Pravá talianska kuchyňa v pasáži banky

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Talianska kuchyňa, to nie je len pizza a špagety. Najnovšie pribúdajú nové možnosti rozlišovať medzi jemnejšími regionálnymi nuansami a ochutnať to, čo je typické pre kuchyňu severného Talianska. Takáto šanca sa objavila v pasáži budovy Poštovej banky prepájajúcej Gorkého a Laurinskú ulicu, v priestoroch, kde predtým sídlila kaviareň Atrium. Je ňou Caffeteria Wine Bar GOLFO DEI POETI.

Do podniku sa vchádza priamo zo spomenutej pasáže, okná sú orientované jednak do nej, jednak do Laurinskej ulice. Interiér je oproti nedávnej minulosti zmenený, nová je dlažba s výraznými ornamentmi i viacero iných prvkov, počnúc stolmi a príjemnými, pohodlnými kresielkami a končiac viacramennými lustrami. V interiéri, stavebne čiastočne rozdelenom na dve časti, prevládajú svetlé a pastelové farby a celkove je po tejto stránke zariadený vkusne a útulne. Za istý nedostatok, ktorý sa vypuklejšie prejaví v zimných mesiacoch, keď ľudia nosia kabáty, možno označiť fakt, že vo väčšej z dvoch spomenutých častí podniku, orientovanej do Laurinskej ulice, by ste vešiak hľadali márne, a tak kabáty či bundy si veľa ľudí jednoducho prehodí cez operadlo stoličky.

Ponuka jedál v podniku sa rozširovala postupne. V prvej etape, krátko po otvorení asi pred troma mesiacmi, v nej dominovali šaláty, bagety, placky a špeciálne talianske chleby s rôznymi prílohami, o polievky, teplé predjedlá a hlavné jedlá sa sortiment rozšíril iba prednedávnom. Golfo dei Poeti sme navštívili dvakrát, pred spomenutou zmenou v ponuke i po nej, aby sme mohli porovnávať a posúdiť menu v celej jeho šírke. Pri prvej návšteve sme ochutnali tri zo siedmich ponúkaných druhov šalátov (všetky zhodne po 169 Sk, až na jednu výnimku, ktorá stojí o dvadsať korún menej). Biancanove (zelený šalát, paradajky, radicchio, ruccola, mozzarella, kukurica), Greca (zeleninový šalát, paradajky, šalátová uhorka, syr feta, olivy) i Gambaretti (zeleninový šalát, paradajky, ruccola, krevety) mali spoločné popri charakteristickej chuti danej typickými ingredienciami aj to, že vo všetkých prípadoch boli servírované porcie bohatiersky veľké, takže samé o sebe dokázali človeka zasýtiť. A kombinácia takéhoto šalátu s talianskou špecialitou Piadina s rôznymi prílohami (Bolzanina so slaninou, syrom, hubami a ruccolou, prípadne Estiva s paradajkami, šunkou, mozzarellou a ruccolou) - zhodne po 135 Sk - dokáže uspokojiť potreby aj najhladnejšieho hosťa...

V uplynulých dňoch sa ponuka rozšírila aj o polievky a jedlá, rozdelené do dvoch skupín - Primi (prvý chod) a Secondi (druhý chod), čo sú vlastne predjedlá a hlavné jedlá. Z polievok sme vyskúšali všetky tri - Vývar s rezancami (110 Sk), Zeleninovú (110 Sk) a Mušľovú (130 Sk)[BC] zážitkom bola predovšetkým posledne uvedená, pretože skôr ako o polievku šlo o riadnu porciu mušlí, ktoré si však najskôr musíte vylúpnuť z korýtka. Z jedál zaradených do skupiny Prvý chod sme si objednali Penne s mäsovou omáčkou (300 Sk ), Špagety s paradajkami a čerstvou bazalkou (220 Sk) a Papardele s tvarohom a špenátom (250), z jedál zo skupiny Druhý chod nás zlákala Grilovaná hovädzia sviečkovica (360 Sk) a Plátky teľacieho mäsa s omáčkou demi glass (470 Sk). Nad skutočnosťou, že namiesto Penne jednému z členov nášho hodnotiaceho tímu priniesli špagety s mäsovou omáčkou, hoci také jedlo na jedálnom lístku ani nefiguruje, by sa ešte (možno) dalo pri dobrej vôli prižmúriť oko.

Závažnejšie je, že plátky boli v skutočnosti kotlety s kosťou (bez omáčky). A to si čašníčka našu objednávku zapisovala do digitálneho notesa! Za vážny, až fatálny kiks obsluhy však musíme označiť skutočnosť, že prvý i druhý chod, teda predjedlo a hlavné jedlo, nám priniesli na stôl súčasne. Odhliadnuc od toho, že sa na stôl toľko tanierov naraz ledva zmestilo, sme boli nútení predjedlo zjesť rýchlo, aby hlavné jedlo nevychladlo. Takéto niečo by sa nemalo stať ani v staničnej reštaurácii, nieto ešte v podniku v centre mesta, ktorý inak patrí medzi solídne a cenovo medzi mierny nadštandard. Na dovŕšenie všetkého jedlá a ich ceny uvedené na účte nezodpovedali ani skutočnosti, ani jedálnemu lístku. Nie práve oslnivý výkon obsluhy a nezrovnalosti na účte majú nemalý podiel na tom, že počet získaných hviezdičiek je nižší, ako mohol byť...

Páčil sa vám článok?