Pod hradom Devín sa usadil luxusný Perún
V hoteli Hradná brána pod hradom Devín otvorili reštauráciu PERÚN, ktorá nesie meno najvyššieho slovanského boha - vládcu búrky a dažďa. Majitelia hotela zvolili priliehavý názov, len nevedno či inšpirovaní zrúcaninou hradu ako slovanským symbolom alebo kvôli tomu, že miesto, kde stojí sa po výdatných dažďoch a rozvodnení Dunaja často ocitá pod vodou.
Nech je tak, či onak, v každom prípade má zrejme najmocnejší držať nad hotelom a reštauráciou ochrannú ruku. Rozhodne by bola škoda, keby ich postihla povodeň, či iná živelná pohroma, pretože citlivo naprojektovaný hotelový komplex nesporne prispel k skrášleniu priestoru veľkého parkoviska pod hradnou bránou. Jediné, na čo architekt alebo stavbári pozabudli, je bezbariérový prístup, takže na vozíčku alebo s kočíkom sa budete musieť „vyteperiť“ po širokom schodisku. Po jeho stranách sú dva vydláždené chodníčky, no na vrchu sú zatarasené kvetináčmi a dolu sa na ne nedostanete kvôli asi polmetrovému vyvýšeniu.
Interiér reštaurácie Perún v svetlých teplých farbách pôsobí luxusne. Marhuľové steny so závesmi rovnakej farby a rovnakým čalúnením tmavých drevených stoličiek pôsobia harmonicky. Protipólom dreveného kazetového stropu je svetlošedá lesklá keramická dlažba s pásmi čiernych obkladačiek prechádzajúcimi naprieč celou reštauráciou. Povinnosť vyhradiť miesto nefajčiarom vyriešili majitelia dreveným paravánom, ktorý rozdeľuje veľký otvorený priestor. Škoda, že fajčiarom patrí väčšia a atraktívnejšia časť pri veľkých oknách, zatiaľ čo nefajčiari sú odkázaní sedieť v tmavšej časti pri vchode vedľa hotelovej recepcie. Nefajčiari sú tiež ukrátení o estetické a precízne prestieranie, ktoré vo fajčiarskej časti na žiadnom stole nechýbalo. V reštaurácii je klimatizácia, ktorá si zrejme dokáže s cigaretovým dymom poradiť, takže nech už budete sedieť v ktorejkoľvek časti, dym s cigariet by vás nemal obťažovať.
Pohľad do jedálneho lístka nás presvedčil, že luxusnému interiéru zodpovedajú aj luxusné ceny jedál prevažne medzinárodnej kuchyne. Vysoké ceny v tejto časti Bratislavy, aj keď turisticky atraktívnej, nás trochu prekvapili. Majitelia zrejme vedia, čo robia, pretože v čase našej návštevy reštaurácia prázdnotou rozhodne nezívala. Klientela bola medzinárodná, rakúski turisti, slovenské rodiny s deťmi, ale aj náhodní okoloidúci, ktorí sa zastavili na kávu či čaj.
Zo studených predjedál sme ochutnali len jedno - Marinovaného lososa v medovo-kôprovom dressingu s oblohou z čerstvej zeleniny a toastom (160 Sk), z polievok sme si dali Rybiu polievku „Halászlé“ (129 Sk) a Baicai Zhurou Wan Tan Tan (99 Sk), čo je slepačia s čínskou kapustou a taštičkami plnenými mäsom. Obe boli veľmi hutné a chutné. Ako teplé predjedlo sme si dali Cestovinové guľky plnené mäsovo-zeleninovou plnkou (160 Sk), Plnené jablká so zemiakovým pyré a husacou pečeňou (380 Sk) a Roládu zo zubáča so sójovými výhonkami s čerstvým špenátom (390 Sk). Taktiež sme nemali žiadnu pripomienku, až na „zakopnutie“ čašníka, ktorý nám ich naservíroval na začiatku, dokonca pred studeným predjedlom. Z hlavných jedál, medzi ktorými sú pokrmy z rýb, zveriny, jahňaciny, teľacieho, bravčového, hydiny, ale aj vegetariánske jedlá, sme ochutnali Soté z chobotnice na olivovom oleji s paprikou a paradajkami a francúzskou bagetou (699 Sk), Srnčie medailóniky na korde (slanina, cibuľa, paprika) s korenistou omáčkou a kroketami (480 Sk) a Plnený rezeň (šampiňóny, cibuľa, feferóny, šunka) s ryžou a zemiakovými lupienkami (370 Sk). Ani k jednému z jedál nebolo čo vytknúť, kuchár ovláda svoje povolanie naozaj majstrovsky.
Napriek viacchodovému obedu sme sa necítili prejedení, pretože kuchár a obsluha nám medzi jednotlivými chodmi dopriali možno až priveľa času. Stolovanie nám trvalo vyše dvoch hodín a to sme si odopreli dezert. Takže na posedenie v Perúne si treba vyhradiť viac času, na rýchly obed sa sem rozhodne nevyberajte.
Reštaurácia Perún je asi najluxusnejším podnikom v západnej časti Bratislavy, ktorý nie je odkázaný len na hotelovú klientelu. Kvalita prostredia a miestnej kuchyne majú potenciál prilákať všetkých, ktorí si radi pochutia na originálnych a kvalitných, aj keď cenovo nadpriemerných pokrmoch.