Veľkí františkáni by potrebovali oživiť

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Patrilo k dobrému tónu raz za čas zájsť do vinárne VEĽKÍ FRANTIŠKÁNI - napriek častým návštevám študentov to kedysi nebola študentská krčma, ale dobrý podnik s cenami vysoko nad priemer, ale primeranými tomu, čo ponúkala.

Dnes sa v dome mieša nostalgia s výzvami zúčastniť sa na disco, kedysi najlepšia vináreň v meste je už len polvinárňou a polpivárňou s krígľami vo dvore. Ceny sa, pochopiteľne, zmenili, ale striedmo, návštevy Veľkých františkánov už nepatria k výnimočným príležitostiam, nezmenila sa však orientácia na vináreň s reprodukovanou i živou ľudovou hudbou a sortimentom, ktorý má tendenciu popri jedlách takpovediac európskeho typu ponúkať variácie na slovenskú ľudovú kuchyňu.

Z vychýrenej vinárne zostala iba pivnica, na prízemí gotického domu zo 14. storočia sú dnes prevádzky coctailbaru a reštaurácie, obe s cudzokrajnými názvami. Kedysi si u Veľkých františkánov bolo treba rezervovať každé jedno sedenie, my sme našli v neskoré popoludnie vináreň takmer prázdnu, dve zo štyroch oddelení boli prázdne a tmavé. Z jedného práve odchádzala skupina turistov, po ktorých zostali na stoloch nedojedené palacinky. Vináreň, ktorá mala kedysi vlastné vínové poháre so svojím emblémom (či logom?), víta hosťa príbormi exportovanými z Ruska, keď bol ešte Sovietskym zväzom. Približne z toho obdobia zrejme pochádza aj pleseň vyrážajúca zo stien pánskej toalety. Neskôr sme si všimli, že aj omietka vonkajších múrov, nad hosťami sediacimi na dvore, je na mnohých miestach až nebezpečne premočená.

Jedálny lístok skladbou pripomína slávne časy. Príjemne prekvapí cenami, halušky za sedemdesiat korún sú dnes raritou aj v podnikoch s oveľa menšími ambíciami. Na druhej strane sú stoly prestreté oveľa jednoduchšie ako v drahších reštauráciách, napríklad hosťa čaká len jeden príbor, lyžicu na polievku nosí obsluha s polievkou a ak si dáte predjedlo, k hlavnému chodu vám prinesú druhý príbor.

Začali sme teplými predjedlami - pred polievkou. Pečená klobása (80 Sk), vyprážaný Údený eidam (70 Sk) v cestíčku so šunkou a tatársku omáčkou i Zbojnícky toust (v nemčine a angličtine používajú originálny tvar „toast“) nás nesklamali, skôr nadchli. Dávali nádej, že z dávnej slávy františkánskej kuchyne ešte toho zostalo veľa.

Čiastočne to potvrdili polievky. Fazuľová polievka s klobásou (40 Sk) i Cesnaková polievka s opečeným chlebom (40 Sk) si vyslúžili podobne ako predjedlá pochvalné hmkanie, komentár k Slepačej polievke (40 Sk) s mäsom, zeleninou a rezancami nebol až taký nadšený. Vložky bolo dosť a bola dobre uvarená, farba i chuť vývaru však napovedali, že sa tu veľa takýchto polievok nepredá a že preto bujón varili len narýchlo.

Vkladali sme nádej do jednej položky z hlavných jedál: Detviansky rezeň (160 Sk) patril k jedlám, ktoré sa pričinili o slávu tunajšej kuchyne. Vtedy ste za predinflačnú cenu 18 Kčs dostali na tanieri veľký balík z alobalu, ktorý vo vnútri obsahoval šťavnatý a dobre upečený rezeň, a ten mal v sebe plátok šunky a plátok tvrdého syra - všetka šťava zostala na tanieri. Opekané zemiaky (dnes 40 Sk) aj vtedy museli byť na vedľajšom tanieri - a boli rovnako dobré ako tie, čo ponúkajú dnes. Úspešnejšia bola Zbojnícka pochúťka (190 Sk), čo je kapsa z bravčového stehna plnená klobásovou zmesou, slaninkou a feferónkami. Takúto úpravu niekde nazývajú zbojníckou kapsou a ako guľatú kapsičku ju na svojich prospektoch prezentujú aj františkáni. Keďže jedia aj oči, je takéto riešenie lepšie než kapsa v podobe preloženého rezňa, ktorú servírovali nám. Ale chuťovo to však bolo naozaj dobré. No a napokon sme si dali spomínané Františkánske halušky (70 Sk) - dobré halušky s chutnou dusenou kyslou kapustou.

Dezerty sme neochutnali, v tom je jedálny lístok málo nápaditý, ponúka len palacinky, zmrzlinu a zákusok podľa dennej ponuky - ako v mnohých iných podnikoch, kde nebazírujú na fantázii kuchára. Ku cti podniku však slúži pomerne bohatá ponuka syrových dezertov.

Celkovo zanechá návšteva u Veľkých františkánov zmiešané dojmy: Snaha udržať si povesť v minulosti vychýrenej jedálne sa mieša s pohľadom na interiér od tej minulosti neobnovený. Veľmi prijateľné ceny sa miesia s nevyrovnanou kvalitou kuchyne, pri počúvaní vinárskych ľudoviek vám pohľad stále padá na plagát volajúci na diskotéku. Vináreň by potrebovala oživiť a oprášiť to dobré z minula.

Páčil sa vám článok?