Bakchus sa vrátil k prešporskej kuchyni

4.3.2011
0
Páčil sa vám článok?

Vináreň Bakchus na Hlbokej ulici bola pred trinástimi rokmi medzi prvými hodnotenými reštauráciami. Nedopadlo to vtedy najlepšie, nenadchla nás ani indická kuchyňa, ktorá vtedy vystriedala tradičnú bratislavskú kuchyňu. Uplynulé dva roky bol Bakchus zatvorený a koncom januára opäť otvorený. Boli sme zvedaví, aká je nová Vináreň BAKCHUS.

Hneď pri vstupe nás zaujal zrekonštruovaný interiér. Treba povedať, že od našej poslednej návštevy spred trinástich rokov prešiel zásadnou zmenou. Klenbové tehlové stropy a steny zostali odhalené, tehlová je aj podlaha, pribudli kované mreže a dekorácie.

Obrovský interiér je členený na viacero častí, kuchyňa je podľa všetkého v suteréne, pretože jedlá čašníci nosia od výťahu. Vďaka tomu necítiť v celom priestore žiadne kuchynské vône a pachy. Zaujímavo pôsobí plastická imitácia obrovských sudov na omietke jednej z mála rovných stien, trochu nás však zarazilo, že vína tu majú uskladnené obrátene - teda uzáverom hore, keď hrozí, že korková zátka vyschne.

Oproti našej poslednej návšteve sa zmenila aj ponuka jedál. Zostalo síce niekoľko jedál indickej kuchyne, pretože majiteľ podľa slov personálu pochádza z Indie, pribudli však jedlá tradičnej prešporskej kuchyne.

V ponuke predjedál sú viaceré domáce aj indické drobnosti. Napokon sme ochutnali len tatársky biftek s cesnakovými hriankami pre 2 osoby (15,50 €). Podľa chuti bolo jasné, že je naškriabaný z čerstvej sviečkovej - žiadne rozmrazené mäso bez chuti. Tatárak nebol namiešaný, naservírovali nám ho so všetkými potrebnými ingredienciami a namiešali sme si ho podľa vlastnej chuti. Hrianky sme si objednali opečené na sucho, keď čašník zistil, že to v kuchyni poplietli a urobili ich na oleji, okamžite ich odniesol a o chvíľu nám doniesol hrianky podľa nášho želania.

Z kotlíka Bakchus ponúka polievky. Dali sme si výdatný teľací vývar s domácimi rezancami a koreňovou zeleninou (2,90 €). Normálna polievka, ako má byť. Žiadne zázraky sme nečakali, nedočkali sme sa však ani žiadneho sklamania.

Ponuka jedál je slušná - nechýbajú šaláty, ryby, jedlá z grilu, dominujú však indické poklady a prešporská oslava. Z indických jedál sme si dali Murgh Makhani - kura marinované v jogurte, parantna a dal makhni (9,50 €), pričom parantna je vrstvený celozrnný chlieb z tandoori pece a dal makhni je pyré z indickej čiernej šošovice a červených fazúľ. Servírované to bolo v kotlíku a bolo to vynikajúce. Rovnako ako ďalšie indické jedlo - seekh kebab z jahňacieho mäsa, naan a dal makhni (11.80 €), pričom naan je chlieb z tandoori pece. Opäť veľmi chutné a poriadne sýte.

Z prešporskej kuchyne sme vynechali viedenský rezeň so slovenským zemiakovým šalátom (10,20 €), pretože nebol z teľacieho ale bravčového mäsa, boli sme však zvedaví na do chrumkava pečený bôčik s karamelizovanou kapustou a parenou knedľou (8,80 €) a bravčové rebierka na grile s troma druhmi omáčok a nakladanou zeleninou (12,50 €). V prvom prípade sme mali jedinú výhradu - knedle boli oschnuté (pravdepodobne ohrievané v mikrovlnke, nie na pare), v druhom prípade jedna z troch omáčok bola plnotučná horčica, čo bolo trochu zavádzajúce. Rebierok síce bol kopec, bolo však na nich trochu pomenej mäsa. Nakladaná zelenina bola vynikajúca.

Ako sladké zakončenie sme si dali čokoládový koláč s malinami (4,50 €), čo je tunajší domáci dezert, na náš vkus však bol príliš suchý.

Vináreň Bakchus nás milo prekvapila, vína síce majú v ponuke dosť - ocenili sme, že výlučne od slovenských vinárov, nie je to však už len tradičná vináreň, ale skôr nóbl reštaurácia, čomu zodpovedajú aj ceny. Obsluha bola pozorná, čašník vedel o každom jedle porozprávať, poradil, čo nebýva v bratislavských reštauráciách zvykom. Sem sa určite ešte niekedy vrátime.

Naše hodnotenie: 3,5 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.

Páčil sa vám článok?