Postojačky a drahšie ako posediačky
Sedemdesiat korún za porciu gulášu, navyše divinového, nie je veľa. Do tej chvíle, kým nezistíte, že v tom guláši je viac zemiakov ako mäsa. Rovnako za lokšu s husacou pečeňou je primeraná cena 35 korún, ale to tiež hovoríme o reštaurácii, nie o pouličnom stánku.
Poznám dedinu, kde by kuchárku za taký divinový guláš vyniesli cez hrádzu a hodili do slepého riečneho ramena - a to predáva lepší za päťdesiat korún. Divinový guláš nie je kotlíkový, nemôže byť prehlušený zemiakmi (rôznej sorty a podľa toho aj rôzne uvarených), musí voňať inak ako hovädzí, bravčový a konzervový, vôňu a chuť jelenieho mäsa musí podporiť trocha koreňovej zeleniny a korenie a najmä - divinový guláš sa nezahusťuje.
Zaradili sme do fajnšmekerského bedekra aj Vianočné trhy. Nie je to zostup z olympských výšin, ale povinná daň duchu starej Bratislavy, Prešporku, pretože vybrať sa príležitostne (a predvianočný čas je vždy príležitostný) na cigánsku v žemli patrilo k dobrému tónu bežného Prešporáka. Atmosféra blížiacich sa sviatkov, spomalenie tempa, papierový (dnes plastový) pohárik s vareným vínkom, to všetko čosi naznačovalo, človek sa ponáral do atmosféry, ktorá sa rodí len raz za rok. A čo chýba najviac - to sú rôzne „cingrlátka“, zvončeky, svetielka a nevtieravá príležitostná hudba, trochu nežného gýču, ktorý vo väčšine z nás prebúdza tie lepšie stránky a dá zabudnúť trebárs aj na to, že stoly pod peknými a pevnými prístreškami nie sú až tak poutierané, ako by mali byť. A že ani nápoje a jedlá nie sú také teplé, ako sme čakali. Za tmy to nevynikne, ale cez deň je jasné, že architekti nezvládli celkový vzhľad stánkov, sú len približne rovnaké, rozdiely sú v priečeliach a strechách, celok nepôsobí veľmi súrodo. A za tmy nevynikne ani doskový kryt na vodovodnú prípojku na Františkánske námestie, nie je to práve bezbariérový úsek.
No doba je nová, aj keď tradícia je stará. Zostala cigánska v žemli, staré kasy nahradili elektronické, hliníkové „lodne“ s plávajúcimi kusmi karé nahradili kontaktné grily a varené vínko nahradil horúci jablčný mušt, ale to nie je jediné zmenené. Čo nájde gurmán so spomienkou na zašlé predvianočné trhy dnes?
Na Hlavnom námestí niečo do pol stovky stánkov. Preč je doba, keď sme chodili na trhu k jednému stánku na cigánsku z krkovičky, k inému na klobásu a pečený bôčik, k ďalšiemu na sladkosti, a keď zasmädilo, boli tu stánkov hneď tri druhy - s vareným vínkom a iným teplým pitím, pre klasikov zasa celtová vináreň a pre iných stánok s pivom a poldecákmi. Nová doba znamená, že každý stánok má všetko, čo zasa znamená, že tu je pol stovky predajcov, ale ani jeden špecialista. Navyše, kedysi sa dalo vybrať - tu je to lacnejšie, tam majú o kúsok väčšie porcie, ale je to drahšie a ešte aj to vínko predávali všade za inú cenu. Dnes je rovnaká popri sortimente aj cenová hladina. Našli sme však aj výnimky.
Je tu len jeden stánok, kde predávajú grilovanú údenú krkovičku s pikantnou nátierkou (70 Sk). Je to neuveriteľne jemné a príjemne pikantné, oplatí sa. Známa, síce nová, ale s nádychom tradície, reštaurácia U mamičky, ponúka tiež niečo originálne - domáce tortily pečené pred zrakom zákazníka. Ako náplň si môžete vybrať výbornú balkánsku pleskavicu (70 Sk), alebo rovnako chutnú tenkú domácu klobásu z grilu (70 Sk). Pekné pečené mäsko a bielu klobásu so syrom vo vnútri (60 Sk) ponúka mäsiarstvo z Nejedlého ulice - takmer oproti tomu grilovanému údenému. Tu majú aj lepšie varené víno, teda v porovnaní s mnohými okolitými stánkami, vínové.
Najviac nás oslovil stánok Matyšákovcov na Františkánskom - ale to sme už boli najedení - kde ponúkajú asi najlepšie, teda najvínovejšie víno na celých trhoch. Prichádzajú tiež s niečím originálnym - nazýva sa to Sciskanica/Stískanica (15 Sk) , je to placka zo zemiakového cesta potretá príjemne okorenenými mletými oškvarkami, zmotaná, „scisnutá“ a zapečená. Tu majú aj najväčšie cigánske, pokiaľ ide o hrúbku i plochu, rovnako ako chleby s nátierkami počnúc oškvarkovou až po čistú masť s cibuľou. Korunou je, že to všetko je na vynikajúcom chlebe a pečive, aký pečú na západe Slovenska aDo záverečnej majú na Vianočných trhoch rovné tri týždne - kontrolujte s nami, či sa preberú.