V Amigos je presne tak, ako to nemá byť
S lokálmi, ktoré sa hlásia k hispánskej kuchyni, akoby sa vrece roztrhlo - na Laurinskej ulici sú hneď dve vedľa seba. My sme sa rozhodli pre sympaticky znejúce meno mexickej reštaurácie AMIGOS. Bola to chyba, amigos.
Na internetovej stránke má podnik avízo, že sa tu výborne stravuje pri mexickej hudbe a dá sa ochutnať najrôznejšia tequilla. To o hudbe a tequille je pravda, ale tým sa to pre nás skončilo. Čašníčka sa ani nesnažila zapísať si mená jedál, ktoré sme si vybrali z jedálneho lístku, zapísala si kódové čísla, pod ktorými sú všetky jedlá evidované. Ukázalo sa, že je to spoľahlivá cesta k omylu.
Na rozdiel od iných reštaurácií, ktoré mexický štýl len deklarujú a zopár hispánsky pôsobiacich jedál majú zaradených medzi špeciality, jedálniček Amigos je plný mexických špecialít. Pokiaľ ste však už jedli mexické jedlá, varujeme, na Laurinskej sa tak len volajú. Čo trochu pripomínalo pestrú mexickú stravu bazírujúcu na množstve druhov papriky, boli salsy, omáčky podávané s drobnými trojuholníčkami kukuričných čipsov, nachos. Výrazné chute, silná, ale kultivovaná pikantnosť - to všetko bolo podniku vo chvíli našej návštevy na hony vzdialené.
Nedarilo sa. Polievky sme dostali síce naraz, ale potom už jedlá prichádzali na stôl v čudesnom poradí aj zložení. Ponajprv kolegovi priniesli jedlo, ktoré si nik pri stole neobjednal. Ešte sme nemali dojedenú polievku, už čašníčka hľadala miesto pre guláš. Potom ho odniesla a doniesla ďalšie jedlo, tortilu, ktorá mala byť so špenátom, ale nebola. Keď sa to snažila napraviť, doniesla tú špenátovú, lenže špenátu v nej bolo ako kaviáru. Podarilo sa načapovať pivo, čosi v ňom plávalo. Mladík, ktorý sedel obďaleč s personálom, znalecky vyhlásil „Kvasinky.“ Ktosi preriekol: „Rúrky.“ Nechceli sme kvasinkové pivo, ani rúrkové, dali sme si teda načapovať druhé - a už to išlo.
Bola to od počiatku katastrofa, čo sme, pravda, znechutení nad polievkami ešte ani netušili. Fazuľová polievka s mäsom a smotanou (75 Sk) bola hustá ako guláš a neskôr sa ukázalo, že to možno guláš aj je. Zato Pálivá polievka s veľkou mäsovou guľou s čedarom a zeleninou (70 Sk) nebola pálivá, ani pokiaľ ide o pikantnosť ani pokiaľ ide o teplotu. Pri nej sme nadobudli presvedčenie, že mikrovlnná rúra je v tomto podniku najpoužívanejší kuchynský prístroj. Mäsové gule boli tvrdé, neveľké a ešte chladnejšie ako slabo v mikrovlnke prihriaty bujón so zeleninou. Nedojedli sme ani jednu polievku, dve misky čašníčka odniesla a tretia miska tam zostala, čo sa celkom hodilo. Keď doniesli objednaný Mexický guláš chorizo (149 Sk), mohli sme porovnať vzhľad a aj chuť. Bolo to rovnaké jedlo ako polievka za 75 korún. Len toho bolo viac vo väčšej miske, ale aj v nej boli okraje, neomylné stopy po zohrievaní v mikrovlnke. Predtým však bolo ono intermezzo so zámenou čísel. Kolega si objednal číslo 152, teda chrumkavé Hydinové nugetky, obaľované vo vajcovom cestíčku, s pikantnou omáčkou a kečupom (199 Sk). Z kuchyne mu poslali mdlo vyzerajúce hydinové prsia na prírodný spôsob. Po už dôkladnejšej urgencii kuchyňa jedlo vymenila. Pravda, chvíľu to trvalo. Za ten čas sme mali možnosť porovnať guláš a polievku a urobiť si záver. Medzitým tiež doniesli nesprávnu tortillu a napokon ju zamenili za tortillu - tu nazývanú Burrito - so špenátom (269 Sk). A tiež doniesli ďalšiemu kolegovi Carmen Tabasco steak (389 Sk). Vyzeral príťažlivo, ale aj ten bol nakoniec len dôkazom, že šikovný kuchár, ak chce, pokazí všetko. Niekoľko prvých súst sa steak ukazoval len podpriemerný, od polovice však bol veľmi suchý a chladný. Dobre vyzerajúce americké zemiaky pri steaku boli bez chuti a mľandravé, neteplé - pôsobili ako niekoľkokrát zohrievané v rúre. Celé jedlo bolo dobré akurát tak na fotografiu do prospektu. To už doniesli aj ďalší chod Bravčové chilli (259 Sk), kvalitou zapadlo rovno do radu ostatných jedál. Nuž a nakoniec sme dostali aj vytúžené hydinové nugety - mäsko bolo mäkké, šťavnaté a bolo ho dosť, omáčka bola jemne štipľavá, kečup len štandard, za zlý bod pokladáme kombináciu čerstvej zeleniny s čalamádou ako obloha.
Škoda hovoriť o premárnenej šanci - ak sa však priatelia v Amigos nevzchopia, silná mexická konkurencia ich prevalcuje. V okruhu pol kilometra je viacero miest, kde vedia, ako má chutiť napríklad chilli con carne, ktoré Amigos ani neponúkajú...