagliatelli s tuniakom a krevetami (299 Sk), tiež zožali výhradne pochvalu.

Dezerty nezaostávali - Kokosová Panna Cotta (258 Sk) so strapcom čerstvých ríbezlí a malinou bola nesmierne jemná. Jablkový koláč s malinovou omáčkou (149 Sk) chutný a sýty a napokon Jahodový šerbet (129 Sk), tiež mimo jedálneho lístka, čistou chuťou ovocia len zvýraznil predchádzajúce chuťové zážitky. Hrušky vo víne (149 Sk) boli jednoducho výborné.

Ak si Aglio olio udrží nasadené tempo (podnik je taký nový, že ešte len pripravuje internetovú stránku), bude musieť veľa reštaurácií v centre pridať.

Páčil sa vám článok?