Trafená hus - možno slabo, ale presne

6.10.2006
0
Páčil sa vám článok?

Nie je v tom nostalgia za reštauráciou Krym, ktorá bola prístavom univerzitných študentov, len konštatovanie - TRAFENÁ HUS na jej mieste nie je ani zďaleka tým, čím by mohla a mala byť reštaurácia situovaná na takomto mieste.

Bar a reštaurácia je predovšetkým - bar. Okrem niekoľkých jedálenských stolov na konci jedného z krídel miestnosti tvaru V sa sedí výlučne na vysokých barových stoličkách. Výsledkom je nepohodlie aj pre zákazníka, aj pre obsluhu, ktorá má čo robiť, aby obslúžila hostí sediacich pri stene. K prvému dojmu patrí aj vzhľad. Chuchvalce prachu na zadnej drevenej stene, na stienkach pri oknách svetlé slnkom vypálené rámiky, možno po dajakých obrázkoch. Celkový dojem - ošumelosť. Patrí k tomu aj toaleta. Tam sa nič nezmenilo, okrem toho, že odstránili vchod z pravého krídla. Na osušenie rúk elektrickým osušovačom asi treba odvahu, prístroj je prasknutý, nešikovne zlepený a vrch je tým lepidlom pošpinený, nevzbudzuje to dôveru.

Plagát, ktorý vidno z ulice, pozýva záujemcov o čašnícke remeslo. Malo nás to varovať. Čašníčka síce prišla takmer hneď, jej prekvapenie však vzbudilo, že chceme pre každého jedálny lístok. Pri našom stole sa vystriedali ešte dvaja čašníci, jeden z nich sa zľakol otázky, či môžeme mať aj polievku z denného menu bez toho, aby sme si objednali menu celé. Poslal radšej kolegu. vrchného. Ten jediný z trojice podal výkon, aký sa od obsluhy v nie lacnej reštaurácii čaká. Jedlo nám však nosili na etapy, hoci sme vyhliadnutú cesnakovú krémovú polievku z dennej ponuky dostali. Aj čašníci, ktorí sa doslova motali za dlhým barovým pultom, pôsobili, akoby im na zákazníkoch vôbec nezáležalo.

Trvalé jedálne lístky vyzerali ako ostatné atribúty - ošumelé, rohy listov pokrútené, plné nepresných prekladov a prieklepov. Tak sme nabrali odvahu a objednali si. Krémová cesnaková polievka (37 Sk) z denného menu aj voňala, aj mala dobrú chuť, len bolo príliš poznať, že je lacná a zohrievaná, zhustnutá koža nebola dobre rozmiešaná a polievka bola málo zohriata. Navyše jej možno vyčítať trochu priveľa múky. Kapustová polievka (67 Sk) nebola tiež žiaden zázrak, navyše plávalo na nej trochu viac tuku, ako by malo.

Pri hlavných jedlách sme svorne vyhlásili, že sa ešte pamätáme na to, ako inak tu chutilo, keď to bol Krym. Grécky steak (277 Sk) ani Argentínsky steak (277 Sk) neboli to, čo mali byť, teda medium. Oba boli vysušené, bez šťavy, a teda aj bez chuti. Chuť jedného mierne zachránila príloha - smotanové zemiaky (39 Sk). Vrcholom sklamania bolo to, čo malo byť vrcholom labužníctva: Jäger (na bloku vytlačené Jeger) guláš (177 Sk) so žemľovými knedľami. Upravené to bolo pekne na dlhej mise, knedle sa však rozpadávali a chutili nedovarene, neboli ani dostatočne teplé, mäsa bolo málo, jedlo ani chuťou, ani vôňou nepripomínala divinu. Šťavu by ste márne hľadali aj v Chilli con carne (217 Sk), hoci to má plávať v hustej paradajkovej šťave. Azda preto, že sa tu asi kvôli imidžu podáva ako jedlo na panvičke. Navyše nebolo dosť pikantné a na stole okrem soli a čierneho mletého korenia nebolo nič na dochutenie, červená fazuľa bola príliš uvarená. Jedine ryža (39 Sk) k nemu bola uvarená, ako má byť.

Celkový dojem nezachránila ani Maxi panvička (217 Sk), ktorú sme si dali namiesto dezertu. Štyri druhy mäsa: vykostené kuracie stehná zabalené v oravskej slanine a ugrilované, grilované bravčové rebierko v mede a kuracie krídelká v kečupe s domácou klobásou grilovanou v kabátiku zo slaniny, k tomu dva celkom chutné dipy, síce predčili ostatné jedlá, ale na záchranu reputácie podniku na jednom z najlepších miest v Bratislave je to málo. Navyše máme vážne podozrenie, že v slaninke nebola zabalená deklarovaná domáca klobása, ale najobyčajnejšia mäkká klobása typu Ipeľská.

Záverečné espresso (35 Sk) len zodpovedalo všetkému ostatnému, vlažné, chuť skôr ako melta než čierna káva.

V tomto dome niekto strieľal do kvality. Trafil presne.

Naše hodnotenie: 1 hviezdička
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia hradila sama.

Páčil sa vám článok?