Akkon nie je zlý, mal by byť však lepší
Je potešiteľné, keď sa v čase invázie anglických výrazov, ktorá neobišla ani pomenovávanie reštaurácií, objaví aj názov, ktorý nemá anglosaské korene. Nový Bar&Restaurant AKKON na Panskej ulici svojím názvom odkazuje na križiacke výpravy, konkrétne na mesto Akkon (Akka) v Sýrii, ktoré bolo istý čas križiackym hlavným mestom.
Drevený vývesný štít na fasáde domu, v ktorom reštaurácia sídli, na ktorom je názov reštaurácie doplnený logom jedného zo svetových výrobcov nealkoholických nápojov, je pomerne nevkusný, do prostredia Panskej ulice sa nehodí a lepšie by sa vynímal na bufete kdesi na Kolibe. Ešte šťastie, že v súčasných teplých mesiacoch je pred reštauráciou letná terasa prekrytá markízami, ktoré výhľad na vývesný štít zatiaľ zakrývajú. Stoličky z materiálu nazývaného morská tráva sú síce pohodlné, do daného prostredia sa však príliš nehodia. Dojem zlepšujú svietidlá v tvare faklí umiestnené po stranách vchodových dverí. Vnútri je nábytok tmavších farebných odtieňov, je zvolený vhodnejšie, pri vstupe do podniku je po pravej ruke bar, spojovacia chodba prepája fajčiarsku a nefajčiarsku časť, ktoré sú vďaka tomu od seba dôsledne oddelené. Steny v dolnej časti obložené obkladom z imitácie kameňa zdobia výpravné výjavy z križiackych výprav a v rovnakom duchu sú ladené aj niektoré doplnky a výzdoba, v zafarbení interiéru prevládajú pastelové odtiene červenej a žltej.
My sme pri svojej návšteve využili pekné počasie a usadili sme sa vonku na ulici. Ako sme sa čoskoro mohli presvedčiť, jedálny lístok predstavuje štandardnú ponuku prevažne mäsitých jedál, výber teplých predjedál pripomína raňajkové menu. Zo studených predjedál nás oslovili tri - Údený losos s bylinkovým maslom (160 Sk), Nakladaný hermelín (130 Sk) a Mozarella predkladaná paradajkami (140 Sk) a v podstate sme im nemali čo vyčítať, vzhľadom i chuťovo nás uspokojili. Sklamaním neboli ani polievky, ochutnali sme všetky tri, ktoré figurujú v ponuke - Cesnakovú krémovú v bosniaku (80 Sk), Slepačí vývar s mäsom a rezancami (70 Sk) a Gazdovskú fazuľovú s údeným mäsom (80 Sk). Najlepšie z nich v našich očiach obstála posledne menovaná.
Chybičky dovtedy inak vcelku pozornej obsluhy nastali vo chvíli, keď prišli na rad hlavné chody. Čašníčka priniesla jednému z členov nášho hodnotiaceho tímu namiesto objednaného jedla úplne iný pokrm (podľa nášho názoru fatálna chyba), a tak musel pomerne dlhú chvíľu čakať na prípravu a donesenie toho správneho. Z jedál v kolónke Špeciality nás oslovili dve: Pressburg guláš s parenou knedľou (210 Sk), ktorý bol chuťovo dobrý, nevynikal však ničím osobitným, a Grill tanier pozostávajúci z roštenky, bravčového karé, kuracích pŕs a klobásky (240 Sk), ku ktorému sme si dali chlieb (10 Sk). Roštenka bola tvrdá ako podošva, takmer sa nedala krájať a tobôž nie rozžuť, povrch klobásky bol miestami spálený na uhoľ, ešteže aspoň zvyšné dve mäsá boli pripravené dobre. Proti Plnenému rezňu s enciánom v zemiakovom cestíčku (210 Sk) sme nemali väčšie výhrady, hoci náš kolega, ktorý si ho objednal, naňho musel z uvedených dôvodov čakať. Výhrady však mal proti prílohe - Americkým zemiakom (40 Sk), vzhľadom a ani chuťovo nás nijako neoslnili. Vcelku chutné boli aj Kuracie prsia na grile s nivovou omáčkou (230 Sk) a s prílohou v podobe kombinácie ryže a zemiakov (40 Sk). Pre tých, ktorí majú vo zvyku si po bohatom obede dopriať aj dezert, je ponuka jedálneho lístka pomerne málo nápaditá (prevažujú palacinky a zmrzlina), napokon sme si dali Tvarohové gule (120 Sk), ktoré nás nesklamali, ba boli lepšie, ako sme predpokladali.
Akkon Bar & Restaurant sa nachádza v exponovanej lokalite v pešej zóne v historickom jadre a v jeho okolí je veľké množstvo iných reštaurácií, nesporne aj lepších a kvalitnejších. Ak chce obstáť v konkurencii, jeho majiteľ vo vlastnom záujme musí túto skutočnosť patrične zohľadniť, v každom prípade by mal svoju ponuku obohatiť o niečo ďalšie, osobité a originálne, čím sa odlíši od konkurencie a osloví potenciálnych návštevníkov. Mal by tiež vytvoriť predpoklady na to, aby bolo možné uhradiť útratu platobnou kartou, čo je inde dnes už bežné. A predovšetkým by sa mal vyvarovať zbytočných chýb, aké sa „podarili“ personálu (a kuchárovi ) počas našej návštevy, aj keď bolo vidieť, že zámena jedál obsluhu mrzí a dočkali sme sa aj ospravedlnenia.