Kus Balkánu v pivnici na Palisádach

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Najprv tam bola Mária Terézia, potom Voulez vous?, vyše roka však už pivnica pod domom číslo 50 na bratislavských Palisádach predstavuje nefalšovanú bulharskú reštauráciu - atmosférou i ponukou z jedálneho lístka.

Cítite to od vstupu - decentne, no zrozumiteľne znie z pozadia hudba. Výlučne ľudová, bulharská, ktorá je aj pre svoje susedstvo s Tureckom, Gréckom, Macedónskom a Srbskom bohatá na tóny i motívy. Druhá vec, ktorá je pre bulharské stravovanie typická - a to vie každý, kto tam bol hoci len raz - je to, že jedlo je najpodstatnejšie. Všetko ostatné je podružné. Napríklad veľkosť stolov. Alebo slovenčina, ktorou začína uvítanie v jedálnom lístku, poznačená milými, ale predsa len chybami. Alebo zariadenie. Než sa začne stolovať, nič okrem tej hudby nenapovedá, že ste v štýlovej reštaurácii. Malé stoly v prednej miestnosti, ktorá slúži ako bar a kaviareň, by mohli byť hocikde. Pozitívne je, že táto časť je fajčiarska. Miestnosť za ňou, rovnako nevýrazná, je nefajčiarska jedáleň. Bez dymu z cigariet, zato s dymom z kuchyne. Za nedostatok tiež pokladáme, že jahňacina je síce na jedálnom lístku, v chladničke však nie - človek ju v balkánskej kuchyni čaká, takisto ako by sme tu čakali destiláty ako Pliska či Slnčev brjag. Skôr ako po dvoch hodinách sa odísť nedá. Na príčine nie je to, že obsluhuje len jedna žena, príčinou ste vy, lebo vám dlho trvá, kým zjete, čo prinesú. Teplé predjedlá sa bohatosťou obsahu vyrovnajú hlavným jedlám v niektorých iných reštauráciách, chuťovo väčšinu predstihujú. Bulharské polievky sú husté. zaprážané - polievka a teplé predjedlo na zasýtenie stačia. Buďte teda pripravení, ak dáte na našu radu, pri každom chode si nechajte v žalúdku rezervu. Oplatí sa vyskúšať toho viac.

V jedálnom lístku sa píše, že tradičná bulharská kuchyňa vyrástla na chudobe. Svedčí jej to, naučila sa so skromnými a roľníkovi bežne dostupnými surovinami robiť zázraky. Trocha syra, jedno vajce, vhodné bylinky ako korenie, trochu zeleniny - koľkokrát iný pomer ingrediencií, toľkokrát iné jedlo. Podáva sa v tradičných nádobách z kameniny, ktoré dlho udržia teplo, čo je dôležité najmä pri baranine a jahňacine. Chuťovo aj cenovo viac než príjemné bulharské vína (ochutnali sme Melnik) vhodne dopĺňajú koncert mäsa, syrov, zeleniny a bylín na chuťových pohárikoch.

Pretože bulharská kuchyňa má aj teplé aj studené nielen predjedlá, lež i polievky, na odporúčanie čašníčky (mimochodom poradila nám viackrát a oddalo sa poslúchnuť) sme zvolili opačné garde - najprv polievky. Celkom netypická biela držková (69 Sk) dochutená cesnakovým octom bola vítaná novinka, rybacia čorba (79 Sk) stojí len za odporúčanie, rovnako ako hustá bravčová s mäsovými guličkami (75 Sk) a v bulharskej jedálni musí byť tarator (59 Sk) - studená uhorková polievka. Predjedlá sme začali Kopoolu s toastom, čo je vynikajúca baklažánová nátierka (89 Sk). Syr na šopský spôsob (119 Sk) už otváral kapitolu predjedál veľkých ako hlavné jedlo - ovčí syr zapečený v miske s vajcom a zeleninou, trochu pripomína syrec, ktorý sa robí aj u nás na Veľkú noc. V tejto kategórii sýtosťou vyhrali syrové chapky (129 Sk) - chutné zapekané syrové taštičky s množstvom oblohy a kuracia pečeň po dedinsky (139 Sk), obe to boli porcie takmer pre dvoch. Hlavné jedlá - tie k nám v kúdoloch dymu vstupovali z kuchyne ešte pri predchádzajúcom chode - typické Bulharsko. Mlyn z baranieho mäsa (169 Sk) je mleté baranie stehno okorenené a ugrilované na plochej grilovacej ihle, šúľok má vari 40 centimetrov. Na rovnakej ihle je bohatý šašlik (189 Sk) s vynikajúcou slaninou a tiež utopený v zeleninovej oblohe. Gjuvedže (199 Sk) je chutná zmes klobásy, paradajok, paprík, ovčieho syra, šampiňónov, vajca a masla. V pekáčiku v zelenine a vynikajúcom výpeku kocky teľacieho mäsa sa nazývajú teľací Tas-kebab Trakia (369 Sk). Chválime, že sa pokladá za slušnosť zo všetkého trochu nechať na tanieri. Tu nám však ponúkajú, že čo nezvládneme, zabalia na cestu. V každom prípade vyskúšame dezert - kto vie, že v dezertoch má byť viac orechov ako cesta, pochváli nepresladenú baklavu (79 Sk). Vyprážaná zmrzlina s jahodovým krémom, kiwi a šľahačkou (129 Sk) si komentár nežiada.

Páčil sa vám článok?