Ľudová jedáleň na cisárskom moste
Takéto pomenovanie nám zišlo na um pri pohľade na ceny stáleho jedálneho lístka reštaurácie Mýtny domček na petržalskej strane Starého mosta. Cenami sa ľudovosť končí, pretože z každého iného uhla pohľadu je to lepšia reštaurácia.
O Mýtnom domčeku sme písali pred jeho otvorením s tým, že majitelia majú dve ambície: ponúknuť Bratislavčanom i turistom kvalitné a cenovo dostupné jedlo a zároveň svojou vzdať hold miestu, prvému pevnému bratislavskému mostu. Približne pol roka po otvorení sme boli posúdiť, ako sa im darí ambície napĺňať.
Už vstup napovedá, že zámer dosiahli. Strieška nad vchodom síce pôsobí trochu rušivo voči ostatným líniám budovy - je to však ústupok zníženiu zraniteľnosti budovy. S pôvodným vstupným výklenkom bol domček veľmi zraniteľný vandalmi. Preto posunuli dvere na obvodový múr a strieška chráni vnútro pred nečasom. Hneď za dverami ste však v prostredí, ktoré navodzuje očakávanú atmosféru: jemné teplé farby, s výnimkou plastových okien len prírodné materiály, rustikálna atmosféra je citeľná. Pochváliť treba rozdelenie spojených podlaží na fajčiarsku a nefajčiarsku časť - fajčiarska je hore. Žlté steny, na hnedej drevenej palubovke tvarovo jednoduchý a pohodlný nábytok. Na stenách sú sľubované historické obrázky z Bratislavy. Polica so starými knihami, archaické kuchynské hodiny, mlynčeky na kávu či porcelánový lis na citróny dotvárajú atmosféru. Skrutky držiace ochranný pás z tmavej medi na stene sú vtipne prekryté kovovými mincami - tam, kde si ich už našinci neodšklbli na pamiatku. Ďalší dobrý nápad: trvalé jedálne lístky na stoloch majú tri funkcie. Predstavujú ponuku a zároveň slúžia ako podložky pod taniere a tiež informujú v angličtine a slovenčine o histórii miesta a mosta (škoda, že sa na lístok zrejme z nepozornosti vkradli drobné tlačové chyby). Položky na ňom však dokazujú, že majitelia reštaurácie to mysleli vážne aj s cenami. Ak vám stačí na obed výborná polievka a tri hrianky s plátkami mäsa a pikantnou omáčku, nepotrebujete ani stovku. Alebo si môžete dať rovno denné menu za 99 Sk alebo 3 eurá - polievka, stopäťdesiatgramová porcia mäsového jedla s prílohou, dezert. Ceny naozaj ľudové.
My sme okoštovali viac. Žiaľ, prosciuto avizované na jedálnom lístku ako jedinú položku z neho v deň našej návštevy nemali. No Opekaný oštiepok s čučoriedkovou omáčkou (75 Sk) bol vynikajúci a vydal by za menšie hlavné jedlo. Nakladaný encián (75 Sk) rovnako, ak vám stačí studený druhý chod a mierne pikantný Diabolský toast (55 Sk) nevybočil z tohto radu a navyše predznačil, že v tejto kuchyni všetko chutí tak, ako sa volá. Potvrdila to svieža Cesnačka so syrovými dukátmi (35 Sk). Nič, ani mäsko, nechýbalo v Domácej kuracej polievke s rezancami (35 Sk) a Prešporská fazuľová (45 Sk) chuťou pripomínala domácku kuchyňu.
Za špecialitu Mýtneho domčeka pokladáme bohatý výber omáčok ku steakom, ktoré si, samozrejme, môžete dať aj k iným mäsám. My sme otestovali Bravčovú sviečkovú na grile (135 Sk) s výbornými opekanými zemiakmi (25 Sk). Panenku sme zaliali chutnou cesnakovou omáčkou (25 Sk). Tie isté zemiaky sa výborne hodili k Morčaciemu steaku na grile s brokolicou (129 Sk), oboje pre zmenu poliate nivovou omáčkou (25 Sk), čo kolega hodnotil ako delikatesu, za ktorú by sa nemuseli hanbiť v oveľa honosnejšom podniku. Nič sa nedalo vyčítať ani výborným vareným zemiakom (25 Sk), ktoré sme mali k skvelému Vykostenému kuraciemu stehnu na grile (119 Sk) s omáčkou so zeleným korením. Bravčové karé na oravský spôsob (135 Sk) je poctivý kus vykosteného mäsa plneného hubami, cibuľou, paprikou, obalený v oravskej slanine a tak grilovaný. Jedlo je už samo o sebe mierne pikantné - s varenými zemiakmi a diabolskou omáčkou (25 Sk) je to kombinácia, ktorú možno len odporúčať.
Dezerty v tomto lokáli sú tiež špecialitou. Napriek tomu, že budova je len domček s malým pôdorysom, pečú ich tu. Aj skvelá makovo-jablková štrúdľa (49 Sk) so šľahačkou, ktorú sme okoštovali, stála za to.
Je to len štyristo metrov cez rieku z iných podnikov, ktorých majitelia by sa sem mohli prísť presvedčiť, že sa dá pohostiť vynikajúco a za prijateľné ceny.