Nová Koliba nie je expo, ale zato je solídna

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Kto by čakal pod Kamzíkom pripomienku toho, čo nás reprezentovalo na Svetovej výstave v Montreale, bude prekvapený... dovtedy, kým si nesadne za stôl a neokoštuje ponuku novej reštaurácie Koliba-Expo nad Bratislavou.

Objekt nie je zreštaurovaný, ani to nie je replika pôvodnej stavby, ani typická drevenica, ale celkom nová stavba vtipne využívajúca prvky slovenskej ľudovej architektúry. S montrealským Expom i v jeho podobe spod Kamzíka má nový podnik spoločný inšpiratívny zdrojé - veľmi dobrú kuchyňu. Podobne - ponuku jedálnička netvoria slovenské jedlá, ale jedlá inšpirované predovšetkým slovenskou kuchyňou. Aj to nie z celého Slovenska. Navyše - asi je chybou uvádzať ako slovenskú špecialitu cibuľu vyprážanú v zemiakovom cestíčku.

Prednosťou Expa je prostredie. Masívna stavba zvnútra pôsobí intímne. Drevo, dokonale opracované i spracované, na strope i na stenách. Príjemné je aj vonkajšie sedenie na pevných laviciach pri rovnako pevných stoloch. Toalety v suteréne sú prísne funkčné.

Predjedlá naznačili, že útok na všetky kapitoly jedálneho lístka asi nezvládneme - boli väčšie, ako by človek čakal pri pohľade na popis. Týkalo sa to aj polievok a hlavných jedál - azda s výnimkou bryndzových pirohov. Boli len tri... ale aj tie veľké. Z predjedál sme okoštovali Sedliacky studený tanier - slanina, klobása, cibuľa a obloha (70 Sk), zaslúžil by si namiesto oravskej skutočnú sedliacku slaninu. Dobrý štandard predstavovala Lahôdková údenina (80 Sk), údená krkovička a šunka s chrenom a horčicou. Najvyšší počet bodov si však zasluhuje Divinová paštéta (110 Sk) s brusnicami. Vyprážané syrové korbáčiky (89 Sk) boli trochu tvrdé, zato Zapekaný oštiepok so šunkou (89 Sk) zasa patril k najvyššie bodovaným.

V hlbokých miskách doniesli polievky: Svadobná slepačia (45 Sk), Furmanská fazuľová s údeným mäsom a rezancami (60 Sk) - toto je mimochodom záhorská špecialita, Gazdovská kapustnica (60 Sk) i Malokarpatská hríbová na kyslo so zemiakmi (70 Sk) chutili ako z domácej kuchyne, boli neošvindľované na surovinách, pravé a hrubé dubáky v hubovej, dosť mäsa a klobásy v ostatných.

Z hlavných jedál sme už spomenuli Bryndzové pirohy so smotanou a kôprom (105 Sk), boli výborné. Grilované jedlá reprezentovali Pandúrsky mešec (210 Sk) - kapsa z karé naplnená klobásou, feferónmi a kyslou kapustou a Jahňací kotlet (360 Sk), ktorý sprevádzal hrebienok z krásne ogrilovanej domácej perfektne preúdenej slaninky. Obe jedlá boli výborné a dalo dosť práce zvládnuť ich - napokon to bolo na úkor prílohy a oblohy. Ak hovoríme o oblohe v Expe - možno by kuchár mohol menej používať plátky pomaranča, nehodia sa všade. Jedlá zo šporáka reprezentovali Jelenie plátky EXPO (295 Sk), čiže jelenie stehno so šípkovou omáčkou, a Oravská morčacia roláda (190 Sk) - morka plnená šunkou a ovčím syrom. Jelenie plátky si aj s omáčkou zaslúžili jednotku s hviezdičkou, morčacia roláda bola výborná, bolo jej dosť, ale - body strácala za pár zrniek soli navyše. Prílohy boli po 35 Sk - varené zemiaky, krokety i opekané zemiaky boli vyšší štandard, hlávkový šalát (60 Sk) trochu povädnutý, Ovčiarsky šalát (90 Sk) je akoby grécky, namiesto fety nasekaný syrový korbáčik.

Dezerty: konečne sme dostali štrúdľu (70 Sk) nielen dobrú, ale ako má byť, zohriatu, s čokoládovou polevou. Pochvala patrí aj dezertu Horúca lesná zmes s vanilkovou zmrzlinou a šľahačkou (85 Sk).

Zmienku si zaslúži aj záverečná úcta k hosťovi - prehľadný a čitateľne vytlačený účet, ktorý je u nás zriedkavosťou. Sumár - dosť nad priemer.

Páčil sa vám článok?