Reštaurácia U hada oživila Klariskú ulicu
Snackbar - restaurant U HADA na Klariskej ulici sa zaradil k tzv. pubreštauráciám, ktoré v poslednom čase vyrastajú ako huby po daždi. Tento módny trend sa stretol medzi Bratislavčanmi s pozitívnym ohlasom a tak je prirodzené, že podobné podniky si rýchlo nájdu zákazníkov.
Donedávna boli na Klariskej ulice iba dve reštaurácie - U Dežmára a U Liszta, rekonštrukciou Univerzitnej knižnice druhá z nich zanikla, v poslednom čase tu však vznikli ďalšie kaviarne a reštaurácie. Jednou z nich je aj tá U hada, ktorá nás zaujala svojim štýlovým interiérom.
Ten je barovým pultom rozdelený na dve časti - žiaľ, ani jedna nie je nefajčiarska. Navyše v zadnej časti je výrazne cítiť kuchynské výpary, čo môže odradiť nejedného zákazníka. To je ale problém viacerých bratislavských podnikov, ktoré nevenujú dostatočnú pozornosť správnemu odvetraniu.
Názvu reštaurácie zodpovedá jej vnútorná výzdoba, ktorej dominuje obrovský drevený had visiaci pod stropom a ďalší, ktorí sa vinie na podlahe pozdĺž celej reštaurácie. Hadie motívy nechýbajú ani na stenách, preto návštevník tejto reštaurácie môže mať oprávnene pocit, že je U hada. Zariadenie zodpovedá štýlu podniku, drevené stoly sú v strede originálne delené matným sklom, ktoré síce neplní žiadnu praktickú funkciu, zato pôsobí elegantne. V zadnej časti podniku hostia sedia na bledých kožených sedačkách, ktoré lemujú farebné pastelové steny.
Ponuka jedál je U hada možno skromnejšia ako v klasických reštauráciách, napriek tomu je celkom slušná. Na úvod sme si ako studené predjedlo dali Filety z údeného pstruha (120 Sk) a Domáci drevený tanierik s dobrotkami (170 Sk), za ktorými sa skrývali viaceré údeniny (šunka, saláma, klobása, slanina, jazyk, prosciutto). Tanierik pripomínal skôr tanier a bez problémov stačil pre dvoch. Pôvodne sme si chceli dať Husaciu pečeň, na naše prekvapenie nám však čašník odporučil, aby sme si vybrali niečo iné, pretože toto predjedlo nie je najčerstvejšie. Ocenili sme korektný prístup personálu, domnievame sa však, že by to mal radšej povedať kuchárovi, aby takéto jedlá neponúkal.
Ďalej sme ochutnali všetky tri ponúkané polievky - Slepačiu s rezancami (50 Sk)
Hubovú hustú (70 Sk) a Teľaciu s knedličkami (70 Sk). Žiaľ, namiesto knedličiek v inak chutnej teľacej krémovej polievke plávali iba chlebové krutóny.
Hovädzí steak s opekanými zemiakmi (250 + 45 Sk) bol vynikajúci, rovnako chutný bol Gratinovaný baklažán s bylinkami a mozzarellou (150 Sk). Výhrady sme nemali ani voči vyprážanej Morčacej rolke s údeným jazykom a syrom (180 Sk), ku ktorej sme si dali opečené postrúhané zemiaky, tzv. rosty (45 Sk). Možno by bolo dobré, ak by bolo v jedálnom lístku uvedené, že v tomto prípade ide o plesňový syr, aby zákazník nebol zbytočne prekvapený.
Na záver sme si dali Minizávin s jablkami a marcipánom (85 Sk) a Tvarohové guľky s ovocnou penou (85 Sk), s ktorými sme boli rovnako spokojní ako s predchádzajúcimi chodmi.
Celkovo sme mali z návštevy U hada veľmi dobrý pocit. Trochu nás sklamalo, že príprava jedál bola pridlhá a to aj napriek tomu, že sme v reštaurácii sedeli asi iba šiesti. Dve hodiny na kompletný obed sú aj na bratislavské pomery predsa len priveľa...