Na Rybnej bráne by mali loviť zákazníkov

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

K reštauráciám, ktoré chcú byť niečím špecifické, patrí aj FISH GATE na rovnomennej Rybnej bráne, reštaurácia taká nová, že zatiaľ ani nefunguje jej webová stránka.

Prvé, čo môže najmä Starobratislavčana upútať, je otázka, prečo sa to volá práve Fish Gate, keď miesto má to isté meno aj v slovenskej, nemeckej, ba aj maďarskej verzii a každý z týchto variantov by sa asi hodil viac, nuž ale...

Neveľká terasa pred lokálom a rovnako neveľké miestnosti v priestoroch bývalých dvoch malých obchodíkov sú klamlivé. Reštaurácia má oveľa viac stoličiek v podzemí. Lenže aj nádherné schody do pivnice sú klamlivé. Z čierneho mramoru, v intímnom osvetlení sa šírka jednotlivých stupňov rytmicky strieda, pri menšej opatrnosti môžu byť príčinou nepríjemností. V tomto prípade nielen pre zákazníka.

Interiér podniku je pôsobivý. V ústrednej miestnosti suterénu je kruhovým oknom v strope vidieť celé átrium domu. Steny sú vyzdobené množstvom obrazov, mierne nesúrodých, ale nepôsobí to zle. V celom podzemí je vkusne kombinované svetlé patinované drevené obloženie s priznaným pôvodným murivom stien a klenby. Stoly aj stoličky sú pohodlné, moderné, ale nie extravagantné a to isté platí aj pre servis a príbory.

Okrem slušného výberu rýb a morských plodov podnik ponúka aj cestoviny a mäsité jedlá, ktoré sú momentálne v kurze, ochutnali sme teda zo všetkého. Studené predjedlá reprezentovalo jediné - Tatarák z morských rýb (245 Sk). Chutná zmes rybacieho mäsa v mištičkách z lístkov čakanky naozaj stojí za to.

V sortimente zaberajú polievky len malú kapitolu, štyri položky, vyskúšali sme všetky. Ovocná polievka (190 Sk) podľa denného menu chutila, ale nedalo sa určiť, ktoré ovocie dominuje. Andalúzske gaspacho (170 Sk) sprevádzali dva plátky chutných čipsov, mierne pikantnú chuť si zákazník môže zlepšiť priloženou čili papričkou, ale - sme zvyknutí na hustejšiu, krémovitú konzistenciu gaspacha. Bez výhrad, len ako štandard sme ocenili Stredomorskú rybaciu polievku so slávkami (210 Sk) a rovnako aj Bažantie connsommé so spetzlami a zeleninou (160 Sk).

Teplé predjedlá odštartovali Kačacie prsia na karamelizovaných pomarančových plátkoch s mätovou polentou (215 Sk), boli však mierne gumovité a nebolo cítiť kačaciu chuť. Zapečená buffalo mozzarella s pestom a ruccolou (195 Sk) už predstavovala zaujímavé kuchárske dielo a rovnako zvláštne s dávkou fantázie boli Grilované kalamáre s čerstvo zapečenou bagetou a jogurtovým alebo pesto dresingom (260 Sk). Toto predjedlo, ako aj grilovaný morský vlk, nás však presvedčili, že keď sem prídete po dvoch dňoch, nemusíte dostať rovnaké jedlo. Grilovaná kačacia pečeň na kuskuse s marinovanými lesnými plodmi (280 Sk) zniesla vyššie nároky - len pečienočky bolo pomenej.

Hlavné jedlá sme otvorili rybami. Pečený morský vlk s krustou z citrónovej kôry (555 Sk) bol takto prezentovaný na jedálnom lístku - pravdou však je, že krustu nemal a v jednom prípade dokonca ani kožu na spodnej strane. Opticky lepšie ako celkovo sme hodnotili Pečenú doradu na tymiane s letným šalátom (750 Sk), aj tu sme mali rovnakú výhradu k veľkosti ryby v porovnaní s cenou. Napokon o cenách vypovedá aj 188 Sk za trhaný listový šalát. Halibut je ryba, na ktorej ťažko niečo pokaziť, chutná je aj bez prísad a také boli aj Filety z halibuta (585 Sk).

Viac sa kuchár vyznamenal pri mäsách - Jahňacie kotlety na dubákovom beurre blanc so zemiakmi pečenými na rozmaríne (440 Sk) boli pochúťkou. Výborný bol Grilovaný teľací steak v chrenovej kruste s baby zeleninou (450 Sk), ale aj preň platí výhrada o nepomere medzi cenovou kategóriou podniku a veľkosťou porcií.

Gnochchi s gorgonzolovou omáčkou a olivami kalamata (185 Sk) chuťovo obstáli, cesto však malo byť konzistentnejšie, lepili sa na príbor, Tortelloni s ricottou (185 Sk) a tagliatelle so slávkami (205 Sk) tiež neočarili viac. Navyše, porcie boli malé, pričom originálna talianska kuchyňa práve preto, že ide o ľahké jedlá, na množstve pasta nešetrí. Vo Fish Gate vám ale na zasýtenie stačiť nebudú.

Tak sme to chceli doplniť dezertmi. Passion fruit cream (180 Sk) je len zmes ovocia poliata vanilkovým krémom, viac očarila Fish gate cake (180 Sk), nepresladená čokoládová torta plnej chuti.

Záverom - aj majetná klientela si bude žiadať svoje, pre Fish Gate to znamená dôrazne zvýšiť a vyrovnať chuť jedál a tak loviť zákazníkov.

Páčil sa vám článok?