U Ferdinanda nie je žiadna reštaurácia

25.3.2011
0
Páčil sa vám článok?

Tentoraz sme sa nechali zlákať do Reštaurácie U FERDINANDA na Lazaretskej ulici. Na naše prekvapenie to však žiadna reštaurácia nie, aj keď tu varia obedové menu a popoludní aj pivné špeciality. Takú kapustnicu si tu však musíte objednať už 48 hodín vopred.

Reštaurácia U Ferdinada sa nachádza na rohu Lazaretskej a Jakubovho námestia. Z akýchsi nepochopiteľných dôvodov je interiér zariadený "v štýle Ferdinanda zo začiatku 20. storočia, drevené lavice, stoly, stoličky alebo dá sa sedieť na sudoch". V ktoromkoľvek českom meste by to malo opodstatnenie, v Bratislave to však pôsobí ako kamufláž.

Interiér je členený na dve časti - vstupný je nefajčiarska, ďalšia miestnosť s výčapom je určená pre fajčiarov. Posuvné dvere, ktoré oddeľujú obe miestnosti sú však permanentne otvorené, takže dym cítiť aj v časti pre nefajčiarov. V čase obeda servírujú jedlo cez staré okno v priečke, ktorá oddeľuje kuchyňu od nefajčiarskej časti, takže zelenú k nefajčiarom majú aj vône a pachy kuchyne.

U Ferdinanda sa síce označuje ako reštaurácia, je to však mierne povedané zavádzajúce. Akoby sa hanbili priznať, že je to krčma, hostinec, či piváreň. Čapujú desinu, dvanástku, trinástku aj štrnástku menšieho českého pivovaru, v ponuke nechýbajú ani fľaškové pivá s príchuťou višní a sliviek.

Prvú návštevu U Ferdinada sme absolvovali neskoro popoludní a z jedálneho lístka sme sa dozvedeli, že kuchyňa tu funguje vo zvláštnom režime. Na jedenie majú len pivné špeciality, ktoré ponúkajú iba od 15. hodiny. Do 14. hodiny servírujú výlučne obedové menu. Najdrahším jedlom spomedzi pivných špecialít je Študentská klasika, čiže vyprážaný syr s hranolkami (4,20 €), tatárska omáčka je za príplatok (0,50 €) Na stôl sme ju dostali po nejakých dvadsiatich minútach a veru syr aj hranolky boli niekde na polceste medzi teplým a studeným. Ochutnali sme aj pečenú cigánsku z bravčového karé s horčicou a chrenom (2,50 €) a chlebom. Chren sme síce nedostali, cigánska však bola podstatne teplejšia a lepšia ako syr, najlepší bol jednoznačne čerstvý chlieb. V ponuke pivných špecialít sú aj ďalšie delikatesy, ktoré by nemali chýbať v žiadnej poriadnej krčme - pečená klobása, utopenec, nakladaný hermelín.

Prekvapila nás však ponuka Špecialít do 48 hodín, kde sme okrem pečeného prasiatka, pečeného kolena či pečených rebierok narazili aj na Tatársky biftek, Sviatočnú kapustnicu či Divinový guláš Ferdinand. To, čo inde majú v ponuke hotových jedál, si U Ferdinanda musíte objednať dva dni vopred!

Pri druhej návšteve sme ochutnali obedové menu - v našom prípade Zemiakovú polievku s paprikou a Kuracie prsia so špargľovou omáčkou a americké zemiaky (3,30 €). Polievka bola podľa očakávania, špargľová omáčka vlastne hustá smotanová s kúskami špargle a množstvom sušenej mrkvičky, čo bolo neklamným znakom, že namiesto soli tu používajú vegetu.

Ako reštaurácia nás U Ferdinanda sklamala, ako piváreň nás nijako nenadchla.

Naše hodnotenie: 1 hviezdička
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.

Páčil sa vám článok?