Možnosť okúsiť pravú atmosféru Havany
Pre milovníkov miešaných nápojov, cigár a horúcich latinsko-amerických rytmov máme dobrú správu: v krátkom čase pribudol v centre Bratislavy už druhý podnik ponúkajúci občerstvenie v kubánskom štýle spolu s atmosférou evokujúcou hlavné mesto Kuby Havanu. Nájdu ho na Michalskej ulici nad Michalskou vežou a volá sa Café & Coctail Bar HAVANA.
Priestory s oblúkovými klenbami sú rozdelené do troch častí, odlišujúcich sa farbou stien, pričom v poslednej z nich možno vidieť ornamentálne bohato zdobený barový pult v štýle chýrnej kubánskej reštaurácie Floridita, do ktorej chodieval aj sám Ernest Hemingway. Odkazov na kubánsku metropolu možno nájsť v interiéri veľa, najmä v podobe obrazov rozvešaných na všetkých stenách, nechýbajú ani také drobnosti ako vrtule visiace zo stropu plniace funkciu ventilátorov, sošky a svietniky. Atmosféru dopĺňa latinsko-americká hudba reprodukovaná v primeranej hlasitosti. K špecifikám tohto podniku, ktorý stavil na dobrú zábavu pre temperamentných ľudí, patrí skutočnosť, že tu organizujú aj kurzy salsy a merende (tanec pôvodom z Dominikánskej republiky), Music Night so zameraním na latinsko-americkú hudbu i pondelkové párty.
Ponuka miešaných nápojov a drinkov je vskutku impozantná, koktaily sú cenovo prijateľné (pivo je však naopak drahé, tretinka Zlatého bažanta vás vyjde na 65 korún). Za celkom vtipný nápad pokladáme skutočnosť, že nápojový lístok graficky pripomína noviny a v hlavičke má nápis Gaceta del Havana. Jedálny lístok je zatiaľ skromnejší, podľa slov obsluhujúcej čašníčky, mimochodom veľmi pozornej, ochotnej a milej, sa má ponuka jedál v najbližších týždňoch rozšíriť. Z troch polievok uvedených v jedálnom lístku sme mali možnosť ochutnať iba dve - Fazuľovú a Hovädzí bujón (zhodne po 90 Sk), tretiu (Rybaciu) zatiaľ nepodávajú. Z predjedál sme si okrem Teriny z husacej pečene podávanej na toaste so šošovicovou omáčkou Foie Gras (220 Sk) vybrali v očakávaní exotických chutí chobotnicu v paprikovej marináde podávanú s cesnakovo-olivovou majonézou a olivovým chlebom - Pulpo (235 Sk), Špenátový šalát s kozím syrom (225 Sk), Carpacio (225 Sk) a Rucolový šalát (rucola podávaná s restovaným tuniakom s píniovými orieškami a caparami - 235 Sk). Z troch druhov rizota sme otestovali dve - Dary mora (mäso z mušlí, kalamárov a chobotníc varené v bielom víne - 245 Sk) a Arabiata s kuracím mäsom (205 Sk). Potom prišli na rad hlavné jedlá: kubánske jedlo pripravené z čiernej fazule, ryže a pečeného bravčového mäsa - Plato Criollo (225 Sk), Grilovaná chobotnica (305 Sk), grilované kuracie prsia spodávané s restovaným čerstvým špenátom - Pulárt (325 Sk) a Pfefer Steak (385 Sk). Všetky uvedené pokrmy nám chutili, nesklamali naše očakávania, iba niektoré sa nám zdali trochu presolené. Ocenili sme aj drobné pozornosti - ciabatky servírované s olivovou nátierkou ešte pred prinesením polievok a predjediel a oriešky podávané na koniec.
Havana Café & Coctail Bar je sympatický najmä snahou o navodenie autentickej atmosféry a obsluhou, vytknúť mu možno dve veci - po prvé, nemá vyhradený vôbec žiadny priestor pre nefajčiarov, po druhé, za útratu nie je možné platiť bezhotovostne (kartou). Inak nemáme výhrady...