Pod Michalskou varia maďarské špeciality

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Len pred niekoľkými dňami pribudla v centre Bratislavy nová reštaurácia. Je na Michalskej ulici priamo pod Michalskou vežou na mieste bývalého Grizzly Pubu. Volá sa CITADELLA a ponúka výlučne maďarskú kuchyňu.

O tom, že tu podávajú gastronomické pochúťky našich južných susedov, vás presvedčí interiér reštaurácie zariadený v rustikálnom štýle typickým pre maďarské čárdy. Dominantou vstupnej časti je barový pult obložený kameňom. Príjemnú atmosféru v členitom priestore s kamennými stĺpmi a klenbovým stropom dotvára tmavoružová farba na stenách vyzdobených zväčšeninami dobových fotografií Budapešti v kombinácii s tmavohnedým dreveným obkladom. V lete sa lepšie sedí na veľkej terase, kde sú rozložené masívne drevené stoly s lavicami a gril, na ktorom pripravujú grilované špeciality.

My sme si ako predjedlo dali Lopár Hungária, na ktorom bola maďarská saláma, čabajka, slanina, chren, horčica (150 Sk), Rajčinovú chuťovku z rajčín, zeleru, cesnaku, cibule, červeného vína a olivového oleja (80 Sk) a Baklažánový sendvič, čo je vlastne grilovaný baklažán so syrom (80 Sk). Trochu nás sklamala Rajčinová pochúťka, pretože kuchár zjavne zabudol, že tam podľa jedálneho lístka patrí aj zeler. Napriek tomu sme si na nej pochutili rovnako ako na maďarských špecialitách a grilovanom baklažáne.

Z polievok sme si vybrali kapustnicu Korhely (80 Sk), Halászlé (80 Sk) a Cesnakovú pikantnú polievku so sviečkovicou (140 Sk). V prípade Halászlé sme si vybrali vývar, Halászlé s kúskami kapra by zrejme bolo priveľmi sýte. Aj tak to bola poriadna porcia, ktorú v Citadelle servírujú v štýlovom kotlíku. Trochu sme boli sklamaní z cesnakovej polievky, ktorá bola iba veľmi mierne cesnaková a pikantná už nebola vôbec. Ku kapustnici sme žiadne výhrady nemali, a aj keď sme pravú maďarskú kapustnicu doteraz neochutnali, myslíme, že by mala vyzerať presne ako táto.

Pri výbere hlavných jedál sme mali problém vybrať si zo skutočne bohatej ponuky jedál. Napokon vyhral vynikajúci Zubáč na maďarský spôsob s pikantnou omáčkou z cibule (260 Sk), ktorá zas až tak pikantná nebola, Restovaná husacia pečeň s jablkami (220 Sk), Hovädzí steak s husacou pečeňou (550 Sk) s miešaným šalátom (65 Sk) a Kurací rezeň na šafránovej omáčke (250 Sk) s opekanými zemiakmi (39 Sk). Kým ryba a pečeň nemali chybu, steak bol natoľko prepečený, že bol až suchý. Rovnako nevydarené boli opekané zemiaky, ktoré boli polosurové a pôsobili skôr dojmom, že boli málo ufritované. Rovnako miešaný šalát pôsobil a aj chutil trochu zvädnuto. To všetko sme zapili chutným maďarským vínom z oblasti Balatonu, fľaša stojí prijateľných 290 korún.

Na záver sme si z trochu skromnej ponuky dezertov vybrali Orechové palacinky Gundel (90 Sk) a Somló halušky (80 Sk). Pravdupovediac, od typických maďarských pamlskov sme čakali trochu viac. Niežeby neboli chutné, ale priemernosť im jednoducho nesvedčí.

Z maďarskej reštaurácie Citadella sme odchádzali spokojní a potešení tým, že na atraktívne miesta v centre po priemerných, ba až podpriemerných podnikoch prichádzajú kvalitné gastronomické zariadenia. Citadella k takým určite patrí, aj keď je čo zlepšovať. V očiach domácich návštevníkov a turistov, nielen maďarských, Bratislave hanbu určite nerobí.

Páčil sa vám článok?