Estremo ponúka dobrú kuchyňu aj ceny

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Za bývalým Domom odborov (dnes Istropolis) sa začiatkom leta objavila nová reštaurácia - Pasta&Caffe ESTREMO. Ako už napovedá názov, ide o reštauráciu s talianskou kuchyňou. Namiesto čínskej reštaurácie je tak aj na Škultétyho ulici okrem pizzerie aj nová talianska reštaurácia.

Pri návšteve reštaurácie Estremo si treba dať pozor na takmer dokonalý bariérový vstup , takže vozičkári či rodičia s kočíkom idú radšej inam, ako by sa trápili cez túto „estrémnu“ bariéru.

Interiér je zariadený minimalisticky a veľmi vkusne - tmavé drevo v kontraste so svetlou kožou a lesklým chrómom stoli-čiek pôsobí síce trochu stroho, ale príjemne. Predná časť reštaurácie, ktorá má charakter baru, je na rozdiel od zadnej jedálenskej časti svetlejšia a tým aj útulnejšia. V zadnej časti vyhradenej pre nefajčiarov vyvoláva tlmené osvetlenie trochu ponurú atmosféru.

Cieľom majiteľov je uspokojiť aj toho najnáročnejšieho hosťa za veľmi prijateľné ceny, no po našej opakovanej návšteve musíme konštatovať, že nie vždy sa im to darí. Navštívili sme Estremo dvakrát a vždy sme odchádzali s odlišnými pocitmi. Kým pri jednej návšteve čašník po objednávke automaticky zobral zo stola zbytočný servis, pri druhej návšteve to jeho kolegovi ani len nenapadlo.

Poďme však k ponuke tunajšej kuchyne. Zo štvorice predjedál sme si dali iba Šampiňóny plnené špenátom, zapekané s gorgonzolou (109 Sk). Polievky sme ochutnali všetky štyri - Špenátovú Minestrone con Spinaci (49 Sk), Kuraciu Brodo di Pollo (49 Sk), Zeleninovú Minestrone (49 Sk) a Paradajkovú Brodo di Pomodoro (49 Sk). K nim sme nemali žiadnu vážnejšiu výhradu, možno len kuracia bola trochu prislaná. Ako správna talianska kuchyňa aj Estremo ponúka ako prvý chod cestoviny či rizoto a ako druhý mäso a ryby. Penne Al Estremo s kuracím mäsom, baklažánom, paradajkou a zapečené s mozzarellou (179 Sk) nás trochu sklamalo, najmä preto, že kuchár šetril na baklažáne - údajne bol pokrájaný na kúsky, tie sa však pri varení zrejme rozvarili natoľko, že sme ich na tanieri nenašli.

Naopak Rissotto Al Brasil so špenátom, kuracím mäsom, paradajkami a cesnakom (159 Sk) nám veľmi chutilo. Mimochodom, Pepek námorník a ostatní milovníci špenátu si tu prídu na svoje - v žiadnom chode (s výnimkou dezertu) nechýba jedlo so špenátom.

Kuracie so špenátovo-syrovou plnkou zabalené v prosciutte (179 Sk) však nenaplnilo naše očakávania - príčinou možno bolo prosciutto, ktoré predsa len lepšie chutí studené. Tepelnou úpravou dodalo jedlu trochu zvláštny a nie veľmi príjemný pach. Naopak Morčacie plnené brokolicou, špargľou a syrom so šafránovo-limetkovou omáčkou (179 Sk) so zemiakmi zapečenými s ricottou (55 Sk), ako aj Bravčová panenka s kapari-smotanovou omáčkou (169 Sk) s varenými zemiakmi (35 Sk), boli vynikajúce.

Na záver sme si nenechali ujsť dezert. Palacinky s tvarohom a čučoriedkovou omáčkou (69 Sk) boli síce príliš hutné, Tiramisu (69 Sk) však bolo veľmi dobré.

Pri hodnotení Estremo nemôžeme nespomenúť dômyselné vybavenie toaliet. Takmer všetko tu funguje na fotobunku, čo nemusí byť vždy príjemné. Najmä, keď nie je každý taký chytrý, aby na prvý pokus odhalil spôsob púšťania vody do kamenného „umývadla“.

Napriek uvedeným výhradám musíme priznať, že reštaurácia Estremo sa zaradila k lepšiemu priemeru bratislavskej gastronómie. Vzhľadom na polohu si zrejme môže dovoliť aj prijateľné ceny, ktoré sú nižšie ako v porovnateľných reštauráciách v centre mesta.

Páčil sa vám článok?