Príjemné a pohodové miesto Crowne Plaza
Kedysi bol hotel Forum hoteliérskou pýchou Bratislavy, neskôr viac kongresovým centrom a ani vládny patronát mu nevrátil niekdajší lesk. Až nedávna totálna rekonštrukcia, po ktorej sa hotel premenoval na Crowne Plaza, ho zmenila aj na pohľad - čo je dobrý dôvod na návštevu jeho novej reštaurácie s názvom MAGD A LENA.
Predovšetkým - vo veľkej vstupnej hale zmizla čudesná fontána a s ňou aj typické figúrky pánkov a dievčín, ktoré boli pre hotel Forum zostupujúci po rebríčku charakteristické. Do hotelovej reštaurácie sa teda na rozdiel od minulosti vchádza už cez prostredie, ktoré navodzuje pohodu a intimitu. Nechýba ani jedálni, hoci je veľká. Veľa vzduchu medzi stolmi a vysoký strop miestnosti umožňujú, aby ste sa pri stole cítili ako uzavretá spoločnosť, atmosféru dopĺňa príjemná a nevtieravá hudobná kulisa.
Správanie čašníkov je od prvej chvíle na maximálne hodnotenie a nemení sa ani počas obsluhy. Jedlá a nápoje podávajú presne podľa normy platnej v kvalitných pohostinských zariadeniach, na stole nezostáva nič zbytočné, odpovedia na každú otázku a aj pri drobnom zaváhaní kuchyne sa ospravedlnia. Na stoloch so snehobielymi obrusmi bezchybne prestreté, poháre, taniere i príbory majú nevtieravú eleganciu. Jedálny lístok je rozsahom neveľký, prvú stranu počas našej návštevy predstavovalo čosi navyše - rybie predstavenie, teda Fish promotion. Komplet, predjedlá, polievky a jedlá - všetko z rýb. Dostatok morských i sladkovodných rýb je i v bežnom jedálnom lístku. Popisom jedál pokračuje súhra neokázalosti a komfortu - v názvoch sú cudzie označenia len pri špecialitách, pre ktoré slovenský kuchársky slovník vlastné názvy nemá. Ceny nie sú nízke, ale primerané, rozhodne nižšie ako v niektorých mestských reštauráciách ašpirujúcich na svetovosť. Zvlášť v nedeľu, keď ponúkajú sunday brunch, je už táto reštaurácia zaujímavá pre rodiny strednej vrstvy. Vstup dospelého je za 580 Sk, pre deti do dvanásť rokov zdarma. Platíte si nápoje, inak si však môžete vziať čokoľvek z extrémne bohatého švédskeho stola na úrovni „all inclusive“ počnúc dlhým radom terín, paštétok a kanapiek cez teplé predjedlá, polievky až po hlavné jedlá, v ktorých nechýba morská exotika, ale ani jahňacina, hydina či vegetariánske jedlá. Ako sme sa presvedčili aj osobne, je si skutočne z čoho vyberať.
Druhý raz sme reštauráciu navštívili v pracovný deň. O tom, že recepty tunajšieho kuchára sú nápadité a chute jeho pokrmov originálne, nás opäť presvedčili už vybrané predjedlá - Variácie talianskej antipasty (250 Sk), Terina zo zubáča s bielou čakankou a malinovým prelivom (320 Sk), Pena z husacej pečene s figami a portským vínom (280 Sk) a Cannneloni zo zubáča na pórovom ragú (390 Sk). Z polievok mala originálnu chuť najmä Citrónová krémová polievka s morčacím mäsom (95 Sk), nesklamal nás však ani Klasický hovädzí vývar s pečeňovými knedličkami a zeleninou (90 Sk), Silný zeleninový vývar s raviolami plnenými rukolou (95 Sk) a Krémová polievka z údených rýb ochutená sherry (95 Sk). O tom, že fantázia šéfkuchára sa nekončí pri predjedlách a polievkach, nás definitívne presvedčili chute hlavných jedál, z ktorých sme si zvolili Filetu z morského raka na bielej špargli s holandskou omáčkou a kroketami (480 Sk), hovädzie rezy Tournedos na rozmarínovej šťave s baby karotkou a pikantnými zemiakmi (600 Sk), skvelý Steak z lososa plnený hľuzovkou na špenátových listoch s krémovými tagliatellami (590 Sk) a Filety z divého králika v krémovej omáčke z jalovca so zeleninou a krupicovými plackami (620 Sk). Neodolali sme ani dezertom a ako sme sa presvedčili, tunajšia Teplá domáca jablková štrúdľa s vanilkovou omáčkou (80 Sk) je skutočne výborná, čo platí napríklad aj o Čokoládovom suflé s orechovou šľahačkou (100 Sk). Kto nemá chuť na sladké, môže tak ako my vyskúšať Výber syrov s orechmi a hroznom (190 Sk).
Zhrnuté niekoľkými vetami, reštaurácia Magd a Lena je síce dosť drahá, ale má veľmi solídnu úroveň a vysoké ceny vyvažuje spomenutou ponukou Sunday brunch. Osobitne treba vyzdvihnúť okolnosť, že v jedálnom lístku možno nájsť aj samostatnú časť s ponukou detských jedál, ktorá je adekvátna nielen sortimentom ponúkaných pokrmov, ale aj veľkosťou porcií. To v bratislavských podmienkach stále nie je samozrejmosťou...