Ozvena Formuly 1 je dobrou inšpiráciou

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Jedna z najnovších reštaurácií v meste Restaurant & café ONE zrejme ašpiruje na jednotku nielen v predstavách, ale najmä stratégiou, ktorej súčasťou je kvalita služieb pri rozumných cenách, aj keď... chybičky sa vyskytnú.

Prvá je hneď v názve. Ak pozorne analyzujete všetko okolo seba, spýtate sa, prečo sa reštaurácia nevolá Uno. Sama sa na webovej stránke avizuje juhotalianskou kuchyňou, prezentuje severotaliansky šport (povedzme Imolu), prečo má mať anglický názov? Tým viac, že obe slovíčka, one i uno, hovoria našincovi číslo jeden - akurát, že pre väčšinu je zrozumiteľnejšie talianske uno než anglická jednotka, ktorú našinec dokáže čítať aj ako „oné“.

Interiéru dominuje najvyššia automobilová súťaž sveta. Uprostred je vystavený skutočný monopost stajne Jordan, pravda, bez motora. V skrinke, ktorá vtipne oddeľuje fajčiarsku časť jedálne, visia pôvodné kombinézy jazdcov F 1, pod nimi sú modely monopostov. Pri vchode z budovy, kadiaľ sa ide i na toalety, sú vitríny s predajným sortimentom formuly - opäť modely áut, tričká, kombinézy, čiapky, suveníry. Steny zdobia kvalitné čiernobiele fotografie z autocirkusu. Moderný interiér reštaurácie One sa skrýva pri ceste na letisko nielen v tieni Hornbachu, Hypernovy, Kiky a iných reťazcov, ale aj znaku Volkswagen na streche budovy, taxikár nás pri odchode hľadal dvadsať minút.

Jednoznačnou prednosťou je personál - výkony kuchyne aj čašníkov sú vysoko nad slovenské pomery, pričom One je (zatiaľ) cenami oveľa ústretovejšia ako iné reštaurácie jej kategórie. Obsluha s kuchyňou dokonale zvládli aj to, že sme nemali všetci ani studené predjedlá, ani polievku, ani teplé predjedlá.

Zo studených predjedál sme sa rozhodli pre Affettati italiani (195 Sk), údeniny z južného Talianska s grisinami s olivovou pastou a chutnými kaparami, Mozzarella con le cigliegine (120 Sk), guľôčky syra s grilovanými cherry paradajkami s bazalkou a olivovým olejom, a Salmone marinato (165 Sk), marinované plátky lososa s mladou cibuľkou nakladanou v octe. Všetko výborné, údeniny vynikajúcej chute, akú z našich údenárstiev nepoznáme.

Pri polievkach sme sa rozhodli tiež pre tri vzorky. Z dennej ponuky to bola Cícerová krémová (55 Sk), jednoduchá a výborná, Brodo di manzo (55 Sk), silný hovädzí vývar s mäsovými tortellinami, a Minestrone italiano (55 Sk), číry zeleninový vývar s obrovským množstvom zeleniny a fazule.

Kým minestrone spĺňala predstavy svojho hodnotiteľa o tejto polievke, nedá sa to povedať o Ravioli ripieni di salmone (195 Sk), cestovinovom jedle, ktoré je v talianskej jedálni na úrovni polievky. Delikátna lososová plnka bola vskutku chutná, rovnako ako smotanová omáčka s bylinkami a čerstvým kôprom, ale samotné kapsičky boli evidentne zohrievané v mikrovlnke, boli tuhé, na povrchu oschnuté.

Hlavné jedlá otvoril špíz Arrosticini di maiale (255 Sk), prudko opečený bravčový špíz s červenou paprikou a prerastenou slaninou s penne pesto (cestoviny podobné makarónom) s omáčkou z červeného vína. Zaujímavá kombinácia, chuťovo na jednotku, kúsky bravčového však neboli rovnako mäkké. Bistecchine alla Napoletana (345 Sk), šťavnaté medailónky z hovädzej sviečkovej s omáčkou segetto sprint a čerstvou šalviou nemali chyby. Predsa však mali byť ešte dvakrát prekonané. Prvýkrát sa o to pričinil Spiedini di salmone con le cozze (330 Sk) - špíz z nórskeho lososa prekladaný obrovskými kusmi mäska z novozélandských mušlí a preliaty omáčkou z červených paprík. Vrcholom však boli Cozze sfumante alla menta (230 Sk), dusené čerstvé slávky na karí s čerstvou mätou a koriandrom, zjemnené sezamovým olejom a chilli papričkami - odporúčajú s toskánskym chlebom, vyskúšali sme a je to gurmánske absolútno. K špízom a mäsu sme mali vynikajúce opekané i varené zemiaky (45 Sk), - veľkosti vlašského orecha, ktoré vyvracajú fámu lenivých gazdiniek o tom, že najlepšie nové zemiaky sú ako melóny.

Z dezertov nás oslovil Coconut dream (75 Sk), kokosový nealkoholický miešaný nápoj a k nemu pohár s mangovým pudingom (45 Sk), Torta al cioccolato (105 Sk), teda čokoládová torta, bola chutná, no obrovská, výborná bola Panna cotta al cocco (95 Sk) kokosová panna cotta preliata kardamómovými jahodami a zdobená strúhaným kokosom.

One je výborná a cenovo dostupná reštaurácia špičkovej úrovne kuchyňou aj obsluhou - doladiť by bolo treba ceny predjedál a dezertov, ktoré niekedy prevyšujú ceny hlavných jedál.

Páčil sa vám článok?