Flavors dopláca na začiatočnícke chyby

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Začiatkom leta otvorili na Laurinskej ulici reštauráciu FLAVORS. Je určená všetkým, ktorí obľubujú jedlá mediteránskej kuchyne, podľa našich skúseností predovšetkým gréckej a arabskej.

Reštaurácia sa usadila na mieste, kde sa predtým striedali obchody so značkovým oblečením a rozšírila sa aj o bývalú kaviareň vo dvore, takže vznikol pomerne rozľahlý priestor, ktorý je členený na dve časti s dvoma letnými terasami - jednou na ulici a druhou vo dvore. Vpredu je kaviareň zariadená jednoduchším dreveným nábytkom s barovým pultom a vzadu reštaurácia s atraktívnejším mobiliárom. Vysoké stoličky potiahnuté žltým čalúnením, farebne zladené obrusy a stolovací servis na stoloch budia dojem solídneho podniku. Skutočnosť je však trochu iná.

Reštaurácia zjavne trpí detskými chorobami a prejavuje sa to najmä pri obsluhe. Tej nemožno uprieť snahu, ale znalosť ponúkaných jedál je nemenej dôležitá, najmä keď jedálny lístok obsahuje veľa cudzojazyčných pomenovaní. To, čo sa za nimi skrýva, tak lúštia hostia spolu s personálom, ktorý si odbieha po odpovede do útrob reštaurácie. Druhú vážnu výhradu máme k chýbajúcim jedlám uvedeným v jedálnom lístku. V deň našej návštevy nemali dve z predjedál, jeden z dezertov - baklavu a z pomerne širokej ponuky tibavských vín mali len štyri. V lacnej putike by sme možno tieto nedostatky prehliadli, ale v reštaurácii s cenami vysoko prevyšujúcimi bratislavský priemer to považujeme za neodpustiteľné chyby.

Po počiatočných neúspechoch v objednávaní sme sa rozhodli ochutnať zo studených predjedál cícerovú pomazánku Homos (75 Sk), jemne nasekanú zeleninovú zmes Taboulah (95 Sk), Plnený hroznový list (85 Sk), Taliansky tanier s paradajkami a slovenskou mozzarellou (95 Sk) a Grécky šalát (85 Sk). Na šaláte bolo cítiť, že ho nepripravoval žiadny Grék, pretože v ňom chýbala cibuľa, riadna dávka olivového oleja, ale najmä typicky grécke oregano. Naopak navyše v ňom bol hlávkový šalát, ktorý Gréci do šalátu nedávajú. Lososovú roládu plnenú smotanovým syrom sme neochutnali, lebo ju nemali, rovnako ako kuracie pečienky s jablkami a cibuľou, ktoré zase chýbali z teplých predjedál. A tak sme si vybrali taštičky plnené špenátom Mix sambusik (80 Sk) a taštičky plnené mletým mäsom Kebbay makly (95 Sk). Z ponuky troch polievok nechýbala žiadna, takže sme ochutnali všetky - Šošovicovú s mletým jahňacím mäsom (65 Sk), Kurací krém s mandľami (55 Sk) a Jahňací vývar so zeleninou (65 Sk). Kuchárovi musíme zložiť poklonu a priznať, že svojím kuchárskym umením mierne poopravil našu mienku o Flavors. Až po prečítaní jeho arabsky znejúceho mena na jedálnom lístku sme pochopili, prečo grécke špeciality nechutili rovnako ako v Grécku a prečo sa mediteránska kuchyňa Flavors zameriava viac na arabské špeciality.

Z ponuky hlavných jedál sme si vybrali Libanonský jahňací steak so zelenou fazuľkou (280 Sk), Marocké morčacie prsia s medom a šafránovou omáčkou (265 Sk) a ryžou basmathi (65 Sk), Jahňací steak s kašou z čiernych olív a omáčkou z granátových jabĺk (310 Sk) a Hovädzí steak s omáčkou z francúzskej horčice (310 Sk).

Medzi dezertami v jedálnom lístku vynikala baklava. Keďže ju nemali, ochutnali sme akurát Palacinky Suzette s černicovou omáčkou a mandľami (75 Sk), ktoré nás prekvapili mierne kyslou chuťou a tým, že namiesto černíc v nich boli ostružiny.

Reštaurácia Flavors s ponukou stredomorskej kuchyne by mohla byť atraktívnym spestrením gastronomických zariadení v Bratislave, ale bude sa musieť rýchlo a dôsledne vysporiadať so začiatočníckymi chybami. Ale ako sa hovorí: zlý začiatok...

Páčil sa vám článok?