Le Monde je svet kulinárskeho sviatku

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Nie je to reštaurácia na každodenné stravovanie, ceny sú primerané dcérskej reštaurácii exkluzívnej pražskej siete, ale kto vidí v stolovaní a kulinárstve aj umenie, môže si tam raz za čas dovoliť vstúpiť - a mal by.

Napokon - v okolí sú aj drahšie reštaurácie a o vyššej kvalite ich kuchyne nie sme tak celkom presvedčení. Bratislavský Le Monde v nových priestoroch bývalej Detskej kaviarne a neskôr Kelta na rohu Korza nie je dokonalou reštauráciou. Čo možno pramení z detských chorôb, sama posádka hovorí o drobných zmenách a doplneniach. Možno medzi nimi bude aj krok k úplnej bezbariérovosti - aj na poschodie sa možno dostať nielen schodmi, ale i výťahom. Zbytočný je však schodík k toaletám (aj s označením vozíčkarov) a architekt so staviteľom mali prekonať nevyhnutný vstupný schodík. Tiež na stoloch by sa dalo čo-to dotiahnuť. Dobré a pevné príbory či perfektný jedálenský servis si zaslúžia lepšie doplnky v podobe cukorničiek či koreničiek.

Reštaurácia má dve podlažia. Dolné je intímnejšie a tmavšie, horné s parketami a výhľadom na celé Hviezdoslavovo námestie a Mostovú až po Dunaj je presvietené, priestorné, v lete so sedením aj na balkóniku nad námestím, pod ním bude terasa.

Vnútorná architektúra rešpektuje pôvodné členenie budovy, čo je len na osoh. Toalety sú riešené veľkoryso, ale nie na úkor intimity, kov a tmavý kameň, skryté fotobunky. Prepytujem misa na sedenie je netypická, štvoruholníková, konečne však moderna, čo je aj funkčná - má účinné splachovanie po celom obvode.

Poďme však k príjemnejším veciam, maškrteniu a obsluhe. Obsluha je viac ako dobrá. Hneď pri vchode vás odbremenia od kabátov a uvedú k stolu. Čašník vie preložiť neskúsenému všetky neznáme pojmy ako aioly, sorbety, sashimi, definuje jedlo, až si myslíte, že ho vidíte. Nie je to tak. Ani vidieť nestačí, treba si zahryznúť do jahňacej kotlety či steaku na povrchu jemne chrumkavých a vo vnútri presne médium. Čašník má ďalšiu skrytú vlastnosť, dáva zabudnúť na čas, premieňa konzumovanie na sviatočnú chvíľu odpočinku. Opakované otázky na spokojnosť sú nevtieravou samozrejmosťou.

Ochutnali sme z celej škály jedálneho lístka. Z výborného sa ťažko vyberá najlepšie, ale rozhodne musíme odporučiť syrový tanier, ak nechcete ako dezert niektorú z vynikajúcich sladkostí napríklad so zmrzlinou chutiacou po čerstvých lesných jahodách.

Nebudeme hodnotiť jednotlivosti - nasledoujúce pokrmy máme vyskúšané a môžeme odporúčať: z predjedál Koláčiky z krabieho mäsa s estragónovým aioli a poľníčkom (465 Sk), Ústrice s chrenom, čili omáčkou a citrónom (495 Sk), Teplý ovčí syr s marinovaným baklažánom, špenátom a balzamikom (345 Sk), Grilované kalamáre s paradajkami, cesnakom a rukolou (435 Sk) a Pečeného holuba a foie gras s tekvicovým pyré a feniklovým confit (585 Sk). Z troch polievok trvale na jedálnom lístku sme mali dve - Gratinovanú cibuľovú so syrom a krutónmi (245 Sk) a Boullabaisse s cesnakovým aioli (365 Sk). Z hlavných jedál nás očarili Jahňacie karé s ragú z čoríza, hrozienok, zelených fazuliek fava, šalotkou a glazé z teľacieho jus (895 Sk), Grilovaný morský jazyk s beurre noisette, píniovými orieškami a baby zemiakmi (695 Sk), hovädzie Entrecôte s pečenou paradajkou, zemiakovým Mille Feuilles a omáčkou Beárnaise (465 Sk), Parmezánové rizoto s teľacou Saltimboccou (345 Sk), Le Monde pepper steak s cipollini cibuľkami, cukinou, chrumkavým zemiakovým koláčikom a koňakovou omáčkou (695 Sk) a Srnčí chrbát s paštrnákovým fondantom, broskyňou, figou a kardamonovou omáčkou (895 Sk).

Z dezertov sme mali Čokoládový fondant s lesným ovocím a campari sorbetom (265 Sk), Jahodové cappuccino s meringue a zmrzlinou z mascarpone (265 Sk) a Čokoládovú whisky terinu s omáčkou Sabayon (265 Sk) a spomínaný Syrový tanier so syrmi Roquefort, Mont Briac, Brindamour, St. Feliciene a Chabichou (465 Sk).

Napokon dobrá správa pre tých, ktorým sa ceny zdajú vysoké - týždenne obmieňajú menu bez polievky, takzvaný expres obed - podobné lahôdky, ako náš zoznam, v podobe dvojchodového (495 Sk) a trojchodového obeda (595 Sk).

Páčil sa vám článok?