Kto sa učí, jedáva v našej krčme zadarmo
Skade pramení neuveriteľná veľkorysosť k študentom, sme sa nedozvedeli, ale tento postoj robí 1. SLOVAK PUB na Obchodnej 62 jedinečným. Už po tretí raz vyžrebovali spomedzi jednotkárov dvoch, ktorí sa celoročne môžu stravovať zadarmo.
1. Slovak pub okrem toho dotuje cenami ligu v halovom futbale a zadarmo poskytuje internet, podporuje študentskú angažovanosť a na zasadaniach študentských komôr akademického senátu či študentského parlamentu podáva nealkoholické nápoje, čaj a kávu zadarmo, podporuje študentské časopisy. V jedálnom lístku je samotný prejav láskavosti k „študákovi a jeho peňaženke“ - na opísanie je málo priestoru. Len ilustrácia - zamilovaný študentský pár tu dostane dva kompletné obedy za 99 Sk! Pritom ceny sú tu výrazne prijateľnejšie ako v iných, porovnateľných, ba i slabších kuchyniach.
Ďalšia vec, ktorú vnímate, je láskavý patriotizmus. V zariadení, kde je podľa čašníka šesťstotridsať stoličiek, je, pochopiteľne, viacero miestností. Každá má názov podľa slovenského hrdinu. Slovenskosť cítiť aj v zostave jedálnička, ale len výberom surovín, variácií a názvov. Chuť a množstvo na tanieroch a úroveň obsluhy je ďaleko od reštaurácií, kde sa jánošíkovské chápe len ako zbojnícke. Interiér je zaujímavý - spája viacero pôvodných stavieb, spája takmer insitné maľby Slovanov miestami až s gýčom a s vkusne prenesenou ľudovou architektúrou. Doladené do príjemnej formy, neformálnej a predsa štýlovej, s intelektuálskou atmosférou.
Na jedálnom lístku majú žinčicu, žiaľ, v deň našej návštevy nebola. Vhodne by dopĺňala obed, lebo sme si vyberali jedlá, ktoré mali potvrdiť, či ide skutočne o Slovak pub. Nedostatok odstránili ponukou zákvasu - bol dobrý, čerstvý a hustý. A tak sme okoštovali polievky: fazuľovú s klobásou (39 Sk) - tanier plný klobásy ohodnotil kolega ako jednu z najlepších fazulačiek života, podobne sa vyjadril i konzument kapustovej (39 Sk) či držkovej (39 Sk). Zato k cesnakovej v bochníku (59 Sk) treba pridať, že nebola v bosniaku, ale v celom bochníku výborného chleba - stačilo by pridať kúsok klobásy a sú to dva kompletné obedy. Bryndzové halušky (79 Sk) predstavujú ľahšiu porciu, skôr predjedlo ako hlavné jedlo, boli však svojou chuťou výnimočným zážitkom.
Opäť menšie sklamanie - nemali baraní guláš avizovaný na trvalom jedálnom lístku (mimochodom zostavenom profesionálne čo do skladby i vzhľadu). Ďalšie hlavné jedlá už boli pre zdatného stravníka s vytríbeným vkusom: Pirohy s mäsom, smotanou a slaninou (98 Sk) vyprážané pirôžky majú presne takú náplň ako očakávate - na jemno rozomletú zmes hovädzieho a bravčového mäsa. Zo špecialít kuchyne sme si vybrali Slovenský špíz (250 Sk), na ihle ugrilovaná bravčová panenka, do každého jej lístka sú zabalené po kuse párku, cibuľa, oravská slanina, výpek dochucuje smotana, spolu s opekanými zemiakmi (27 Sk) sú to hotové hody. Druhé jedlo z tejto kapitoly je Ovčiarsky rezeň (179 Sk), čo je opäť do bravčovej panenky zabalená Niva, oravská slanina a cesnak a celé spolu je to obalené v trojobale a vysmažené, s tatárskou omáčkou (15 Sk) istotne nezdravé, a preto vynikajúce. Ako príloha pol opekaných zemiakov (13,50 Sk) a pol hranolčekov (12,50 Sk), ktoré majú starodávnu konzistenciu, farbu a chrumkavosť tejto prílohy. K špecialitám si dávame zákvas (12 Sk) a hodí sa aj k mäsitým jedlám. Gazdovský tanier (139 Sk) - šunka, klobása, slanina, oštiepok, cibuľa s vynikajúcim chlebom, čo tu podávajú - ako dezert, to je bodka za zážitkom.