Galileo, lepší v kuchyni než vo hvezdárni
Historici tvrdia o známom astronómovi Galileovi, že bol v podstate nerozhodný. Jeho následník v súčasnej kulinárskej Bratislave - RESTAURANT GALILEO - zákazníkov presviedča suverenitou a priamym ťahom k cieľu, ktorým je spokojnosť hosťa.
Pokiaľ nám pamäť slúži, v týchto priestoroch bývala menza a typická menzová aróma sa liala dolu Vazovovou ulicou. S touto minulosťou majú priestory reštaurácie Galileo spoločné už len to, že sa tu používajú príbory. Z ulice nepôsobí reštaurácia pompézne, zreteľné, no nie vtieravé vývesné štíty neavizujú veľmi pôsobivo riešený interiér. Kto ho zriaďoval, využil to, že nízke stropy ponúkajú možnosť vytvoriť intímnu atmosféru. Treba na to použiť vhodné farby, doplnky a obloženie steny, a to Galileo má. Vchádza sa do stredu diania - z ulice rovno do kaviarne. Repliky historických ilustrácií dotvárajú atmosféru. Napriek tomu stoly (zväčša vo forme lóží) sú dosť veľké, takže ak ste fajčiar, môžete sa tu aj najesť.
Srdce podniku, jedáleň v ružovom tóne s niekoľkými desiatkami stoličiek, je prísne nefajčiarska. Od salóniku ju oddeľuje obrovské akvárium s brazílskymi sumčekmi, jeseterom, zlatými kapríkmi... Ďalej cez jedáleň sa dá prejsť na terasu, je to vnútroblokový priestor, evidentne vyhľadávaný študentmi. Príbory na servírovacom stolíku ich neoslovujú, pred každým je krígeľ.
Všetky priestory sú zariadené bez snahy ohúriť, ale so všetkým, čo treba na dokonalé obslúženie hosťa. Tomu napovedá aj jedálny lístok - bohatá ponuka hydiny, diviny, bravčového i hovädzieho mäsa, rýb, miestnych, krajových i medzinárodných špecialít, príloh, múčnych jedál, kvalitného vína. Všetko za ceny mimoriadne príjemné vzhľadom k tomu, že je to prakticky naozaj v centre.
Pochopiteľne - pri pohľade na rozsah ponuky a ceny sme mali otázky i pochybnosti: Stihne to kuchár a čašník? Neprejaví sa nízka cena na kvalite? Stíhali obaja, hoci sme neboli v podniku sami. Čašník dokonca milo prekvapil otázkou, či môže podať naraz teplé i studené predjedlá, alebo či si to budeme priať inak... Tak sme ho poprosili, aby nám to priniesol naraz: studený predkrm Hydinová čiapočka (75 Sk) bol dobrý hydinový šalát uložený do kornútkov zo šunky v tvare mikulášskej čiapky. Benátska špargľa (70 Sk) zapekaná so šunkou a obložená šalátom bola skvelá, rovnako ako zapekaný Pastiersky oštiepok s bylinkovou omáčkou (65 Sk). V tejto chvíli ešte nebol koniec našich pochybností, lebo nemali údeného pstruha so sardelovým maslom, ani anglický rostbíf avizovaný na jedálnom lístku.
Po bohatých porciách predjedla nás prekvapili malé mištičky s polievkami: Slepačia s mäsom a rezancami (29 Sk), Oravská cesnačka (29 Sk) i Halászlé (50 Sk) boli síce zdrobneninami polievok, ale mali všetko, čo mali mať - dosť zeleniny a rezancov v prvej, chrumkavé krutóny v druhej a kus vareného kapra v tretej.
Hlavné jedlá sa pre skutočnú bohatosť ponuky vyberali ťažko. Nakoniec sme sa však ustálili. Z diviny sme sa rozhodli pre Jelení steak s čučoriedkami (215 Sk) a hranolkami (35 Sk) - skutočne vynikajúci a skutočne kus divinovej sviečkovice. Hovädzie reprezentovali Sviečkové rezy so špargľou a hríbovou omáčkou (192 Sk - hoci na internete sa uvádza 155 Sk) s varenými zemiakmi (30 Sk) ako skutočná lahôdka aj vďaka tomu, že omáčka bola z čerstvých šampiňónov. Hydinu predstavili Morčacie prsia plnené kuracou pečeňou (135 Sk) - bolo to predstavenie v tom najlepšom svetle okorenené dokonalosťou polovice opekaných zemiakov (20 Sk) a ryže (12,50 Sk).
Neodolali sme sa objednali sme si aj dezert - hoci kuchár použil zrejme kupované zmrzliny, kombinácie boli vynikajúce tak v prostom zmrzlinovom pohári (60 Sk) zdobenom šľahačkou s chuťou kokosu, ako v špecialite zvanej Marnixovo očko (59 Sk), čo sú dva kopčeky zmrzliny na dvoch rezoch piškótovej rolády s džemom. Palacinky s tvarohom (59 Sk) boli sýtym štandardom.
Celok však rozhodne je nadštandard, nerovnováha medzi kvalitou a cenami hovorí v prospech podniku.