Leguán by mal staviť na kvalitu jedál

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Trochu bokom od centra mesta, ale na pomerne frekventovanej Miletičovej ulici, sídli reštaurácia Grilbar LEGUÁN, ktorú sme si vybrali ako ďalší objekt nášho pravidelného hodnotenia.

Interiér reštaurácie pôsobí útulne, aj vďaka menšiemu priestoru, opticky rozdelenému na štyri časti. V strednej je veľké akvárium, ktoré je najvýraznejším prvkom tunajšieho mobiliáru. Príjemne pôsobia steny marhuľovej farby nasvietené bodovými svetlami, ozdobené drobnými dekoračnými predmetmi a v rohoch obložené tmavohnedým dreveným obkladom.

Stáli štamgasti by vám určite vedeli povedať, čo z ponuky na rozsiahlom jedálnom lístku stojí za ochutnanie, pokiaľ s nikým takým nesedíte pri jednom stole, budete sa musieť ponukou Leguána prelúskať sami. Tá obsahuje veľký výber jedál, počnúc raňajkami a dezertmi končiac. No a medzi tým sú studené a teplé predjedlá, polievky, sladkovodné ryby, morské špeciality, jedlá z diviny, hydiny, hovädzieho, bravčového mäsa, cestoviny, šaláty, bezmäsité jedlá, dezerty, ale aj V.I.P. menu, ktoré obsahuje od aperitívu po dezert s kávou niečo z každého chodu. V reštaurácii mysleli aj na malých hostí, ktorí si môžu vybrať niektoré z detských jedál, napríklad krupicovú kašu, palacinky, vyprážaný syr alebo kurací rezeň. No ako to už býva, nie je všetko zlato... Súčasný trend v stravovacích službách sa uberá iným smerom, pred kvantitou uprednostňuje kvalitu. Jedál je v ponuke oveľa menej, ale o to originálnejších. Ešte jeden postreh k jedálnemu lístku. Tak, ako mnoho ďalších bratislavských reštaurácií, si aj tu mýlia šampiónov so šampiňónmi. Takže, tá biela huba používaná ako súčasť mnohých jedál je šampiňón.

Leguán zostáva v tomto smere konzervatívny, ale na úkor spokojnosti zákazníkov. Niežeby boli ponúkané jedlá vyslovene nestráviteľné, no žiadnym kulinárskym majstrovstvom nevynikali. A to sme ochutnali takmer zo všetkého niečo. Ako predjedlo Údený jazyk s chrenovým vajíčkom (50 Sk), Nakladaný hermelín (50 Sk), Šunkovú rolku s chrenom a šľahačkou (40 Sk) a Vyprážanú palacinku plnenú šunkou a hermelínom (60 Sk). Z polievok sme ochutnali Parížsku cibuľovú (30 Sk), Cesnakovú krémovú s opečeným chlebom (40 Sk) a Fazuľovú s rezancami a zeleninou (35 Sk). Ako hlavné sme si dali Vykostené kuracie stehno na kyslej kapuste (125 Sk), Bravčovú panenku špikovanú slaninou a cesnakom (155 Sk), Bryndzové pirohy s kôprom a smotanou (95 Sk) a Jelenie medailóniky na vínovej omáčke so slaninou a hríbmi (235 Sk). Rýchlosť, s akou nám obsluha nosila predjedlá, v nás vyvolávala podozrenie, že všetky sú pripravené vopred, napodiv na kvalite to poznať nebolo. To sa však nedá povedať o polievkach, ktoré boli trochu mdlé. To najhoršie nás však čakalo pri hlavných chodoch. Bravčová panenka bola prisuchá a kuracie stehno prepečené. Čašníčkou odporúčané žemľové knedle k divine boli nestráviteľné, pripravené z pečiva, ktoré nebolo vhodné ani na strúhanku. Vymenili nám ich za krokety, ale až po dvojnásobnej reklamácii, keď na prvé upozornenie nám čašníčka povedala, že čo ona s tým, keď to je vec kuchára. Napriek tomu nám chuť do jedla nevzala a tak sme na záver ochutnali sladké Šomloi halušky s poriadnou dávkou šľahačky (65 Sk).

Grilbar Leguán je reštaurácia, ktorá si zakladá na veľkom výbere ponúkaných jedál. Ak sa chce vyhnúť sklamaniam hostí, mala by si vziať k srdcu pravidlo, že menej býva niekedy viac a sústrediť sa na kvalitu jedál.

Páčil sa vám článok?