Pizza Mizza má najväčšiu pizzu v meste

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Novú reštauráciu s pestrou ponukou talianskych špecialít sme objavili v centre mesta. Volá sa PIZZA MIZZA a nachádza sa na rohu Tobruckej a Dobrovičovej ulice, v bezprostrednej blízkosti Univerzity Komenského.

Prístup do reštaurácie je doslova bariérový - jediným prístupom sú strmé schody, ktoré vďaka vrtochom počasia robia problémy azda každému. Netradične je riešený aj interiér, ktorý je členený do troch úrovní. Dve nadzemné sú vyhradené fajčiarom, jedna podzemná nefajčiarom, pričom toto oddelenie nefajčiarskej časti nie je vôbec formálne, ako býva zvykom v mnohých bratislavských reštauráciách.

Zariadenie interiéru je jednoduché, ale funkčné. Keďže sa reštaurácia nachádza v blízkosti dvoch univerzitných fakúlt, podľa očakávania je zariadenie prispôsobené najmä mladšej generácii. Na jednej zo stien tu premietajú vysielanie hudobnej televíznej stanice, hlasitosť hudby a jej charakter však vôbec nepôsobia rušivo.

Z ponuky predjedál (antipasti) sme si dali Zapečené šampiňóny plnené parmezánom (69 Sk) Aj tu, žiaľ, ponúkajú šampióny, ale my sme sa nedali zmiasť. Napriek tomu, že parmezán nepatrí medzi syry, ktoré sa používajú pri gratinovaní (zapekaní), chuťovo bolo toto predjedlo dobré. Vynikajúca bola Rajčinová polievka (29 Sk), dobrá aj keď mierne slaná bola Polievka z čerstvej zeleniny (29 Sk).

Doménou reštaurácie Pizza Mizza sú, ako napovedá už samotný názov, talianske koláče známe ako pizza. Na jedálnom lístku sme ich napočítali 59, možno si však nechať pripraviť aj vlastnú pizzu s prílohami podľa výberu. Reklamným sloganom reštaurácie je Najväčšia pizza v meste a skutočne môžeme potvrdiť, že s pizzou s priemerom 50 centimetrov sme sa ešte v Bratislave nestretli. A to všetko za veľmi prijateľné ceny - pizza s priemerom 33 cm stojí od 59 (Marinara - rajčinový základ, cesnak, oregáno) do 149 Sk (Carpaccio - smotana, mozzarella, sviečkovica, parmezán, cesnak), ceny polmetrovej pizze sa pohybujú od 98 do 278 Sk. Ako sme sa presvedčili, veľká pizza (50 cm) bohato stačí pre 2-3 osoby, priemerný jedák má čo robiť aj s tou menšou pizzou (33 cm). My sme si dali hneď dve malé pizze, pričom obe boli veľmi chutné. Prvou bola Asparagi - rajčinový základ, mozzarella, šunka, špargľa, olivy (109 Sk) a tou druhu špecialita podniku pizza Mizza - rajčinový základ, mozzarella, baklažán, bazalka (99 Sk).

Okrem pizze ponúka reštaurácia Pizza Mizza aj ďalšie talianske špeciality, cestoviny, ale aj kuracie a hovädzie mäso. Nechýbajú zapekané lasagne, rizoto a viacero druhov zeleninových šalátov. Okrem pizze sme preto ochutnali Kuracie prsia zapečené so syrom, s baklažánom a rajčinom (139 Sk) s Pizza štangľami (39 Sk za 4 kusy) a Hovädzí biftek na zelenom korení (199 Sk) s pečenými zemiakmi (29 Sk).

Na záver sme si dali oba ponúkané dezerty - Domáci jablkový závin (24 Sk) a Domáci dezert pripravený podľa talianskeho receptu Tiramisu (49 Sk). K jedlu sme si dali biele víno Cserszegy od pezinského vinára Matyšáka. K talianskej kuchyni totiž neodmysliteľne patrí víno, Pizza Mizza síce neponúka talianske vína, ale zato vo vinotéke má slušný výber bielych aj červených slovenských vín.

Ocenili sme aj vynikajúci prístup personálu - obsluha bola príkladná a môže byť vzorom pre viaceré reštaurácie či kaviarne v tejto časti Starého Mesta.

Na záver si neodpustíme jednu poznámku - napriek tomu, že ceny jedál a nápojov v Pizza Mizza sú veľmi prijateľné, s prekvapením sme zistili, že pollitrová karafa sódy tu stojí 50 Sk (10Sk/1dcl), kým pollitrové pivo stojí iba 34 korún. Je to zrejme prvá bratislavská reštaurácia, kde je voda drahšia ako pivo. Zrejme sa tu inšpirovali príkladom talianskych reštaurácií, kde je karafa alebo džbán vody na stole samozrejmosťou. V Taliansku však na rozdiel od Bratislavy túto vodu osobitne neúčtujú...

Páčil sa vám článok?