Kamufláž - cesta od výborného k lepšiemu

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Všetko sa vyvíja. Niektoré podniky od lepšieho k slabšiemu, iné naopak, teda od výborného k lepšiemu. Platí to v plnom rozsahu pre reštauráciu CAMOUFLAGE na rohu Ventúrskej a Panskej ulice. V lete sme navštívili rovnomenné Café&Bar, v susednom priestore. Boli sme veľmi spokojní, lokál mnohé naznačil, nenásilná konfrontácia moderny s pohodlím a kombinácia rešpektu k tradičným hodnotám pohostinstva s totálnou originalitou - toalety pôsobia ako čierny vesmírny priestor - výborná obsluha a kvalitná kuchyňa jej vyniesli štyri hviezdičky.

Mladšia sestra, biela reštaurácia Camouflage, vás privíta kovovým Andym Warholom na stoličke pri vchode a Warholmi na stenách. Ladená je do biela a strieborna, ešte aj toalety majú obklad s ligôtkami z rovnakého materiálu, ako je ten kozmicky tmavý v susednom bare, tento je však svetlý. Keď sme došli až po toalety, je to jedna z mála reštaurácií absolútne bezbariérovo ladená, od vchodu až po špeciálnu kabínku pre vozičkárov. Hodnotíme reštauráciu ako deň, bar ako noc, v podaní Camouflage protiklady ako harmónia.

Čašník, ktorý zdvorilo pomáha do kabátov dvom zrelým dámam, rovnako zdvorilo berie naše kabáty. Ľavá, väčšia, jedáleň je pre nefajčiarov, na konci každej miestnosti plynové krby, veľmi vierohodná imitácia, ktorá sála príjemné teplo. Zariadenie a príbory opäť vypovedajú o kvalite architekta, jeho zmysle pre technológiu maškrtenia i pre atmosféru vytvoreného priestoru. Camouflage patrí k najdrahším jedálňam v meste a zaslúži si to od chvíle, keď si uvedomíte, že každý hosť má dostatok priestoru a predsa nemá pocit stratenosti ako v staničnej hale.

Diskutujeme o tom, či sa má v každej reštaurácii položiť súčasne s jedlami na stôl aj podnos s dochucovadlami, alebo či má kuchár urobiť jedlo tak, aby žiaden hosť nemal potrebu jedlo si dochutiť. Dáme prednosť druhej alternatíve a naozaj pri každom jedle vystačíme bez soli a korenín. Kolega hodnotí ponúknuté jedlá ako všetky farby chutí a samé dobrotky.

Okoštovali sme ako predjedlá Roládky z kačacích pŕs plnené grapefruitom a marinovanou bielou reďkovkou na skvelej horkosladkej omáčke, zakryté lístočkami parmezánu (385 Sk), Tasting plate, ešte lepší výber štyroch predjedál podľa kuchára (495 Sk) a Fagot z jahňacích stehien dusený v šalátových listoch s jahňacou šťavou ochutenou tymianom (395 Sk). Z dvoch ponúkaných polievok nám doniesli skvelú Bouillabaisse so šafranovým aioli, syrom a chrumkavými toastmi (265 Sk), zvláštnu exotickú chuť nadobudol vývar z rýb a mušlí práve po pridaní šafranovej omáčky. Hlavné jedlá sa v chutiach pretekali. Vyskúšali sme aj bezmäsité - Krémové rizoto s kuriatkami (hubami), maslovým špenátom a omáčkou z červeného vína (395 Sk), milovníci čistého mäsa však málokde dostanú podobne chutiaci medium Steak na čiernom korení s restovanou fazuľou a špenátom, s brusnicovou omáčkou a v smotane pečenými zemiakmi (695 Sk). Na panvici opečené Kačacie prsia podávané so šošovicou, kvakovým fondantom, pečeným jablkom a kačacou pečienkou foie gras s tamarindovou omáčkou (655 Sk) - tak to bola tá pravá farebná rozprávka, a prudko opečený Teľací entrecôte s krémovým citrónovým rizotom, zelenou špargľou a pomarančovou omáčkou (725 Sk) priam spieval. Ryby reprezentovala Grilovaná treska so zeleninovým sauté pisto, grilovanou polentou a omáčkou z ančovičiek a sušených rajčín (625 Sk) a Grilovaný morský vlk s cukinou opečenou na masle, lievikovcom a kôprovo-maslovou omáčkou (795 Sk) sa dôstojne pridali ku koncertu predchádzajúcich hlavných jedál. Napriek všetkému sme neodolali dezertom - prvýkrát sme ochutnali horúci čokoládový fondant s mandľovou Sabayon omáčkou, višňami marinovanými v likéri Káhlua a rumovou zmrzlinou s hrozienkami (225 Sk), overili sme si, že aj Vanilkové crčme brullée a kompót z restovaných hrušiek William´s s vanilkovou zmrzlinou (225 Sk) tu chutí lepšie a nakoniec sme to zavŕšili skvelým Syrovým tanierom so štyrmi druhmi zrejúcich syrov.

Po tom všetkom sa nedá nič iné, len zaradiť Camouflage medzi najlepšie v meste.

Páčil sa vám článok?