U Dvoch prasiatok naštartovali s vervou

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Nenápadné schody s kovovým zábradlím za rohom domu na Šafárikovom námestí 4 vás zavedú do celkom iného sveta. Čisto, ticho, pokoj a ani pri otvorených dverách sa dnu nedostáva hluk frekventovanej križovatky.

Grill Restaurant & Bar U DVOCH PRASIATOK má necelých štyridsať stoličiek aj s piatimi pri barovom pulte, viac by sa asi nezmestilo. Napriek tomu nepôsobí stiesnene, ten, kto ho zariaďoval, vybral stoly, ktoré bez akejkoľvek výhrady možno nazvať jedálenskými. Svoje robí aj jasná žltá farba stien, ktorá asi tak hneď nesčernie - je to totiž prísne nefajčiarska reštaurácia (!!!). Drevené stoličky s bočnými operadlami zasa zaručujú pohodlné sedenie aj pri dlhšie trvajúcom obede.

Lokál je otvorený len pár dní - gril pri bare ešte nefunguje, takže atmosféru zatiaľ nedotvára. Práve tak ešte celkom „nefunguje“ jedálny lístok. Aj keď je v ňom slušná ponuka jedál, čašník upozorňuje na to, že ho budú rozširovať. To, čo nám predložili, je výsledok bleskového sprevádzkovania reštaurácie po dlhých administratívnych naťahovačkách: jedálny lístok bolo treba rýchlo zostaviť, napísať a vytlačiť. Zato ponukou poteší už len pri pohľade na názvy a kombinácie jedál. Napriek prasiatkam v názve - bravčoviny nie je najviac, slušné zastúpenie má aj divina a mäská, ktoré vidno v bratislavských reštauráciách ešte stále zriedka, teľacie a jahňacie. Všetko kombinované so slušnou dávkou odvahy, ale výsledok hovorí, že neprehnanej. Jedlá patria do značne vyššej ako strednej cenovej kategórie, aj cena menu blížiaca sa dvom stovkám je trochu privysoká na takú malú reštauráciu v suteréne.

S veľkou zvedavosťou sme vyskúšali všetky štyri predjedlá: Slimáky po burgundsky (160 Sk) sú zapečené priamo v ulite, vtipne vybratá zmes byliniek dáva maslu zvláštnu chuť. Oceňujeme špeciálny príbor na konzumáciu tejto delikatesy. Odvážna, ale úspešná je kombinácia Zapekaný kozí syr s medom a vlašskými orechmi (160 Sk). Aj ďalšia kombinácia Údený losos na jablkovej placke (240 Sk) vzbudzuje nadšenie a inak nehodnotíme ani závitky Parmskej šunky so syrom fetaki a jahodovo-balzamikovou omáčkou (160 Sk) pôsobivé už na pohľad.

Polievky mali v jedálnom lístku len dve. Hydinový vývar z troch druhov mäsa (70 Sk - tu sme nepochopili prečo hydinový, keď sa použilo aj bravčové a hovädzie) bol skutočne sýtou polievkou, tanier bol plný mäsa, rezancov a zeleniny. Hotovou diplomovou prácou bola Rybacia polievka s lososom (90 Sk) - jemný krém s vôňou všetkých darov mora a s plátkom lososa opečeným do chrumkava a vaječným snehom.

Hlavné jedlá sme vybrali zo štyroch druhov mäsa, každé jedlo s neobvyklou prílohou - to sprevádza kuchára od Dvoch prasiatok aj pri tom, čo sme neokoštovali - napríklad hovädzí steak s kukuričnou kašou. Bravčové mäso reprezentovala Panenka s čerstvými bylinkami podávaná so zemiakmi restovanými na cibuľke (320 Sk), absolútne bez výhrad, správne medium a správne ochutená rastlinkami. Vari najodvážnejšia kombinácia boli Jahňacie kotlety v trojobale s parmezánom a orechovým pyré (450 Sk), neporovnateľná chuť rebierok v špeciálnom obale vynikala na rafinovanej fádnosti orechovej zmesi. Aj pre oči aj pre jazyk bola zážitkom Sviečkovica z diviaka na slivkovej omáčke so zemiakovými knedľami (400 Sk) a Teľacie stehno na hríboch so slaninkou a domácou knedľou (300 Sk) bolo na omáčke zo skutočných hríbov - to jedlo spájalo prednosti domácej stravy s prednosťami vysokého kulinárskeho umenia. V oboch prípadoch nás zaskočila veľkosť knedlí, ktorá dosahovala priemer desaťkoruny. Na naše prekvapenie však prílohy nakoniec vôbec nebolo málo.

Takže zostali dezerty, o ktorých sa dá hovoriť len tak ako o predchádzajúcich chodoch: či už je to Čokoládový krém, Smotanová zmrzlina s makom a lesným ovocím, alebo Créme Brullée. Všetky dezerty stoja 120 Sk a naozaj stojí za to ich ochutnať.

Z reštaurácie U Dvoch prasiatok sme odchádzali s konštatovaním, že ak si udržia štartovací štandard, onedlho si tu asi bude treba, vzhľadom na počet stoličiek, miesta rezervovať.

Páčil sa vám článok?