Vo Vamose kuchyňa zaostáva za interiérom

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

V priebehu niekoľkých mesiacov sa v centre Bratislavy objavili hneď tri nové reštaurácie, ktoré stavili na kubánsku, resp. španielsku kuchyňu. Jednu z nich prednedávnom otvorili na Hviezdoslavovom námestí číslo 21. Vitajte v Restaurant & Coctail bar VAMOS.

Novotou voňajúci interiér je rozdelený na niekoľko častí, je tu aj separé, opticky spojené s najväčšou miestnosťou akváriom. Reštaurácia je zariadená skutočne veľkoryso a pritom vkusne, páčila sa nám podlaha, ktorej časť tvoria repliky historických tehál - rovnaký druh tehál je miestami použitý aj ako obklad stien - a časť tmavohnedá palubovka. Najväčšej miestnosti, ktorá má okná orientované do námestia, dominujú obrovské krištáľové lustre, aké by sa nestratili ani v Redute, dopĺňajú ich svietidlá na stenách, nie príliš verne imitujúce mihotavé svetlo sviečok. Ďalším výrazným prvkom je mohutný tmavohnedý bar. Ak sedíte pri stole pri okne, dianie na námestí máte ako na dlani. V časti orientovanej do dvora je ešte jedna miestnosť pripomínajúca starodávny pánsky salón, zariadená tmavým masívnym nábytkom bohato zdobeným ornamentami. Interiér dopĺňajú viaceré ozdobné predmety, ktoré majú pripomínať, že reštaurácia sa orientuje na hispánsku kuchyňu (aj keď sa inšpiruje aj inými, najmä stredomorskými vplyvmi)[BC] žánrovo tomu zodpovedá aj hudba reprodukovaná s akurátnou hlasitosťou.

Jedálny lístok svojou skladbou zodpovedá zameraniu reštaurácie, nechýbajú v ňom ryby a španielske špeciality, ako napríklad paella. Chybičky krásy, ktoré možno súvisia s tým, že šéfkuchár nie je Španiel ani Kubánec, ale Slovák, sa ukázali hneď pri predjedlách: Pikantné chobotničky na cesnaku (198 Sk) nám síce chutili, ale Restované papričky s banánom a klobásou (154 Sk) boli na náš vkus až príliš štipľavé, Šampiňóny na cesnaku (96 Sk) zasa mastné. Vysloveným prepadákom zo strany kuchára však boli Mušle na cesnaku, ktoré boli nesprávne pripravené, rozbité a fakticky nekonzumovateľné. Čašníčka našu reklamáciu uznala, nejedlé mušle odniesla a situáciu sčasti zachránila tým, že nám sama poradila a pomerne rýchlo priniesla iné predjedlo - Krevety na cesnaku (312 Sk). Nepodarené mušle nám napokon nezarátala do účtu.

Počas konzumácie sme sa s mušľami stretli ešte raz, pretože boli súčasťou jednej z polievok - Bujabézy (258 Sk)[BC] tá sa, našťastie, dala jesť, aj keď svojím vzhľadom a konzistenciou mala od pravej bujabézy ďaleko a šlo skôr o akúsi krémovú polievku. Keďže v nej boli celé kúsky kreviet a krabov, ktoré neboli vylúpnuté, len ťažko ju možno jesť bez toho, aby si človek pomohol rukami. Miska s vodou na umytie zamastených prstov je v tomto prípade nevyhnutnosťou, čašníčka nám ju priniesla sama od seba. Ďalšie dve vybrané polievky - Pikantná fazuľová (54 Sk) a Silný hovädzí vývar s mäsom a zeleninou (52 Sk) - zasa neboli v nijakom ohľade „kubánske“, ničím nás mimoriadne nezaujali, boli jednoducho úplne obyčajné, také, aké možno dostať v hociktorej priemernej reštaurácii.

Prejdime na hlavné jedlá. Z pokrmov z rýb nás zaujala Dorada Royal pečená v morskej soli (348 Sk plus 80 Sk doblok) - čašníčka rybu predtým, než ju priniesla na náš stôl, pri vedľajšom stole vyslobodzovala z poriadne hrubej soľnej vrstvy, v ktorej sa piekla. Chuťovo nebola zlá, všimli sme si však, že ju neporiadne očistili od šupín, čo by sa v takejto reštaurácii skutočne nemalo stávať. Pečený králik na cesnaku (262 Sk) bol naopak vynikajúci. Kurací steak plnený kozím syrom na dubákovej omáčke s fritovanými cestovinami (298 Sk) člena nášho hodnotiaceho tímu, ktorý si ho vybral, natoľko zasýtil, že ho nevládal ani dojesť. Plnená sviečkovica s kozím syrom, olivami a špenátom (387 Sk) podávaná so zemiakmi zabalenými v alobale bola chuťovo priemerná. Nakoniec prišli na rad dezerty - Bábovka so zmrzlinou, čokoládou a šľahačkou (98 Sk) bola chutná, no ešte väčšmi nám zachutil zložením jednoduchý Škoricovo-jahodový koláč (87 Sk) s dobrými čerstvými jahodami.

Naše dojmy z návštevy reštaurácie Vamos ostali trochu zmiešané. Obsluha je pomerne rýchla, aj keď pri tomto konštatovaní treba zohľadniť, že nemala veľa práce, lebo v čase našej návštevy bola reštaurácia takmer prázdna - jej výkon môže objektívne otestovať len väčší počet hostí. Ako sme sa presvedčili, kuchyňa svojou úrovňou viditeľne zaostáva za interiérom. Ak chce reštaurácia uspieť, musí sa zlepšiť práve v tomto smere, nesmie si dovoliť také fatálne chyby, akými boli nejedlé mušle a nemala by zanedbať ani maličkosti, lebo tie bývajú neraz rozhodujúce.

Páčil sa vám článok?