Štvorlístok na Ventúrskej zostáva svieži

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

V Erdödyho paláci na Ventúrskej jeden sme už vyskúšali reštauráciu Camouflage i Café a bar, boli sme, pochopiteľne, zvedaví na ďalšie miesto, kde sa možno najesť. Tretí lístok je Reštaurácia a vínny bar FLOWERS. Štvrtý asi nevyskúšame - Trafo je totiž výlučne nočný hudobný bar.

A ten tretí lístok stojí za návštevu - už len pre pohľad, ako architekt zladil modernú reštauráciu s historickou budovou. Prvé, čo návštevníka osloví, je priestor a farby. Átrium trojpodlažnej budovy je v žltohnedých tónoch, netýka sa to len múrov, ladí s nimi rovnošata obsluhy v kostýmoch farby safari, ešte aj obrusy a obrúsky sú rovnaké. Jedným z reklamných hesiel firmy je sklenené nebo - to átrium uzatvára len pred nečasom, inak vzbudzuje pocit priestoru. Protiváhou je hnedá parketová podlaha, samozrejme, drevený masív. Klimatizácia neruší množstvom rúr, funguje však bezchybne, dva-tri kroky od kuchyne nič necítite. Na každom stole primulky v kvetináčoch, v rohoch obrovské listy exotických rastlín. Pohodlné stoličky pri dostatočne veľkých stoloch. Príbory a riad sme obdivovali už v café-bare, netvária sa ako historická výbava, ale moderné poňatie tvaru má v sebe aj skúsenosti a rešpekt voči tomu, na čo sú určené.

V podnikoch na Ventúrskej 1 sa nedá obísť toaleta. Aj táto je iná, ako predošlé dve, ale rovnako potvrdzuje, že podľa tejto miestnosti poznáš kultúru hostiteľa. Oproti vchodu je vínny bar - viac ako bar, je to zároveň lahôdkarstvo, akých by sa v Bratislave zišlo viac: ponúka nezvyklé druhy syrov, údenín, paštét a plodov ako kapary, olivy, vyvoláva pocit sviatočnosti (aj mimoriadnymi cenami).

Jedálny lístok je potvrdením druhého reklamného sloganu - stredomorská kuchyňa. V tomto prípade je to zo všetkých brehov Stredomoria, teda vrátane arabských špecialít, medzi hlavnými jedlami dominujú talianske inšpirácie. Už predjedlá objímu celé Stredomorie: Arabské predjedlo Mezzes ( 325 Sk) je zo štyroch lahôdok - hummus, teda cícerová nátierka, pečené papriky v olivovom oleji, tabboulette a jahňacia korma, všetko sa to je s korenistým chlebom papadamom. Nezvyklá, no chutná kombinácia je tiež Baklažán, grilovaný a prekladaný paradajkami a zapečený s údenou mozzarelou (235 Sk). Za hotové jedlo potom vydá Roastebeef so sladko-kyslými hríbikmi, marinovanou cibuľou a sušeným tuniakom (235 Sk). Ustrice čerstvé podávané na ľade s citrónom (252 Sk) oslovia, najmä zvýraznené sezamovou čili omáčkou a strúhaným chrenom.

Zo štyroch stabilne podávaných polievok sme neskúsili len studené gaspacho. Alterantívou k nemu je Ajo blanco (125 Sk), ktoré možno podávať studené i horúce. Nezvyklá, ľahká biela cesnaková polievka plná chuti s praženými mandľami a grónskymi krevetami je zdobená aj upečenou polhlavičkou cesnaku - vynikajúce. Silný hovädzí vývar, consommé (125 Sk), je hnedý, silný, plný zeleniny a raviol plnených hovädzím mäsom. Trojicu doplnila rovnako chutná Talianska paradajková polievka s kyslou smotanou, čerstvou bazalkou a opečeným cesnakovým chlebom (125 Sk).

Cestoviny a rizotá dominujú jedálnemu lístku. Vyskúšali sme vytvarované do šištičiek Rissotto vyprážané (355 Sk) s čili papričkami a syrovou omáčkou. Bez komentára. Už aj na pohľad upútalo Diviačie mäso pečené, špikované slaninou (495 Sk) s medovou cibuľou, šípkovou omáčkou a bylinkovým Spätzle - kombinácia diviny s omáčkou z lesných plodov a zemiakovými haluškami je pozoruhodným výtvorom. Podľa kolegu je mimoriadne zaujímavý originálny spôsob úpravy kuraciny - Kuracie prsia pečené v zemiakovej kruste (395 Sk) s bylinkovou omáčkou a brokolicou. Ryby tu majú prevažne exotické - mali sme Morského čerta grilovaného (695 Sk) so špenátom, bielou reďkovkou a omáčkou z červeného karí, chutné, zvyknutí sme však na menej tuhé rybie mäsá.

Otázkou zvyku môže byť aj dezert. Skúšali sme opäť z arabskej kuchyne Kanafu (185 Sk), čo je orechový dezert s citrónovou glazúrou, podávaný s hrozienkami a mätovou zmrzlinou - pre našinca je tento inak chutný koláč príliš tuhý na konzumáciu príborom. Zato exkluzívne vyzerala i chutila Panna-cota (195 Sk), teda puding, s mangovou polevou, vyprážaným litchi a piškótovými krutónmi.

Páčil sa vám článok?