VEGA je raj vegetariánov a nefajčiarov

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Milovníci vegetariánskej a vegánskej stravy, ktorí pri jedle nechcú byť obťažovaní dymom z cigariet, si prídu na svoje v nedávno otvorenom podniku situovanom na Poľnej ulici v blízkosti Ondrejského cintorína na prízemí architektonicky zaujímavej budovy pripomínajúcej sklenenú loď. Nesie názov Vegetarian Restaurant VEGA DESTINATION.

Avantgardný tvar administratívneho objektu, na prízemí ktorého sa reštaurácia nachádza, determinoval aj vzhľad jej interiéru. Vzhľadom na to, že okná siahajú od podlahy až k stropu a nie sú zakryté žiadnymi záclonami, návštevníci si môžu pripadať ako vo výklade či v akváriu, ako sme sa však presvedčili, okoloidúci nevenujú hosťom reštaurácie priveľa pozornosti a tak táto okolnosť natoľko neprekáža. Zariadenie je moderné, pôsobí mierne strohým až sterilným dojmom, na podlahe nie sú nijaké koberce ani krytina, len holá dlažba, stoly sú dostatočne veľké, stoličky trochu nepraktické. V reštaurácii platí nekompromisný zákaz fajčenia, čo pri jej návšteve okrem nefajčiarov nepochybne ocenia aj rodičia s malými deťmi.

Ako napovedá už samotný názov reštaurácie, menu je určené pre vegetariánov a vegánov, obsahuje však aj zopár nevegetariánskych jedál, všetko z kuracieho mäsa. Ponuka je pestrá a inšpirovaná najmä stredomorskou kuchyňou, badať však aj vplyvy zemepisne vzdialenejších gastronomických kultúr. Za zmienku stojí, že je možnosť objednať si aj polovičné porcie a v jedálnom lístku sú skratkami V, resp. VT osobitne vyznačené vegánske a vegetariánske jedlá. Okrem iného ponúkajú päť druhov rizota a šesť druhov cestovín, v ponuke nechýbajú omelety, sufle a terriny. Vzhľadom na to, že reštaurácia je situovaná v centre mesta, sú ceny prijateľné.

Z predjedál sme si dali Farebné papriky, čo sú grilované papriky vo vínovom octe so sardelkami (105 Sk) a Zapekané cibule - červené plnené cibule s bylinkami (80 Sk), obe nám chutili výborne. Z polievok sme vyskúšali tri - Paradajkovú (65 Sk), Minestru (70 Sk) a Krémovú (60 Sk), a musíme, žiaľ, konštatovať, že nás nijako nenadchli, chuťovo boli trochu mdlé a nevýrazné. Ďalej sme si dali Čínske rizoto - ide o pikantné rizoto so zázvorom s čínskymi hubami (130 Sk), pozoruhodné Cozze all´ marinara (cestoviny s čiernymi mušľami, petržlenom a cesnakom), ktoré je inak za 220 Sk, ale v čase našej návštevy ho ponúkali za akciovú cenu 170 Sk, chuťovo trochu „diétne“ Lahodné cestoviny, čo sú cestoviny s cibuľou, ovčím syrom, cuketou a karí (125 Sk) a veľmi zaujímavé Indické kofty - za týmto názvom sa skrývajú fašírky zo zeleného hrášku so štipľavou omáčkou (125 Sk). Z ponuky rýb nás zlákala Double treska, čo je zapekaná treska so špenátom a pecorinom (190 Sk), ku ktorej sme si ako prílohu zvolili Varené zemiaky (35 Sk). Nevynechali sme ani sladkosti, vyskúšali sme Harosset, ktorý je v jedálnom lístku charakterizovaný ako biblická pochúťka zo sušeného ovocia, orechov a červeného vína (120 Sk) a Lekvárové pirohy (60 Sk).

Porcie jednotlivých jedál boli primerane veľké, niektoré aj vkusne aranžované alebo ozdobené, niektoré chuťové kombinácie boli zaujímavé. Proti kvalite obsluhy sme nemali zásadnejšie výhrady, až na to, že čašník opakovane prejavil istú dávku nedočkavosti a servíroval nám polievky skôr, než sme stačili skonzumovať predjedlá, čo by sa nemalo stávať, a naopak chýbajúci príbor priniesol až na naše požiadanie.

Resumé: vzhľadom na charakter ponúkaného jedálneho lístka sa Vega Destination určite nestratí a nájde si svoju stálu klientelu, tým skôr, že vegetariánskych, resp. vegánskych reštaurácií je v Bratislave pomenej. Navyše, že úrovňou interiéru i kvalitou spoľahlivo tromfne iné reštaurácie s podobným zameraním v centre mesta.

Páčil sa vám článok?